ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αύξηση της εισφοράς, τέλος τα κουπόνια στα ΚΑΠΗ

Την κατάργηση των κουπονιών για την προμήθεια ροφημάτων στα μέλη του ΚΑΠΗ αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών στη σημερινή της συνεδρίαση, αντισταθμίζοντας την απώλεια που θα προκύψει, με μία αύξηση της ετήσιας εισφοράς των ηλικιωμένων.

Μέχρι τώρα, με αποφάσεις του Δ.Σ. του καταργηθέντος πλέον Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.), είχε οριστεί η εισφορά των μελών των Κ.Α.Π.Η. στα 10 ευρώ ετησίως και η τιμή των ροφημάτων (καφές-αναψυκτικά) του εντευκτηρίου στα 0,50 ευρώ. Για τις νέες εγγραφές προτάθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του καταργηθέντος Νομικού προσώπου να καταργηθούν τα κουπόνια, μέσω των οποίων εισπράττονταν το αντίτιμο των ροφημάτων, και να διαμορφωθεί η εισφορά των μελών σε 15 ευρώ ετησίως.
Η διαμόρφωση της ετήσιας εισφοράς σε 15 ευρώ, ώστε να μην χρεώνονται πλέον τα ροφήματα, θεωρήθηκε ότι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τα μέλη να επιλέξουν το ΚΑΠΗ για τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τον κοινωνικό δεσμό μεταξύ των μελών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό και συντονισμένο περιβάλλον. Επιπλέον, η κατάργηση της χρέωσης για τα ροφήματα εξοικονομεί χρήματα για τα μέλη, καθιστώντας το ΚΑΠΗ ακόμα πιο προσιτό για όλους.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους παιδικούς σταθμούς, η οικονομική εισφορά (τροφεία), οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές για τη φοίτηση των βρεφών και νηπίων παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, όπως είχαν προσδιοριστεί από το Δ.Σ. του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Σταθερά τα δίδακτρα, επιπλέον απαλλαγές στα εκπαιδευτικά τμήματα

Τη διατήρηση των διδάκτρων των εκπαιδευτικών τμημάτων της πρώην Κοινωφελούς επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού & Σύγχρονου Χορού, Εικαστικό Εργαστήρι, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, Κ.Δ.Α.Π. και Μπαντίνα) για το τρέχον διδακτικό έτος 2023-2024 αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή.
Επίσης, αποφασίστηκε οι απαλλαγές να εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Για τις νέες εγγραφές θα ισχύουν επιπλέον απαλλαγές – μειώσεις διδάκτρων ως εξής:
– Οι μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω δικαιούνται απαλλαγή 100% από τα δίδακτρα. Η απαλλαγή 100% αφορά μόνο ένα ειδικό μάθημα του ωδείου και όλα τα εκπαιδευτικά τμήματα και εφαρμόζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού ΚΕΠΑ από το οποίο θα προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας
– Οι μαθητές -σπουδαστές ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% μείωση 50% από τα δίδακτρα. Η μείωση κατά 50% αφορά μόνο ένα ειδικό μάθημα του ωδείου και όλα τα εκπαιδευτικά τμήματα και εφαρμόζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού ΚΕΠΑ από το οποίο θα προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.
– Οι άποροι έχουν απαλλαγή διδάκτρων σε κάθε εκπαιδευτική δομή.
– Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι έχουν έκπτωση σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές: για το 1ο προστατευόμενο μέλος 50% των διδάκτρων, το 2ο προστατευόμενο μέλος 50% των διδάκτρων και το 3ο προστατευόμενο μέλος και πάνω, μείωση 70% εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 25.000 ευρώ, και 50% μείωση εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι πάνω από 25.000 ευρώ.

Στα 4 ευρώ το εισιτήριο για το Δημοτικό Μουσείο

Από τα 2 στα 4 ευρώ καθορίζεται το εισιτήριο για την είσοδο στο Δημοτικό Μουσείο με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, ενώ αντίστοιχα από 1 σε ευρώ αυξάνεται η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου (άνω των 65 ετών, φοιτητές, μαθητές, φαντάρους, ΑμεΑ).
Παραμένει, ωστόσο, η δωρεάν είσοδος για όλους τους δημότες των Ιωαννίνων, όπως και για τους πολύτεκνους, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και μαθητές – φοιτητές, που κάνουν ομαδική επίσκεψη.
Δωρεάν παραμένει και η είσοδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακές Γωνιές» και για μη μέλη των ΚΑΠΗ

Βρίσκουν ξανά βηματισμό τα ΚΑΠΗ

Δράση νοητικής αξιολόγησης για τα μέλη των ΚΑΠΗ