ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο τραπέζι και άλλα σενάρια για το Πάρκο Τεχνολογίας

Σε αναμονή για την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και από συστημική τράπεζα, σε συνεργασία με την Τράπεζα Ηπείρου για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, παραμένει η Περιφέρεια Ηπείρου, την ώρα που «πέφτουν» και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, όπως η  ανάληψη του έργου από ιδιωτική εταιρία.

Με τον κίνδυνο απένταξης της χρηματοδότησης ύψους 25 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις, να παραμένει η μόνη προς το παρόν «εγγύηση» είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το Πάρκο «θα γίνει». Παρόλα αυτά, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του έτους, η έγγραφη επιβεβαίωση από την ΕτΕΠ δεν έχει ακόμη φτάσει στην Περιφέρεια.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καχριμάνης, απέδωσε την καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ωστόσο αποκάλυψε και την πρόταση που δέχθηκε από ιδιωτική εταιρία να αναλάβει ουσιαστικά την κατασκευή του Πάρκο Τεχνολογίας και να λαμβάνει τα μισθώματα, όπως σκόπευε να κάνει και η Περιφέρεια.

Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, ο χαρακτήρας του έργου αλλάζει και προφανώς αλλάζει και ο ρόλος που θα μπορούσε να έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, άρα η τοπική κοινωνία, σε αυτό το εγχείρημα, πέρα βέβαια από μια πιθανή παραχώρηση της έκτασης..

Προς το παρόν, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση της χρηματοδότησης, με τον κ. Καχριμάνη να σημειώνει και τις συζητήσεις που γίνονται με την Τράπεζα Ηπείρου και μια συστημική τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστούν 12,5 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή απομένουν, εφόσον υπάρξει η χρηματοδότηση κατά 25 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 12,5 από την ΕτΕΠ.

Με αφορμή την λήξη του έτους, ο κ. Καχριμάνης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως η περιφέρεια Ηπείρου την τρέχουσα χρονιά δεν υστέρησε σε τίποτα, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες. «Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη και προσπαθούμε για κάτι περισσότερο πάντα», σημείωσε.

«Δεν έχει υποστεί ζημιά ο δρόμος»

Στο μεταξύ, σε κυκλοφορία έχει δοθεί η δρόμος Τέροβο-Πηγάδια, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία, με τον κ. Καχριμάνη να επισημαίνει στις δηλώσεις του πως ο δρόμος δεν έχει υποστεί ζημιά και έχουν δοθεί, εγγράφως και προφορικώς, όλες οι διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σημείωσε δε πως η συγκεκριμένη εργολαβία έχει «κλείσει» από τις 15 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και δεν τίθεται θέμα ευθύνης του αναδόχου.

 

Σχετικά άρθρα

Προλαβαίνουμε για το Πάρκο Τεχνολογίας, διαβεβαιώνει ο Αλ. Καχριμάνης

Βήμα μπροστά για το Κλειστό Πολυδύναμο Γυμναστήριο

Δε συμβιβάζεται με το «κάτι σαν Τεχνόπολη»

Αποστόλης Τζελέτας