ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προλαβαίνουμε για το Πάρκο Τεχνολογίας, διαβεβαιώνει ο Αλ. Καχριμάνης

Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας και την ενδεχόμενη απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 20 εκ., σε σύνολο 50 εκ. ευρώ.

Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, υπάρχει αισιοδοξία ότι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων –που αναμένεται ως το τέλος του χρόνου – να χρηματοδοτήσει με 12,5 εκ. ευρώ το έργο, θα συμπαρασύρει και συστημικές τράπεζες ώστε από κοινού με την Τράπεζα Ηπείρου να διαθέσουν τα υπόλοιπα 12,5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, ο προβληματισμός κυρίως στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παραμένει, καθώς βασική προϋπόθεση για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να ολοκληρωθούν εντός του 2025.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στον κίνδυνο απένταξης που υπήρξε και για το έργο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στα Γιάννενα, στο οποίο κλήθηκε να συνδράμει και η Περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα, αλλά και στη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι το έργο θα γίνει.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος πιέζει έντονα πλέον και θα πρέπει να λυθούν άμεσα τα ζητήματα χρηματοδότησης ώστε να παραμείνει στο Ταμείο και να ξεκινήσει η υλοποίησή του, με τον κ. Καχριμάνη να διαβεβαιώνει πως, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Τέλος, ο κ. Καχριμάνης σχολίασε και την απόφαση της P&I να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου για την ανάπτυξη δικών της εγκαταστάσεων, σημειώνοντας μάλιστα πως αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης της περιφερειακής αρχής πως το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας θα αποτελέσει «φώλι» και για άλλες επιχειρήσεις. «Λέγαμε πως θα γεμίσει η περιοχή με τέτοιες επιχειρήσεις και έτσι θα γίνει», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Σχετικά άρθρα

Στο τραπέζι και άλλα σενάρια για το Πάρκο Τεχνολογίας

Βήμα μπροστά για το Κλειστό Πολυδύναμο Γυμναστήριο

Δε συμβιβάζεται με το «κάτι σαν Τεχνόπολη»

Αποστόλης Τζελέτας