ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναπτύσσοντας την κοινωνική καινοτομία σε ορεινές περιοχές

Αυξάνονται οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της Ηπείρου, ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται και το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται, που ξεκινά από τον πρωτογενή τομέα και φτάνει έως την επιστημονική έρευνα.

Η Ένωση Κ.ΑΛ.Ο. Ηπείρου αριθμεί σήμερα 20 μέλη, ενώ εκκρεμούν νέες αιτήσεις, αναδεικνύοντας το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τρίτο πόλο της οικονομίας.
Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες ορεινών περιοχών μέσω της εκπαίδευσης για την Κοινωνική Καινοτομία, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Τα Ψηλά Βουνά» ξεκινά την υλοποίηση ενός προγράμματος εκπαίδευσης σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα με την υποστήριξη του Impact Hub Athens και του Ιδρύματος Google.org. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον χώρο WOW space (Αραβαντινού 12).
Όπως ανέφερε εκ μέρους της Κοιν.Σ.Επ. ο Σωτήρης Τσουκαρέλης, το πρόγραμμά έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας θερμοκοιτίδων κοινωνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Ονειρευόμαστε έναν αποκεντρωμένο κόσμο, βιώσιμα χωριά και ζωντανές ορεινές κοινότητες, που οργανώνονται, συνεργάζονται και παράγουν τοπικά, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, υιοθετώντας τις αξίες και τα εργαλεία της Κοινωνικής Οικονομίας και Καινοτομίας. Αγωνιζόμαστε να αντιστρέψουμε την ερήμωση της περιφέρειας, να καρπωθούμε την πραγματική αξία αυτών που παράγουμε και να ζήσουμε με έναν πιο όμορφο τρόπο ζωής, που ταιριάζει στον πολιτισμό και το περιβάλλον μας. Δικτυωνόμαστε, καινοτομούμε, παράγουμε προϊόντα και κατασκευάζουμε εργαλεία με γνώμονα την αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες», σημείωσε ο κ. Τσουκαρέλης.
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε παραγωγούς, δημιουργούς, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και συνεταιρισμών ή κάποιου φορέα Κ.Αλ.Ο., που ζουν, παράγουν και δημιουργούν σε ορεινό χωριό της Πίνδου, στοχεύουν στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, παρέχοντας τις γνώσεις, τους πόρους και τις διασυνδέσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των μοναδικών προκλήσεων και ευκαιριών που παρουσιάζουν οι ορεινές περιοχές.
Συγκεκριμένα, θα ενημερωθούν και εκπαιδευτούν πάνω σε θέμα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Ορεινής Παραγωγής και του Αλληλέγγυου Τουρισμού.
Ο πρώτος τομέας κατάρτισης θα εμβαθύνει στη δημιουργία ενός ομότιμου, πιο δίκαιου διατροφικού συστήματος, το οποίο εστιάζει στον σωστό συνδυασμό οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, δίνει κίνητρα στους αγρότες να υιοθετήσουν αειφόρες καλλιεργητικές πρακτικές, παρέχει διαφάνεια στη σχέση παραγωγού – καταναλωτή, παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, καταπολεμά το foodwaste, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και έχει συνολικά σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στις περιοχές που εφαρμόζεται. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις για το πώς να ενισχύσουν την τοπική γεωργία, να προωθήσουν την υπεύθυνη χρήση της γης και να στηρίξουν τις ορεινές κοινότητες.
Από την άλλη πλευρά, το μοντέλο του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Τουρισμού λειτουργεί σαν αντίβαρο στην ισοπεδωτική λογική του μαζικού τουρισμού και αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό και την πραγματική ζωή του τόπου στον επισκέπτη, ενισχύει την τοπική κοινότητα, ενώ συμβάλλει δραστικά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη, προσφέρει στην κοινότητα τη δυνατότητα να γνωρίσει, μέσω του εθελοντικού τουρισμού, ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες, εξασφαλίζοντας βοήθεια και υποστήριξη στις καθημερινές – εποχικές δραστηριότητες (συγκομιδή, διάνοιξη μονοπατιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.). Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να δημιουργούν τουριστικές εμπειρίες που ωφελούν τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τις τοπικές κοινότητες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και προωθούν τον βιώσιμο και βιωματικό τουρισμό.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα, που θα διεξάγουν προγράμματα επιχειρηματικής ενδυνάμωσης ταυτόχρονα στις περιοχές των Βόρεια/Νότια Πίνδος, Ζαγοροχώρια-Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Καρδίτσα, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Κυκλάδες, Καλαμάτα, και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μεσσηνίας.
Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις στο https://thehighmountains.org/. Οο αιτήσεις γίνονται έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, συζητήσεις και εκπαιδεύσεις στο πεδίο, και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024.