ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΝΠΔΔ – Ελάχιστες και με μοναδικά χαρακτηριστικά οι εξαιρέσεις

Ελάχιστα θα είναι τα Νομικά Πρόσωπα δήμων σε ολόκληρη τη χώρα που θα παραμείνουν αυτόνομα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, καθώς οι εξαιρέσεις, που θα γίνουν αποδεκτές, θα είναι μετρημένες.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την –αιφνιδιαστική για τους αιρετούς – απόφαση του υπουργείου για κατάργηση των Νομικών Προσώπων, με νόμο που ψηφίστηκε κατά την προεκλογική περίοδο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1, σημειώνοντας πως οι εξαιρέσεις θα είναι ελάχιστες και θα αφορούν κυρίως Νομικά Πρόσωπα, που θα έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα της χώρας. «Αυτή είναι η κατεύθυνση», σημείωσε, τονίζοντας πως στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι δήμοι να συγκεντρώσουν την οικονομική διαχείριση στην κεντρική διεύθυνση.
«Η πλειονότητα των Νομικών Προσώπων ήταν υποστελεχωμένα ή χωρίς προσωπικό και την οικονομική διεύθυνση αναλάμβαναν είτε εξωτερικοί συνεργάτες ή ακόμα και το διοικητικό συμβούλιο, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ελέγχει τον εαυτό του», σημείωσε, προσθέτοντας πως η ευθύνη των οικονομικών θα μεταφερθεί στην οικονομική υπηρεσία του δήμου.
«Με αυτό θέλουμε μια ομογενοποίηση στο επίπεδο λειτουργίας των δήμων, ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα, την ισχυροποίηση τους μέσω της ανάθεσης νέων αρμοδιοτήτων», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας πως εντός έξι μηνών οι δήμοι θα μπορούν να καταθέσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, οργανώνοντας καλύτερα, με βάση τις ανάγκες, τις υπηρεσίες τους. Τόνισε δε πως διασφαλίζονται όλες οι θέσεις των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. «Έτσι, θα έχουν πιο πειστικά αιτήματα για τη στελέχωση τους», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Λιβάνιος έκανε γνωστό πως από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προς όφελος των μικρότερων και μειονεκτικών δήμων. «Θα είναι ένας μόνιμος μποναμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι επτά από τους οκτώ δήμους των Ιωαννίνων, για παράδειγμα, θα δουν αύξηση στην κρατική επιχορήγηση.

Σχετικά άρθρα

Πάνε για Νοέμβριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Συνεργασία για τις δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης