Αυτοδιοικητικές ΕκλογέςΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σε «αχαρτογράφητα νερά» λόγω απλής αναλογικής

Μια εκλογική μάχη, που σίγουρα δεν εξαντλείται μόνο στο ποιοι θα είναι οι επόμενοι δήμαρχοι και ο επόμενος περιφερειάρχης, είναι αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής. Κι αυτό, γιατί τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η απλή αναλογική, οδηγούν αναπόφευκτα σε ένα νέο τοπίο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργασίες, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψουν αδιέξοδα και θα επιβεβαιωθούν όσοι προέβλεπαν κινδύνους μη κυβερνησιμότητας.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι εκτιμήσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν ή αν οι σημερινοί πολιτικοί αντίπαλοι βάλουν στην άκρη τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις και αποφασίσουν να συνεργαστούν, επ’ ωφελεία των πολιτών.

Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, κάθε πρόβλεψη είναι απαγορευτική, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν και ξεκάθαρα δεδομένα. Δημοσκοπήσεις το προηγούμενο διάστημα έγιναν αρκετές και για την περιφέρεια Ηπείρου και για τον δήμο Ιωαννιτών. Ωστόσο, πέρα από διαρροές και παρουσίαση αποσπασματικών στοιχείων, που εξυπηρετούσαν προφανώς τα συμφέροντα συγκεκριμένων υποψηφίων, καμία δεν είδε στο σύνολό της το φως της δημοσιότητας. Από την άλλη, το να βασιστεί κάποιος στις αποδόσεις, που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο αν όχι αφελές.

Άλλωστε, το γεγονός πως υπάρχουν παρατάξεις από τους ίδιους πολιτικούς χώρους και έχει δημιουργηθεί ένα κατακερματισμένο τοπίο, δεν επιτρέπει καν συγκρίσεις με το παρελθόν, με αποτέλεσμα οι όποιες εκτιμήσεις να αποτελούν μάλλον έκφραση προσδοκιών.

Το τι τελικά θα συμβεί, θα το ξέρουμε πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, καθώς η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι μια αργή αυτή τη φορά διαδικασία, από τη στιγμή που θα στηθούν τέσσερις κάλπες.

Ωστόσο, σε πολύ αδρές γραμμές μπορούν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις, αξιολογώντας ψηφοδέλτια, συγκεντρώσεις, δημόσιες παρουσίες, προγράμματα, αλλά και στηρίξεις των κομμάτων.

Περιφέρεια Ηπείρου

Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Ηπείρου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν ο Αλέκος Καχριμάνης και η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» θα καταφέρουν και αυτή τη φορά να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό άνω του 50%, που θα δίνει αυτοδυναμία. Ο Αλ. Καχριμάνης παίζει γερά το «χαρτί» της ακυβερνησίας, λέγοντας πως, αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα υπάρξει δυστοκία στη λήψη αποφάσεων.

Η φυσιολογική φθορά από την πολύχρονη ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά και η μία επιπλέον παράταξη, αυτή των «Οριζόντων Ηπείρου» οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο σημερινός περιφερειάρχης θα απολέσει δυνάμεις και θα πρέπει να μπει σε διαδικασία β’ γύρου. Από την άλλη, όμως, η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας δημοσκοπικά και η φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Αλ. Καχριμάνης έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό του στελέχη με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, όπως η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη και ο πρώην δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, που μάλιστα προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, αυξάνουν τις πιθανότητες να καταφέρει να σπάσει και πάλι το πλαφόν του 50%.

Η πρωτιά Καχριμάνη στον α’ γύρο δεν αμφισβητείται σχεδόν από κανέναν, ωστόσο, αν δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία, τότε οι πολιτικοί του αντίπαλοι πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Αν και οι παρατάξεις των Δ. Δημητρίου, Γ. Ζάψα και Σπ. Ριζόπουλου θεωρούν σίγουρη την είσοδό τους στον β’ γύρο, το πλεονέκτημα φαίνεται να έχει ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», καθώς στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αν αυτός ή κάποιος άλλος θα καταφέρει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών, εφόσον τελικά υπάρξει, θα κριθεί εν πολλοίς από τα ποσοστά του α’ γύρου.

Δήμος Ιωαννιτών

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί ο δήμος Ιωαννιτών. Το σίγουρο είναι, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις παρατάξεις για να προκύψει πλειοψηφικό σχήμα διακυβέρνησης του δήμου, με δεδομένο πως οι επαναληπτικές εκλογές είναι σίγουρες.

Το ενδιαφέρον της αναμέτρησης της Κυριακής δεν εξαντλείται μόνο στο ποιες παρατάξεις θα πάνε στον β΄ γύρο, αλλά και στη δύναμη του συνόλου των παρατάξεων, καθώς οι συσχετισμοί θα είναι καθοριστικοί για την επόμενη ημέρα. Και φυσικά δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ο δήμαρχος, που θα εκλεγεί, να ανήκει σε παράταξη με μικρότερο αριθμό συμβούλων από αυτή που θα έρθει πρώτη στον α’ γύρο και κατά συνέπεια θα έχει περισσότερους εκπροσώπους στα έδρανα.

Σε ονοματολογία δεν κρίνουμε σκόπιμο να μπούμε, αφήνοντας ελεύθερη την τελική κρίση των ψηφοφόρων, ωστόσο, παρά την όποια όξυνση καταγράφηκε το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συναινέσεων, πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικά στεγανά, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για την πόλη.

Σχετικά άρθρα

Μωυσής Ελισάφ: «Το σκοτεινό σημείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας»

Ηπειρωτικός Αγών

«Γαλάζια» πλην Άρτας η Ήπειρος- Συγκεντρωτικά αποτελέσματα (συνεχής ενημέρωση)

Αποστόλης Τζελέτας

Η Επόμενη μέρα