ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μία ακόμη «καταψήφιση» στον δρόμο

Πληθαίνουν οι φωνές για την αντισυνταγματικότητα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, λίγο πριν τη λήξη της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και ενώ οι κινητοποιήσεις των φοιτητών σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζονται.

Για έκτη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Γιάννενα και σε άλλες μεγάλες πόλεις πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες, έχοντας στο πλευρό τους μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών και την ΑΔΕΔΥ.
Το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση, είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που ανέμεναν, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου του Χημικού Δάφνη Παφίλη, καθώς, όπως είπε, τα 170 από τα 200 άρθρα αφορούν στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. «Αυτά δεν έχουν σχέση με τις δικές μας ανάγκες», σημείωσε, προσθέτοντας πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θέτει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και δημιουργεί πτυχιούχους πολλών ταχυτήτων.
Σε ό,τι αφορά την εξεταστική, στο Τμήμα Χημείας οι καθηγητές στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, ενώ σε άλλα τμήματα οι εξετάσεις διενεργούνται εξ αποστάσεως.
Για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, που απαγορεύει ρητά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Αχιλλέας Γαρούφης, σημειώνοντας πως το ζήτημα μπαίνει σε κρίσιμη καμπή ενόψει της λήξης της διαβούλευσης και της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μάλιστα, με κείμενό τους, περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ενημερώνοντας «τις επιχειρήσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να ιδρύσουν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή», πως, ως δημόσιοι λειτουργοί, θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί.
Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε, για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, με αφορμή την απόφαση του ΕΚΠΑ να θέσει σε αναστολή υπάλληλο που συμμετείχε στο «μπλοκάρισμα» του συστήματος των διαδικτυακών εξετάσεων.
Αμέσως μετά τη συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.