ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νίκος Παπανδρέου: «Δε θα υπάρξει άλλος Ανδρέας»

Την πρώτη του εμφάνιση ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να κάνει στα Γιάννενα ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος έρχεται στην πόλη με την ιδιότητα του συγγραφέα για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Ανδρέας Παπανδρέου. Ο οικονομολόγος».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», σε μια εκδήλωση που οργανώνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου Αναγνώστης. Με τον Νίκο Παπανδρέου θα συνομιλήσει ο οικονομολόγος Θάνος Αργυρόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και στη συνέχεια θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Με αφορμή τον ερχομό του στα Γιάννενα, ο Νίκος Παπανδρέου μίλησε στον Η.Α. για την απόφαση να γράψει ένα βιβλίο για τον πατέρα του, για την απόφασή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, αλλά και για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ένα ακόμη βιβλίο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει, άραγε, κάτι που δεν έχει γραφεί, κάτι που δεν ξέρουμε για τον πατέρα σας και τον πολιτικό του βίο;
Δεν έχει γραφτεί άλλο βιβλίο για το ακαδημαϊκό έργο του Ανδρέα και από συγγραφέα που είναι και οικονομολόγος. Το βιβλίο φωτίζει το πως η ακαδημαϊκή του σκέψη επηρέασε το πολιτικό του όραμα. Άλλωστε, είχα την τύχη να τον έχω ζήσει από μέσα και αντλώ από τις συχνές συνομιλίες μας για τα οικονομικά και από την αλληλογραφία μας.

Με πρόσφατο άρθρο σας στα «Νέα», επιχειρηματολογήσατε γιατί ο Τσίπρας δε θα γίνει ποτέ Ανδρέας. Τι σας οδήγησε στην ανάγκη αυτή; Βλέπετε πως μπορεί να υπάρξει κάποιος πολιτικός, που να γίνει «Ανδρέας»;
Οι δημοσιογράφοι, που όλο ρωτάνε για αυτή τη σύγκριση Τσίπρα-Ανδρέα, με ανάγκασαν να ασχοληθώ με κάτι που θεωρώ ανούσιο. Μπορεί κάποιος να μιμηθεί τη φωνή του, αλλά όχι τα οράματα, τις αξίες και τη γνώση. Ως προς το αν θα υπάρξει άλλος Ανδρέας, φυσικά και όχι. Οι άνθρωποι σαν κι αυτόν γεννιόνται σε συγκεκριμένες εποχές, με συγκεκριμένες εμπειρίες «φωτιά», που τους σμιλεύουν.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. Τελικά, ούτε εσείς αντισταθήκατε στη γοητεία της πολιτικής. Πως απαντάτε στα περί νεποτισμού;
Αν θεωρείτε ότι η πολιτική σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, είναι γοητεία, είναι δική σας ερμηνεία. Για μένα είναι κάτι πιο κοντά σε δύσκολη μάχη. Η πολιτική τάξη έχει απαξιωθεί πλήρως εδώ και παντού. Πόσο πιο εύκολο να είχα μπει στον στίβο πριν δέκα ή είκοσι χρόνια; Άλλωστε, έχω καταξιωθεί στους χώρους που εργάζομαι, όπως στο τομέα των ΑΠΕ και με εννέα βιβλία και ένα σενάριο για κινηματογραφική ταινία. Τώρα μπαίνω σε ένα κόμμα με ιστορικά χαμηλά ποσοστά και για την ευρωβουλή, επειδή πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα εκεί που τελικά παίρνονται οι αποφάσεις. Άλλωστε, έχω ζήσει τη μισή μου ζωή στο εξωτερικό και πιστεύω ότι θα προσφέρω καλύτερα εκεί.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο νεποτισμός είναι ο διορισμός συγγενών σε θέσεις εξουσίας. Δουλεύω χρόνια τώρα στον ιδιωτικό τομέα και ποτέ – παρά τις τόσες πρωθυπουργίες στην οικογένεια- σε θέσεις ανάθεσης. Άρα δε δέχομαι τα περί νεποτισμού. Τέλος, η ερώτηση σας περί νεποτισμού προσβάλλει τον ψηφοφόρο και όχι εμένα, αν το δείτε σωστά. Είναι σαν να λέτε ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει κρίση!

Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δίχασε το Κίνημα Αλλαγής και ουσιαστικά οδήγησε στην απομάκρυνση πολλών στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. Δίχασε, όμως, και την οικογένεια Παπανδρέου, καθώς εσείς εκφράσατε σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ ο αδερφός σας Γιώργος τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας. Γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή;
Δεν ξέρω γιατί επικεντρωνόσαστε στο ΚΙΝ.ΑΛ. Το θέμα «Μακεδονία» διέλυσε την κυβερνητική συμμαχία και οδήγησε στα σημερινά βουλευτικά έκτροπα. Άλλωστε, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα αυτό ήταν άκρως διχαστική.

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση για τα Γιάννενα ως κόμβος υψηλής τεχνολογίας με πρωτοβουλία του Ν. Παπανδρέου

Η «Αλλαγή» ήταν, είναι και θα είναι σύνθημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το ενδιαφέρον στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Επιτροπή