ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Τη σύμφωνη γνώμη για την επανένταξη του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από έναν μαραθώνιο επαφών, που ακολούθησε την απόφαση απένταξης και οδήγησε σε συμφωνία για τη μείωση του προϋπολογισμού του έργου κατά 10 εκατ. ευρώ.

Αυτό έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και σε συνέχεια της ενημέρωσης από την πλευρά της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα για θετική διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως προς την υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, η μείωση του προϋπολογισμού κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα συνεισφέρει ποσό 7,5 εκατ. ευρώ. Άλλα τόσα θα εξασφαλιστούν από δανειοδότηση από ιδιωτικές τράπεζες, με μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Ηπείρου και την Τράπεζα Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ θα είναι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Καχριμάνης κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του έργου. «Θα κάνουμε όλα τα τετραγωνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι εκτός βγαίνουν τα φωτοβολταϊκά και οι γεννήτριες, που είχαν σχεδιαστεί, και ένα τμήμα των προβλεπόμενων στον αύλειο χώρο, για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν από άλλα προγράμματα στη συνέχεια.
«Αγώνας γίνεται και σε ό,τι μας αφορά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου και εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι η κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, ημερομηνία που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο κ. Καχριμάνης, για να μπει ξανά το έργο σε τροχιά επανένταξης, καταλυτική ήταν η συμβολή σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον υπουργό Ανάπτυξης Άκη Σκέρτσο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη και σε προγενέστερη περίοδο τους κ.κ. Σκυλακάκη, Δήμα και τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αθ. Κυριαζή.

Για την Τεχνόπολη

Ο κ. Καχριμάνης απάντησε και στον Σταύρο Καλογιάννη –χωρίς να τον κατονομάσει- σε σχέση με την πρότασή του για την «Τεχνόπολη», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι το ένα έργο δεν αναιρεί το άλλο, αλλά και αναφέροντας μια σειρά από δυσκολίες, που υφίστανται.
«Υπάρχουν δύο σημαντικές λεπτομέρειες: Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας είναι προϊόν ζήτησης των εταιριών, που ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στα Γιάννενα, οι οποίες έθεταν ως προϋπόθεση την εξεύρεση χώρου δίπλα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η δεύτερη λεπτομέρεια έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό: Η έκταση που χρησιμοποιείται για το Πάρκο, είναι δημόσια, η οποία παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια. Αντίθετα, η προτεινόμενη έκταση για την Τεχνόπολη ανήκει σε διάφορους ιδιώτες, από τους οποίους και θα πρέπει να αγοραστεί ή να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος. Και όπως αντιλαμβάνεστε η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Για το συμφέρον του τόπου

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η Περιφέρεια τα έκανε όλα σωστά, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι τα έκανε για το συμφέρον του τόπου». Παραδέχθηκε, πάντως, πως υπήρχαν ζητήματα, όπως με τη μη εξασφάλιση των προσυμφώνων, αλλά και έλλειψη ενημέρωσης για κάποια θέματα, όπως αυτό της διακοπής των διαδικασιών για τη χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Καχριμάνης επέμεινε και στο ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν ενημερώθηκε για την απένταξη του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, αποδίδοντας την ευθύνη στον χειριστή του έργου από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ έκανε εμμέσως πλην σαφώς λόγο και για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του όλου θέματος, με στόχο να πληγεί ο ίδιος. «Είδαμε μάλιστα και κάποιους να διαμαρτύρονται για την απένταξη, όταν ήταν σταθερά κατά της κατασκευής του. Εφόσον είναι ειλικρινή η αλλαγή στάσης και το ενδιαφέρον τους, τότε εμείς θα χαρούμε να τους έχουμε συμμάχους στην προσπάθεια και στον αγώνα που συνεχίζουμε, ώστε το έργο να υλοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρον, τέλος, είχε η εκδοχή που παρουσίασε για την επιλογή της P&I να προχωρήσει σε εκμίσθωση άλλου ακινήτου για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, μην περιμένοντας τις εξελίξεις με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Ο περιφερειάρχης μίλησε για δυσαρέσκεια των υπευθύνων της εταιρείας από την αντιμετώπισή τους από την πλευρά του Πανεπιστημίου, καθώς, ενώ είχαν γίνει συνεννοήσεις για να της δοθεί περισσότερος χώρος στο Τεχνολογικό Πάρκο με τη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής, τελικά δόθηκε ο χώρος αυτός στην Delloite.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»