Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί το master plan για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου του Σουλίου, με στόχο τη διαφύλαξη κι ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου ως σημαντικού τόπου μνήμης.
Σε συνέχεια της διαδικασίας αυτής, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τις διαδικασίες αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στα έργα ανάδειξης του ιστορικού χώρου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις απαραίτητες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε τις κατευθύνσεις, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των έργων και η ωρίμανση των μελετών, ώστε να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, μια διαδικασία που θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου. Για το Σούλι, η Περιφέρεια Ηπείρου προγραμματίζει να διαθέσει μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, που έχει σχεδιάσει, το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ενέργειες για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων. Σημείωσε δε πως η εφαρμογή του σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου, λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά επιδιώκει να παντρέψει το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη αλλά και τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο, που είναι «πάντα διαθέσιμοι και συνοδοιπόροι, τόσο σε ότι αφορά στην Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού», όπως αναφέρεται στο δελτίου τύπου του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο καθηγητής στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Απόστολος Αρβανίτης, ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.