ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αίσιο πέρας η άσκηση εκκένωσης του «Χατζηκώστα»

Η μεγαλύτερη προληπτική άσκηση μερικής εκκένωσης από περιπατητικούς, μετρίως πάσχοντες, βαρέως και κατακεκλιμένους ασθενείς, έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Το σενάριο, που εκτυλίχτηκε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο, προέβλεπε την εκδήλωση έκτακτης ανάγκης από σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή Ζίτσας και παράλληλη εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή να εφαρμοστεί το κόκκινο επίπεδο Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκκένωσης Νοσοκομείου «Σώστρατος», ώστε οι ασθενείς να μεταφερθούν, μέσω εξόδων διαφυγής, γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς τη χρήση ανελκυστήρων, σε σκηνικό καταυλισμό που στήθηκε στον προαύλιο χώρο.  Επίσης έγινε απεγκλωβισμός εργαζόμενων και επισκεπτών από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου και από το ασανσέρ, και κατάσβεση πυρκαγιάς στο Αιματολογικό Εργαστήριο.

Στην άσκηση, με την επωνυμία «Διώνη», έλαβαν μέρος η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΜΑΚ, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος σημείωσε ότι σκοπός της άσκησης ήταν αφενός να διαπιστωθεί το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού και αφετέρου να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, πως σε έκτακτη περίπτωση, όπως συνέβη το καλοκαίρι στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το προσωπικό ενός νοσοκομείου μπορεί ανταποκριθεί και σε αυτό τον ρόλο.

Στην επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης χάρη στην πολύ καλή προετοιμασία που είχε γίνει, αναφέρθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου Σπύρος Δερδεμέζης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε σε χρόνο 1.30 ώρας, μισή ώρα λιγότερο από τις 2 ώρες που προέβλεπε το σενάριο.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής