ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σκόρπισαν ευχές και πειράγματα οι Μωμόγεροι στην Ανατολή

«Ξεσήκωσαν» την Ανατολή οι Μωμόγεροι, που για μια ακόμη χρονιά, την δέκατη κατά σειρά, βγήκαν στις γειτονιές και τους δρόμους, σκορπώντας ευχές, γέλιο και πειράγματα.

Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμεροαπό τα Χριστούγεννα έως και τα Θεοφάνεια, με ευχετηριακό χαρακτήρα. Οι ρίζες του βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους, αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.

Το έθιμο αναβιώνει από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Δημοτική Κοινότητα Ανατολής και, όπως κάθε χρόνο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ανατολής και όχι μόνο.

Οι προετοιμασίες του θιάσου, που περιλαμβάνει δώδεκα χορευτές, αλλά και τη «νύφη», μεταξύ των άλλων πρωταγωνιστών, ξεκίνησαν από νωρίς στα γραφεία της Αδελφότητας και ακολούθησαν χοροί, τραγούδια και κεράσματα στο πρώην Δημαρχείο. Το χορευτικό δρώμενο συνεχίστηκε στους δρόμους και στα σπίτι και ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι, αργά το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Πολλοί νέοι της αδελφότητας συμμετείχαν για μια ακόμη χρονιά, τονίζοντας πως η διατήρηση των εθίμων, μεταξύ των οποίων και αυτό των Μωμόγερων, αποτελεί ένα συνεκτικό κρίκο για τους Ποντίους και Μικρασιάτες της Ανατολής.

Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας, σημειώνοντας την πλούσια δραστηριότητα της Αδελφότητας και αλλά και την αξία της διατήρησης της παράδοσης και αξιοποίησής της ως «όχημα» και για την τουριστική προβολή και ανάδειξη.

Σχετικά άρθρα

Το δρώμενο των Μωμόερων στην Ανατολή

Αναβιώνει και φέτος δρώμενο των Μωμό’ ερων στην Ανατολή

«Ξόρκισαν το κακό» οι Μωμόγεροι στην Ανατολή