«Θέλει χρόνο και δουλειά, και αυτή τη δουλειά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε με πολύ κέφι, μεράκι και όρεξη, γιατί αξίζει τον κόπο να γίνει. Το έχει ανάγκη η ίδια η κοινωνία. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι και σε δημοσκοπικό επίπεδο και στη συνείδηση των πολιτών η Νέα Αριστερά πολύ σύντομα θα αποκτήσει τη θέση, που της αξίζει, και θα αποδείξει ότι μια σύγχρονη, αριστερή, προοδευτική πρόταση για την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας μπορεί τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε για να συμμετέχει ως κεντρικός εισηγητής στην ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς Ιωαννίνων, έχοντας, παράλληλα, συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, καθώς και συζητήσεις με συνδικαλιστικά σωματεία και εκπροσώπους εργαζομένων.
Ο κ. Χαρίτσης, σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε ότι, μετά την πρώτη περίοδο εδραίωσης της κοινοβουλευτικής παρουσίας, σε αυτή τη φάση προτεραιότητα είναι η εδραίωση στην κοινωνία, κάτι που επιχειρείται να επιτευχθεί και με τις ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. «Θέλουμε να είμαστε η φωνή της κοινωνίας στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και στο κοινοβούλιο, αλλά για να το κάνουμε, προέχει να ακούσουμε την κοινωνία. Να αφουγκραστούμε τους πολίτες, τις αγωνίες, τα προβλήματά τους, τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Ζούμε σε μια συγκυρία, στην οποία στο πολιτικό σύστημα της χώρας επικυριαρχεί η δεξιά του κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να επιβάλει όρους μονοκρατορίας. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να την ανεχθούμε. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς έχει ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα και αυτή σκοπιμότητα. Να ασκήσουμε μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί ως ένα σκληρό σύστημα εξουσίας, και την ίδια στιγμή, μαζί με τους πολίτες, να διαμορφώσουμε μια πρόταση αντιπαραθετική για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορούν οι πολίτες να έχουν μπροστά τους μόνο την πρόταση και το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».
Ο οδικός χάρτης μέχρι τον Σεπτέμβριο
Πρώτος σταθμός στην πορεία της «Νέας Αριστεράς» για το επόμενο διάστημα είναι η οργάνωση μιας ανοιχτής πανελλαδικής συνδιάσκεψης τον Φεβρουάριο, στην οποία φιλοδοξία είναι να ανοίξει ο ορίζοντας του πολιτικού σχηματισμού με τη συμμετοχή πολιτών, συλλογικοτήτων και κινημάτων, που σήμερα δεν ανήκουν στις τάξεις της.
«Δε θέλουμε η Νέα Αριστερά να περιοριστεί ούτε μόνο στα κοινοβουλευτικά της στελέχη ούτε μόνοι σε όσα στελέχη αποχωρήσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να απευθυνθεί στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες, που ασφυκτιούν στο σημερινό πολιτικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας ορόσημο τις ευρωεκλογές, καθώς θα σηματοδοτήσουν την εδραίωση της παρουσίας Νέας Αριστεράς «με τη βούλα και την υπογραφή των Ελλήνων πολιτών». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της «Νέας Αριστεράς» ανέφερε πως φιλοδοξία είναι η μάχη αυτή να δοθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα και προανήγγειλε ένα ψηφοδέλτιο, που θα εκφράζει τη συσπείρωση δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, της οικολογίας και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. «Θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο… μακρινός ορίζοντας είναι τον Σεπτέμβριο με τη διοργάνωση του 1ου ιδρυτικού συνεδρίου της «Νέας Αριστεράς», όπου θα μορφοποιηθεί σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, καταστατικού και οργανωτικής λειτουργίας το κόμμα της «Νέας Αριστεράς». «Ξέρουμε ότι οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, πιστεύουμε, όμως, βαθιά και στις δυνατότητες που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να εδραιώσουμε την παρουσία της Νέας Αριστεράς, γιατί είναι ανάγκη της κοινωνίας, των αριστερών και προοδευτικών πολιτών να βρουν έναν χώρο έκφρασης και αποτύπωσης της πολιτικής τους βούλησης», υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Χαρίτσης έδειξε τη διάθεση να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς τελειώσαμε με λογικές και αντιλήψεις, που θεωρούμε ότι προσβάλλουν και εκφυλίζουν την Αριστερά. Τελειώσαμε με εκείνες τις πολιτικές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το ιδεολογικό ούτε με το προγραμματικό πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει μία σύγχρονη αριστερή δύναμη να κινείται. Και, βεβαίως, τελειώσαμε και με λογικές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημοκρατικές λειτουργίες, ότι δεν πρέπει να λειτουργεί συλλογικά ένας φορέας της Αριστεράς, και αρκεί μια Μεσσιανικού τύπου αντίληψη για τον αρχηγό για να υπάρχει πολιτική παρέμβαση».