Φωτογραφία ΗμέραςΑίθουσα Σύνταξης

Το σπίτι της οδού Στρατηγοπούλου

Μέσα στο Κάστρο υπάρχει ένα διώροφο παλιό σπίτι, ετοιμόρροπο. Βρίσκεται στην οδό Στρατηγοπούλου, στον αριθμό 8. Είναι απ’ αυτά τα κτίρια που τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, πιθανά γιατί καθόλου δεν έζησαν σ’ εκείνα, εφόσον από κάποιον συγγενή τα κληρονόμησαν και δεν είχαν την έγνοια ή την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν. Μια τέτοια ιστορία πρέπει να βρίσκεται πίσω από τους σακατεμένους τοίχους του, τα ξεχαρβαλωμένα παράθυρά του, τα κομμάτια του, που αποκόπτονται και πέφτουν συχνά στον δρόμο.

Πέρα από το γεγονός ότι καταρρέει όμως, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος κάποιο απ’ αυτά –αν όχι πολύ μεγαλύτερο- να χτυπήσει έναν περαστικό, καθώς από’ κει περνούν συχνά κάτοικοι και επισκέπτες.

Οι γείτονες έχουν απευθυνθεί στους ιδιοκτήτες, στον δήμο Ιωαννιτών, έχουν μιλήσει ακόμη και με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, που πρότεινε το κτίριο να αναστηλωθεί –πράγμα που θα πάρει, όμως, καιρό πολύ.

Σε λίγο θα αρχίσει να βρέχει, γεγονός που θα επισπεύσει την όποια κατάρρευσή του. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 13.000 ευρώ από την περιφέρεια Ηπείρου για να αποκατασταθούν οι πιο επείγουσες ζημιές, προκειμένου να καταστεί στοιχειωδώς ασφαλές, αλλά κάπου έχει κολλήσει η αποδέσμευσή του στη γραφειοκρατία και δεν αποδίδεται όπου πρέπει, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Ελπίζουμε, όπως και να’ χει, να γίνει ό,τι προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις σύντομα και να μην χρειαστεί –όπως συνηθίζουμε- να επέμβουμε, αφού γίνει κάποιο ατύχημα.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση

Βλέψεις για μελλοντική ένταξη στα μνημεία της UNESCO

Γεωργία Χαλάτση