ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεύτερη απόπειρα και με ηλεκτροκίνηση

Μια δεύτερη απόπειρα να αποκτήσει ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων – ηλεκτροκίνητων αυτή τη φορά- κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, με την τύχη των 40 ποδηλάτων, που είχαν αποκτηθεί μέσω του προγράμματος Cyclo, να αγνοείται, καθώς ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος προκειμένου να γίνουν εργασίες αναβάθμισης.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κάνουν σε σημεία της πόλης την εμφάνισή τους 55 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα εφοδιασμένα με έξυπνα συστήματα. Τα δύο από τα ποδήλατα αυτά θα είναι ειδικά για χρήση από άτομα με αναπηρίες.
Η προμήθεια των ποδηλάτων εντάσσεται σε έργο, που συγχρηματοδοτείται με το ποσό των 350.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων», με τον Δήμο Ιωαννιτών να έχει καταθέσει την πρότασή του σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Στο έργο, τη σύμβαση του οποίου υπέγραψε με τον ανάδοχο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση των σταθμών, η ακριβής θέση των οποίων θα προκύψει από τη μελέτη εφαρμογής, που καλείται να εκπονήσει ο ανάδοχος μέσα σε έναν μήνα. Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αντιβανδαλιστικές θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό. Θα διαθέτουν «έξυπνη» κλειδαριά, gps, ενώ τα τερματικά μίσθωσης θα διαθέτουν οθόνη αφής και αναγνώστη πιστωτικών/χρεωστικών καρτών. Τα ποδήλατα ΑμεΑ θα επιτρέπουν τη μεταφορά ενός χρήστη με κινητικές δυσκολίες που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και θα έχουν δύο θέσεις, μια θέση για τον χρήστη με κινητικές δυσκολίες και μια θέση για τον συνοδό του, ο οποίος και θα ποδηλατεί.
Μέρος του έργου αποτελεί, ακόμη, η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, κάτι το οποίο θα είναι δωρεάν για τον πρώτο χρόνο, ενώ στη συνέχεια η νέα δημοτική αρχή θα λάβει την απόφαση για το αν θα υπάρξει κόστος μίσθωσης.
«Ο Δήμος με τον τρόπο αυτό θέλει να συμβάλλει ώστε σταδιακά να αλλάξουμε τις συνήθειες μετακίνησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης και την παραλίμνιο και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τόσο το ποδήλατο όσο και το περπάτημα», τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ανακοινώνοντας την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε στον Δήμο Ιωαννιτών για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κατά το έτος 2022.
Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, που τον πλαισίωνε στη συνέντευξη, ρωτήθηκαν και για την τύχη των ποδηλάτων του προγράμματος Cyclo, επιλέγοντας να μην απαντήσουν, καθώς τα ποδήλατα εξαφανίστηκαν πριν οι ίδιοι αναλάβουν τις τύχες του Δήμου, με τις υπηρεσίες να απαντούν –όταν ρωτήθηκαν- ότι δε γνωρίζουν τι έγιναν. Τα νέα ποδήλατα, πάντως, θα διαθέτουν γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, οπότε ο εντοπισμός τους θα είναι δυνατός όπου και αν τυχόν καταλήξουν.

Σχετικά άρθρα

Δύο νέοι σταθμοί ποδηλάτων και ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ηγουμενίτσα

Μαζί με τις αναπλάσεις, έρχονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Γεωργία Χαλάτση