ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λανθασμένη ερμηνεία του νόμου βλέπει το Αστικό ΚΤΕΛ

Την ανάκληση του εγγράφου, με το οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την επιδότηση του εισιτηρίου, ζητά η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, εκτιμώντας ότι έγινε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου.

Σύμφωνα με την απόφαση, που -κατά την Αποκεντρωμένη- απορρέει από την εφαρμογή του Ν. 4974/22, καταργείται η δυνατότητα των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης να συνάψουν συμβάσεις με τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου με στόχο την άσκηση πολιτικής μείωσης του κόστους, μια αρμοδιότητα που αποδίδεται αποκλειστικά στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών.

Από την πλευρά του Αστικού ΚΤΕΛ, ο κ. Μουστακλής τόνισε πως η εφαρμογή της διάταξης αυτής, όπως και άλλων άρθρων του συγκεκριμένου νόμου, θα έχει ισχύ, εφόσον προχωρήσει η «απελευθέρωση» των αστικών συγκοινωνιών και θα ανατίθεται μέσω διαγωνισμών το συγκοινωνιακό έργο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

«Η απόφαση αυτή μας έχει αφήσει έκπληκτους, όχι μόνο εδώ στα Γιάννενα, αλλά σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μουστακλής, προσθέτοντας πως είναι μια απόφαση που δε στέκει νομικά και στερεί από τους πολίτες την έκπτωση του εισιτηρίου, που επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας με τον Δήμο, εδώ και αρκετά χρόνια.  «Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο δήμαρχος, οι υπηρεσίες του Δήμου και Περιφέρεια θα κινηθούν. Πρέπει να γίνει ανάκληση του έγγραφου. Θέλω να πιστεύω ότι έγινε λάθος και θα διορθωθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Μουστακλής.

«Αμελητέες» οι αυξήσεις στο εισιτήριο

Στο μεταξύ, με διαμαρτυρίες υποδέχθηκαν οι φοιτητές τις αυξήσεις στο Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, όπως και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρόλο που θεωρούνται επιβεβλημένες μετά από τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών, που μέχρι σήμερα απορροφούν οι μέτοχοι.

Οι αυξήσεις της τάξης των 10 λεπτών ανά εισιτήριο, σε όλες τις ζώνες, προήλθαν μετά από 14 χρόνια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής, χαρακτηρίζοντάς τες αμελητέες και μη ικανές να καλύψουν τις απώλειες ετών.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στις σύγχρονες υπηρεσίες αναφορικά με τις μηνιαίες κάρτες για το επιβατικό κοινό, που προσφέρει το Αστικό ΚΤΕΛ, καλώντας τους πολίτες των Ιωαννίνων να στραφούν στην αστική συγκοινωνία.

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκι» για άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Ηπειρωτικός Αγών

Προαναγγελία αποκαλύψεων για τον «πόλεμο» σε βάρος του Αστικού ΚΤΕΛ

Καθυστερήσεις λόγω έργων στα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ

Ηπειρωτικός Αγών