ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ο υπουργός τις αποφάσεις, οι φαρμακοποιοί τα παράπονα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στους ασφαλισμένους των Ιωαννίνων η σημαντική επιβάρυνση στη συμμετοχή των φαρμάκων που επέφερε η εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών, από την περασμένη Δευτέρα.

Ακόμη και αν η τιμή πώλησης σε κάποια έχει μειωθεί, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή, έως και 80%, σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα. Μάλιστα, ακόμη και για φάρμακα που είχαν μηδενική συμμετοχή, κάποιοι μπορεί να πρέπει να καταβάλλουν τώρα έως και 17 ευρώ, όπως ανέφερε, ο φαρμακοποιός Γιάννης Μπουσβάρος, εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Ο κ. Μπουσβάρος ξεκαθάρισε πως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, που γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας. Η αύξηση στη συμμετοχή των φαρμάκων οφείλεται στην ενεργοποίηση του νόμου του 2021, για την άρση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων, με τη λιανική τιμή.
Στην ουσία, η διαφορά αυτή προκύπτει από την επιλογή διαφορετικού φαρμάκου από το φθηνότερο γενόσημο με την ίδια δραστική ουσία. Αν ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα πιο ακριβό φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, τότε η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή καλύπτεται από τον ίδιο.
Ωστόσο, στον συγκεκριμένο νόμο υπήρξαν ρυθμίσεις, που διαφοροποιούν ακόμη και την δραστική ουσία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Σε φάρμακα για την χοληστερίνη για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη χαμηλότερη τιμή και από άλλες δραστικές ουσίες που έχουν την ίδια δράση, που σημαίνει πως αν κάποιος ιατρός έχει συνταγογραφήσει μια διαφορετική ουσία, ο ασφαλισμένος είτε θα πρέπει να αλλάξει τη συνταγή είτε να επωμιστεί τη διαφορά.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση, γιατί έχουμε γίνει εμείς οι αποδέκτες όλων αυτών των παραπόνων», σημείωσε ο κ. Μπουσβάρος.
Για τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν, συζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, με τον τελευταίο, μιλώντας στην ΕΡΤ, να προαναγγέλλει ρύθμιση, ώστε η επιβάρυνση στη συμμετοχή του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει τα τρία ευρώ για κανένα γενόσημο φάρμακο.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, «αυτό θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που διαβάσατε και πολλοί μας είπαν και δικαίως τα παράπονα τους και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο, αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις».