Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Στην τοπική κοινωνία η ευθύνη για τη μη θεσμοθέτηση του Π.Δ.

Στην τοπική κοινωνία, γενικά και αόριστα, απέδωσε την ευθύνη για τη μη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας, ο νέος πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Παππάς.

Στην πρώτη του επαφή με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, καθυστερημένη όπως παραδέχθηκε, λόγω της εορταστικής περιόδου, των καιρικών φαινομένων και της χρονικής πίεσης για την έκφραση άποψης επί του σχεδίου Π.Δ. της Παμβώτιδας, ο Γ. Παππάς υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας να καλυφθεί η υποχρέωση της πολιτείας να θωρακίσει την προστατευόμενη περιοχή, δέκα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια και μετά από πέντε σχέδια Π.Δ., που έμειναν στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Όταν επί τόσα χρόνια, σε μια δεδομένη υποχρέωση, δεν έχει τελεσφορήσει, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε η κεντρική διοίκηση τεχνοκρατικά έχει ελλείμματα, που διαχρονικά νομίζω πως δεν ισχύει, είτε η τοπική κοινωνία δημιουργεί προσκόμματα στην κύρωση ενός Προεδρικού Διατάγματος. Η προσωπική μου άποψη είναι πως συμβαίνει το δεύτερο. Δεν ξέρω αν ακούγεται επιθετικό ή στείρο, δεν είναι μομφή προς την κοινωνία, είναι η λειτουργία της κοινωνίας. Συμφέροντα μικροπολιτικά, ατομικά, η άγνοια των ανθρώπων για τα ζητήματα σε σχέση με το περιβάλλον, η μη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης κάνουν αυτό το θέμα να σέρνεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παππάς δε δέχθηκε πως υπήρξε όλο αυτό το διάστημα -και κυρίως τα τελευταία χρόνια- πίεση από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, για θεσμοθέτηση του Π.Δ., με το υπουργείο να είναι αυτό που καθυστερούσε. «Η δική μου αντίληψη δεν είναι ότι υπήρχε μια τοπική κοινωνία που πίεζε και ένα κεντρικό κράτος που αντιδρούσε στην πίεση. Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Έχω την εντύπωση ότι υπήρχε μια σειρά παραμέτρων, που ναι μεν στη δημόσια κουβέντα υπήρχε ο ισχυρισμός να θεσμοθετηθεί, αλλά επί της ουσίας βόλευε να σέρνεται πίσω από κάποια γραφειοκρατία ή κάποιες μικροατέλειες», ανέφερε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για μια προσωπική του αίσθηση, την οποία δεν μπορεί να τεκμηριώσει, καθώς και ότι δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σε συζήτηση που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ παραδέχθηκε, πάντως, ότι οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή τη φορά η διαδικασία θα προχωρήσει.
Ο κ. Παππάς δεν μπήκε στην ουσία των παρατηρήσεων που κατέθεσε στο υπόμνημά του το ΤΕΕ/ΤΗ, λέγοντας όμως πως η επεξεργασία βασίστηκε στις διαχρονικά διατυπωμένες θέσεις του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των άλλων φορέων, που έχουν κατατεθεί. «Το ΤΕΕ/ΤΗ δεν ετεροπροσδιορίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας γενικότερα για τον ρόλο του ΤΕΕ/ΤΗ, τόνισε πως φιλοσοφία της νέας διοίκησης είναι να αποτελέσει όχι μόνο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας. «Η δική μου αντίληψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, όχι για μια πολιτικολογία επί παντός του επιστητού», σημείωσε.
Τέλος, σε ερώτηση για τη γενική εικόνα του ΤΕΕ τα δύο χρόνια της προεδρίας του Γιάννη Λυκοτραφίτη, απάντησε μάλλον διπλωματικά, παρέχοντας κάλυψη στον προκάτοχό του. «Όργανο διοίκησης του ΤΕΕ είναι η διοικούσα επιτροπή του, δεν είναι ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο γενικός γραμματέας, ούτε ο αντιπρόεδρος. Επίσης, η λειτουργία πότε έχει εξάρσεις, πότε έχει υφέσεις. Δε νομίζω ότι ήταν η χειρότερη περίοδος του ΤΕΕ τα δύο χρόνια που πέρασαν», σχολίασε.

Σχετικά άρθρα

Κρίμα κι άδικο

Π.Δ. Παμβώτιδας- Μπορεί να εγκριθεί από το ΣτΕ;

Οδεύει προς το ΣτΕ το Π.Δ. Παμβώτιδας