Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Επιτροπή για την διεκδίκηση πόρων και υλοποίηση έργων

Στην κατεύθυνση ορισμού μια κοινής επιτροπής προκειμένου να διεκδικηθούν χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν έργα και δράσεις, απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, κινούνται δήμος Ιωαννιτών και Φορέας Διαχείρισης.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιο, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι η συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον Φορέα Διαχείρισης, προκείμενου από κοινού να προγραμματιστούν έργα και δράσεις που αφορούν την προστασία της λίμνης και, κυρίως, να διεκδικηθούν πόροι, ευρωπαϊκοί και εθνικοί, για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Ο κ. Φίλιος δεσμεύτηκε να καταρτίσει άμεσα μια λίστα με τις προτεραιότητες που θέτει ο Φορέας για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να συζητηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των παραπάνω Φορέων.

Η ενεργοποίηση αυτής της επιτροπής αποτελεί κοινό στόχο, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, καθώς συμφώνησαν ότι όλοι μαζί μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα για το καλό της Παμβώτιδας.

 

Μελέτη για τη διαχείριση του καλαμώνα

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για την υλοποίηση του Έργου «Εκπόνηση Σχεδίου Διαχείρισης του καλαμιώνα της Λίμνης Παμβώτιδας»

Όπως τονίστηκε, η διαχείριση των καλαμώνων αποτελεί μια βασική και αναγκαία διαχειριστική δράση, η οποία όμως θα πρέπει να βασίζεται σε εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή πρακτική και εμπειρία.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης υπέγραψαν Προγραμματική σύμβαση με σκοπό την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης του καλαμώνα της Λίμνης Παμβώτιδας, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις επιστημονικές  παραμέτρους, και θα περιγράφει όλες τις διαχειριστικές επεμβάσεις στον καλαμώνα που μπορούν να υλοποιηθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν λεπτομέρειες για την εκπόνηση της μελέτης, με τον δήμαρχο να τονίζει πως για τον δήμο Ιωαννιτών η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των καλαμιώνων των παραλίμνιων περιοχών της Παμβώτιδας, αποτελεί ένα σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Αναγνώρισε παράλληλα το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση και εμπειρία για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση ενός τέτοιου έργου και από κοινού αποφασίστηκε η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.

«Δυστυχώς έχουμε αργήσει πολύ σε ότι αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για την προστασία της Λίμνης και ειδικά για την απορρύπανση του υγρού της στοιχείου. Είμαστε όμως εδώ για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία και εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια μας αυτή θέλουμε μαζί μας τόσο τον Φορέα Διαχείρισης, όσο και όλους τους φορείς που μπορούν πραγματικά συνεισφέρουν ώστε να συνεργαστούμε για τη σωτηρία της Παμβώτιδας», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Τέλος, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Φίλιο για το ζήτημα της εκπροσώπησης του δήμου Ιωαννιτών στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα, τονίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αυτό συγκροτείται, ώστε θεσμικά να προβλέπεται η μόνιμη συμμετοχή του Δήμου σε αυτόν.

Σχετικά άρθρα

Επιπλέον 19 υποψήφιοι στην εξέδρα με τον Θ. Μπέγκα

Πιο ενεργή η εμπλοκή των δήμων στη διαδικασία ένταξης των προσφύγων

Ένα εκλογικό κέντρο διαφορετικό από τα άλλα