ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πήραν… ψυχολογία και για τη μάχη της ΚΕΔΕ

Στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, οι οποίες θα γίνουν στις 2 Μαρτίου αντί της 28ης Φεβρουαρίου, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί, στρέφεται το ενδιαφέρον και των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Τετάρτης, που έχρισε νικητή την παράταξη της κεντροαριστεράς.

Η διαφορά της μίας ψήφου έδωσε προβάδισμα τεσσάρων εδρών στην «Αυτοδιοικητική Συνεργασία», που έλαβε 12, έναντι της παράταξης «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου» που πήρε οκτώ έδρες, ενώ την 21η έδρα καταλαμβάνει ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, που κατέβηκε ως μεμονωμένος υποψήφιος.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί από την πλευρά της πλειοψηφίας, είναι ποιος θα ηγηθεί του σχήματος, αφού η συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα ήταν αφενός καθοριστική στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και τη νίκη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την προεδρία.
Και ο ίδιος εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού ευχαρίστησε όλους τους αιρετούς, τόνισε πως η παράταξη θα συζητήσει και θα λάβει τις αποφάσεις της βήμα – βήμα. «Σήμερα δώσαμε μια μάχη. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη, ακολουθεί η μάχη για την ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα. Θα σκεφτούμε, θα συναποφασίσουμε, θα διατάξουμε τις δυνάμεις μας και στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ και στο τέλος θα πάρουμε τις πιο σοφές αποφάσεις. Σήμερα, ειλικρινά, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί», σημείωσε. Πάντως, με βάση το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας, θεωρείται πολύ πιθανό νέος πρόεδρος της ΠΕΔ να είναι ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, που πρώτευσε με 49 ψήφους.
Νωρίτερα, ο κ. Μπέγκας είχε τονίσει πως προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκηση. «Διεκδικούμε για την αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι και η επόμενη ημέρα, όπως προδιαγράφεται, και για τις εκλογές της ΚΕΔΕ θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα τιμά τους αγώνες της αυτοδιοίκησης», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Τους νικητές των εκλογών συνεχάρη ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι Αυτοιδιοικητικοί», δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα, επ’ ωφελεία των δήμων και των δημοτών. «Είναι κοινός ο στόχος, όλοι θέλουμε το καλύτερο αύριο για την Ήπειρο», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά για την ανατροπή των συσχετισμών κατά της κεντροδεξιάς, σημείωσε πως σε ένα κλειστό σώμα εκλεκτόρων, δεν παίζει ρόλο μόνο η κομματική-ιδεολογική τοποθέτηση.