ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δηλώνουν έτοιμοι για περισσότερες αρμοδιότητες

Να συμμετέχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στη συζήτηση, που σύντομα θα ανοίξει, για τη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, ζήτησε από το βήμα του Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών στα Γιάννενα, ο πρόεδρος και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι διήμερες εργασίες του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» ξεκίνησαν το πρωί στο ξενοδοχείο Du Lac, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και το παρών έδωσαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, νυν και νεοεκλεγμένοι περιφερειάρχες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
«Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το επόμενο μεγάλο βήμα, με απευθείας έσοδα, οικονομική ανεξαρτησία και θεσμική θωράκιση, με αρμοδιότητες οριζόντιες και κάθετες, όπως υγεία, παιδεία και μεταφορές. Έτσι γίνεται στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις, τώρα είναι η ώρα να γίνει αυτή η μεγάλη μετάβαση. Σας διαβεβαιώνω ότι οι 13 Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν τον σημαντικό αυτό ρόλο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για μια «χρυσή ευκαιρία» συνεργατικότητας πολιτείας και αυτοδιοίκησης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στις ανάγκη οι περιφέρειες και οι δήμοι να μην αποτελούν ένα συμπληρωματικό διοικητικό βραχίονα, αλλά να έχουν ενεργό συμμέτοχο στην άσκηση πολιτικών.
Οι τέσσερις άξονες που έθεσε, αφορούν στις αρμοδιοτήτες, με πόρους και το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας πως το πρώτο βήμα γίνεται με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στην ανάγκη χρηματοδότησης για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση των πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική για την «απουσία» της αυτοδιοίκησης κατά τον σχεδιασμό του δεύτερου.
«Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών. Όραμά μου είναι η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση», τόνισε.

Στήριξη για τα τελωνεία ζήτησε ο Αλ. Καχριμάνης

Χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου απεύθυνε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφερόμενος στην ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων, πρόβλημα που αναδείχθηκε και στις πρόσφατες καταστροφές, αλλά και στα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των περιφερειών, καθώς επίσης τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναγκαίους πόρους.
Κλείνοντας, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην αγωνία των αιρετών, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή. «Η Ήπειρος είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας, που ο πληθυσμός της φθίνει και η ύπαιθρος ερημώνει. Καλές και άγιες είναι οι μεταρρυθμίσεις και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που πραγματικά διευκολύνει πάρα πολύ τους πολίτες των απομακρυσμένων χωριών. Όμως, όπου είναι δυνατόν, χρειάζεται και ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, που να ξεπερνούν τη γραφειοκρατία και τα προσκόμματα που προβάλλονται από διάφορες πλευρές. Μία τέτοια περίπτωση είναι η μερική επαναλειτουργία των τελωνείων Δρυμάδων και Αμπελώνα, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών της Ελλάδος και της Αλβανίας, και να μην είμαστε εμείς η αιτία ολοκληρωτικής ερήμωσής τους. Ζητάμε τη στήριξη όλων, ώστε να λυθεί και αυτό το θέμα», κατέληξε.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απεύθυνε ακόμη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ζήτησε «πίστωση χρόνου» για τα νέα δημοτικά συμβούλια αναφορικά με το θέμα των Νομικών Προσώπων, ενώ τόνισε την αδήριτη ανάγκη θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.
Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Λάζαρος Κυρίζογλου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας Βέτα Πανουτσάκου και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ ∆ημήτρης Μαραβέλιας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος