ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απεργιακές προετοιμασίες από την ΑΔΕΔΥ

Με επίκεντρο την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών και με αίτημα τις αυξήσεις των μισθών, προετοιμάζεται η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και δεκάδων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα στις 28 Φεβρουαρίου.

«Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια» είναι το σύνθημα της ΑΔΕΔΥ, που ξεκίνησε εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης. Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν περιφερειακή σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία στην Άρτα, ενώ σήμερα βρέθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων και το Nοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των υγειονομικών των δύο νοσοκομείων της πόλης.
Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται στην αιχμή των αιτημάτων, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, ενώ η οικονομική αναβάθμιση τόσο των υγειονομικών όσο και του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων κρίνεται αναγκαία για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια.
Το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στα αιτήματα, που περιλαμβάνουν την επαναχορήγηση 13ου -14ου μισθού και την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας. Ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς ζητείται η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και η επέκταση τους επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Η παρουσία της ΑΔΕΔΥ στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική, σημείωσε ο Δημήτρης Μπράτης. «Αναδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την κατάντια του ελληνικού κράτους, που αμείβει με καθαρά 680 ευρώ τους νοσηλευτές και 900 έως 1500 ευρώ τους γιατρούς που εξαντλούνται, παραιτούνται, υπερεφημερεύουν, παθαίνουν εγκεφαλικά στους χώρους εργασίας γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, το προσωπικό έχει μειωθεί παρά την πανδημία», τόνισε ο κ. Μπράτης, βάζοντας στο διεκδικητικό πλαίσιο και την αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το προβληματισμό της ΑΔΕΔΥ για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γιώργος Μακράκης, χαιρετίζοντας παράλληλα τους αγώνες του αγροτικού κινήματος και των φοιτητών. «Η απεργία γίνεται σε μια ημέρα συμβολική, κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Θα φωνάξουμε όλοι μαζί ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και υποδομών», σημείωσε.
Στα προβλήματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Γ. Φλούδας και Κ. Καλαμπόκας αντίστοιχα.
Ο κ. Φλούδας υπογράμμισε πως τα νοσοκομεία στηρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες συμβασιούχων και κάλεσε την πολιτεία να προκηρύξει μόνιμες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των κενών και να βρει φόρμουλα ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους οι σημερινοί συμβασιούχοι. Το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων κατά 40% την τελευταία δεκαετία έθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαμπόκας.
Τη διαβεβαίωση πως οι δράσεις της ΑΔΕΔΥ για ενημέρωση σε όλους τους χώρους του δημοσίου θα συνεχιστούν, με επίκεντρο τον χώρο της υγείας ενόψει της κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φεβρουαρίου, έδωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας.
Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνει συνοπτικά οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός, επαναφορά των δώρων, συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, αυξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και άμεση στελέχωση όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων με μόνιμο προσωπικό και αναβάθμιση των υποδομών τους.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» το μήνυμα του Εργατικού Κέντρου

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι το μήνυμα που στέλνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου και τη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, στην οποία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Ένα χρόνο απ το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη το σύνθημα “¨Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” ενώνει και εκφράζει το σύνολο των διεκδικήσεων του λαού μας απέναντι στο βάρβαρο σύστημα του κέρδους! Ένα χρόνο μετά, κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Της πολιτικής που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, αντιδιαστέλλοντας τα κέρδη δισεκατομμυρίων με την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέρθουν στην ακρίβεια.
«Δε μας ξεγελούν! Τα μέτρα της κυβέρνηση για την ακρίβεια αποτελούν κοροϊδία αφού δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά αναπαράγουν τις αιτίες των ανατιμήσεων, καθώς ούτε οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται, ούτε καταργούνται οι φόροι για το λαό, που θα ήταν μεγάλη και άμεση ανακούφιση. Η πολιτική που υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους», τονίζει, καλώντας τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τους αγρότες, του μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους φοιτητές, να απαντήσουν αγωνιστικά και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική «που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος. Είμαστε πιο δυνατοί! Είμαστε οι πολλοί! Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι!», τονίζει, μεταξύ άλλων.