ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ταιριάζει τα κομμάτια του παζλ ο Θ. Μπέγκας

Μορφή και… πρόσωπα αρχίζει να αποκτά το σχήμα της δημοτικής αρχής, με την οποία θα διοικήσει τον Δήμο Ιωαννιτών ο Θωμάς Μπέγκας τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του.

Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΟΚΠΑΠΑ, Σπήλαιο Περάματος, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας) και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης –αυτό που αποκαλούμε Πνευματικό Κέντρο- οδηγεί στη δημιουργία ενός σχήματος με πολλούς αντιδημάρχους. Κάτι όχι αναγκαία κακό, καθώς οι αξιοποιηθέντες δε θα είναι δύο ταχυτήτων, αλλά από την άλλη απαιτεί μία σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων, για να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις και συγκρούσεις, και σίγουρα αρκετή δουλειά απ’ όσους αναλάβουν το φορτίο.

Μετά από αρκετές ζυμώσεις, συζητήσεις και υπολογισμούς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων φαίνεται να έχει αποφασίσει το πώς και σε ποιους θα κατανείμει τις αρμοδιότητες, φροντίζοντας, μάλιστα, να τους ενημερώσει εγκαίρως, ώστε να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν, για να μην υπάρξει ούτε μία χαμένη μέρα κατά τη μετάβαση.

Στις αντιδημαρχίες – «κλειδιά» για τη λειτουργία του Δήμου αναμένεται να βρεθούν τρία πρόσωπα, τα οποία έχουν θητεύσει ξανά σε θέσεις ευθύνης και έχουν τη σχετική εμπειρία. Την αντιδημαρχία Αναπτυξιακού Προγραμματισμού θα αναλάβει ο Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να μην αναλάβει εκ νέου την αντιδημαρχία Οικονομικών, χαρτοφυλάκιο που είχε στην προηγούμενη θητεία του Θωμά Μπέγκα.

Την αντιδημαρχία έργων και την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων θα αναλάβει ο Κώστας Γκόγκος, που καλείται να εφαρμόσει όσα κατέθεσε ως προτάσεις για τους ποδηλατοδρόμους, τα δημοτικά πάρκινγκ και τις αστικές συγκοινωνίες την περίοδο του προεκλογικού αγώνα. Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι θα έχει και σημαντική βοήθεια στο έργο του, καθώς μία από θέσεις των ειδικών συμβούλων αναμένεται να καλυφθεί από την Έλενα Σιόντη, υποψήφια με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», που είναι αρχιτέκτονας μηχανικός στο επάγγελμα.

Αρκετές αρμοδιότητες θα συγκεντρώσει στο πρόσωπό του ο Μάκης Χρυσοστόμου, διακαής πόθος του οποίου ήταν να βρεθεί ξανά στη ΔΕΥΑΙ, ως πρόεδρος αυτή τη φορά. Ο Θ. Μπέγκας, ωστόσο, επέλεξε γι’ αυτόν την «ηλεκτρική καρέκλα» του εργοταξίου, με την αντιδημαρχία του να περιλαμβάνει τη συντήρηση έργων, την καθαριότητα, το πράσινο, αλλά και την πολιτική προστασία. Ουσιαστικά ο Μ. Χρυσοστόμου θα είναι αυτός, που θα αναλάβει να τρέξει το κομμάτι της καθημερινότητας, στο οποίο έχει επιδείξει καλές επιδόσεις στην κριτική από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά τώρα θα βρεθεί από την απέναντι όχθη.

Ερωτηματικό υπάρχει ως προς το ποιος θα αναλάβει την αντιδημαρχία Οικονομικών. Για αρκετό διάστημα ακουγόταν έντονα το όνομα του Γιώργου Παπαδιώτη, ωστόσο τελικά δε θα είναι αυτός, που θα χριστεί «τσάρος» των οικονομικών του Δήμου. Δύο είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Η μία είναι η Γεωργία Γιώτη, η οποία έχει την εμπειρία από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και έχει συνεργαστεί με τον υπηρεσιακό μηχανισμό χωρίς προβλήματα στην πρότερη θητεία της, και ο δεύτερος ο Σταύρος Τασιούλας, ο οποίος έχει γνώσεις του αντικειμένου ως προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ- Επιδοτήσεις Αγροτών της «Ένωσης Αγροτών» Ιωαννίνων.

Δύο πρόσωπα, που βρέθηκαν ψηλά στη σταυροδοσία, θα αναλάβουν τις αντιδημαρχίες, στις οποίες συγχωνεύονται ο ΟΚΠΑΠΑ και το Πνευματικό Κέντρο. Η Σοφία Μαρκούλα αναμένεται να αναλάβει αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, αναλαμβάνοντας να «τρέξει» ό,τι είχε ως αντικείμενο ο ΟΚΠΑΠΑ συν τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Το φορτίο θα είναι βαρύ, με δεδομένο όχι μόνο ότι υπάρχει μεγάλο αντικείμενο, αλλά και το ότι θα χρειαστεί να γίνουν αρκετές αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο.

Για αντιδήμαρχος Πολιτισμού προορίζεται ο Μηνάς Πασχόπουλος, ο οποίος, έχοντας θητεύσει ως αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κρίθηκε ότι έχει και τη διοικητική εμπειρία που απαιτεί η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης στον Δήμο. Και φυσικά και το υπόβαθρο για να ανταπεξέλθει στο πολιτιστικό κομμάτι.
Σε θέσεις αντιδημάρχων αναμένεται να βρεθούν δύο ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι με θητεία έως τώρα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Ο Στέφανος Σίντος θα είναι εκτός απροόπτου αντιδήμαρχος Παιδείας και η Βάσω Μέγα αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Από τους νέους δημοτικούς συμβούλους, ο πρώτος σε αριθμό ψήφων Βαγγέλης Πρέντζας αναμένεται να οριστεί αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και να αναλάβει το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, ο Πέτρος Παλάσχας θα πάρει τις αρμοδιότητες των παιδικών και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ο Άρης Κασσής την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και ο Χρήστος Τάτσης τις αρμοδιότητες των καταστημάτων.
«Κλειδωμένη» εδώ και καιρό είναι η θέση της πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία θα καταλάβει η Αναστασία Γιογλή, ενώ πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ θα είναι ο Γιώργος Παπαδιώτης με αντιπρόεδρο τον Βαγγέλη Γιαννούλα.

Στην προεδρία του ΣΥΔΛΙ αναμένεται να βρεθεί ο Ηλίας Αρλέτος, ενώ μένει να φανεί τι θα «κληρώσει» για τους Αλέκα Βακαλοπούλου, Γιώργο Καψάλη, Δημήτρη Μπούτση, Δημήτρη Νάστο, Κωστή Κρικώνη και Γιώργο Παππά. Πέραν των θέσεων προέδρων σε ΔΗΑΝΕΤΑΙ, Δημοτικό Θέατρο και Δημοτικό Ραδιόφωνο μπορεί να προκύψουν και περισσότερες αντιδημαρχίες, σε αντικείμενα τα οποία δεν υπήρχαν σε προηγούμενες δημοτικές αρχές. Σχετικά είχε προϊδεάσει ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξή του στον Η.Α. μετεκλογικά, λέγοντας πως υπάρχουν «φρέσκα αντικείμενα», όπως οι ενεργειακές κοινότητες και η κοινωνική οικονομία.

Με βάση τα όσα προβλέπονται μετά τις συγχωνεύσεις, η νέα δημοτική αρχή μπορεί να φτάσει ακόμη και των αριθμό των 14 αντιδημάρχων (έντεκα έμμισθοι και τρεις άμισθοι), οπότε, μαζί με τις υπόλοιπες θέσεις, δε θα υπάρχει δημοτικός σύμβουλος χωρίς χαρτοφυλάκιο.
Όλα τα παραπάνω είναι, βέβαια, δημοσιογραφικές πληροφορίες και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές και καραμπόλες μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας