Φωτογραφία από την αναμέτρηση ΠΑΣ – ΑΕΚ 0-1, που έγινε στις 15/12/1976. Διακρίνονται από αριστερά οι παίκτες της ΑΕΚ Βάγκνερ, Μίμης Παπαϊωάννου, Θεοδωρίδης και δεξιά ο Σέργιο Εσπινόζα του ΠΑΣ
Αθλητικά

Παλιές αξέχαστες ιστορίες στα ματς με ΑΕΚ

Βάσει της προϊστορίας, δυσκολεύεται πολύ η ΑΕΚ, όταν παίζει στα Γιάννινα με τον «Άγιαξ», κάτι που επισημάναμε και άλλες φορές στο παρελθόν από τον Η.Α. Τις δύο από τις τέσσερις νίκες της σημείωσε μετά το 1984, όταν άρχισε η κατάρρευση της μεγάλης ομάδας του ΠΑΣ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε κάποια γεγονότα από τις παλιές αναμετρήσεις στα Γιάννινα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στο στάδιο «Ζωσιμάδες», ο ΠΑΣ με την ΑΕΚ θα αναμετρηθούν για 22η φορά στην ιστορία τους για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας. Στα προηγούμενα 21 παιχνίδια, ο ΠΑΣ έχει επτά νίκες, τέσσερις η ΑΕΚ και δέκα παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Τελευταία φορά που συγκρούστηκαν οι δύο ομάδες στο στάδιο Ιωαννίνων, ήταν τη 2η αγωνιστική της σεζόν 2017-18. Το ματς έγινε την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 και έληξε ισόπαλο 0-0, με διαιτητή τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο του συνδέσμου Τρικάλων. Στον ΠΑΣ παραμένει ο ίδιος προπονητής από τότε (Γιάννης Πετράκης), ενώ στην ΑΕΚ άλλαξε ο Μανόλο Χιμένεθ με τον Μαρίνο Ουζουνίδη.
Βάσει της προϊστορίας, δυσκολεύεται πολύ η ΑΕΚ, όταν παίζει στα Γιάννινα με τον «Άγιαξ», κάτι που επισημάναμε και άλλες φορές στο παρελθόν από τον Η.Α. Τις δύο από τις τέσσερις νίκες της σημείωσε μετά το 1984, όταν άρχισε η κατάρρευση της μεγάλης ομάδας του ΠΑΣ. Τελευταία φορά που κέρδισε η «Ένωση» στα Γιάννινα, ήταν για τη σεζόν 2015-16, σε ένα ματς που έγινε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 και έληξε με σκορ 0-2. Τα γκολ της ΑΕΚ σημείωσαν τότε οι Βάργκας και Μπαρμπόσα, ενώ στον πάγκο ήταν ο Ουρουγουανός Γκουστάβο Πογιέτ. Από την άλλη πλευρά, η τελευταία νίκη του ΠΑΣ επί της ΑΕΚ καταγράφεται τη σεζόν 2012-13, σε ένα ματς που έγινε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013. Ο «Άγιαξ», με προπονητή τον Γιάννη Χριστόπουλο, κέρδισε 2-0 την ΑΕΚ του Έντβαντ Λίνεν, με γκολ που σημείωσαν οι Κοροβέσης και Γεωργίου.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε κάποια γεγονότα από τις παλιές αναμετρήσεις στα Γιάννινα. Το πρώτο παιχνίδι στο στάδιο «Ζωσιμάδες» έγινε για τη σεζόν 1974-75 την 1η Ιουνίου 1975 και έληξε 0-0. Στον πάγκο της ΑΕΚ ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία, ο ολλανδός τεχνικός Φράντιστεκ Φάντροκ. Στον πάγκο του ΠΑΣ ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Ήταν το προτελευταίο ματς της σεζόν.

Η πρώτη νίκη του ΠΑΣ επί της ΑΕΚ σημειώθηκε στις 23/5/1976 με σκορ 2-0. Σκόρερ οι Όσκαρ Αλβαρέζ και Τάκης Γραμμενιάτης. Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΣ κατέλαβε την 5η θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Κύπελλο, όπου αγωνίστηκε με αντιπάλους τη Ριέκα Γιουγκοσλαβίας και την Παρτιζάν Τιράνων. Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε ο Τίμο Τσανλάιτερ, που τη δεκαετία του ’90 πέρασε από τον πάγκο του «Άγιαξ».

Η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στα Γιάννινα σημειώθηκε στις 15/12/1976 με γκολ του Τάκη Νικολούδη. Ο ΠΑΣ είχε δοκάρι με τον Εσπινόζα, ενώ αποβλήθηκε ο Μοντέζ.

Ο Μπάρλος πρώτη φορά στα Γιάννενα

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος συνόδεψε την αποστολή της Ένωσης το 1979 στα Γιάννινα

Στην αναμέτρηση που έγινε στις 28/1/1979, ο νεαρός τότε Βασίλης Παπαγγέλης, που τον εμπιστεύτηκε στη βασική ενδεκάδα ο Αντώνης Γεωργιάδης, «έσβησε» τον μεγάλο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος, μαζί με τον Θωμά Μαύρο, ήταν φόβος και τρόμος των αντίπαλων ομάδων. Το ματς έληξε 1-1. Το γκολ του ΠΑΣ ο Κοντογιωργάκης και της ΑΕΚ ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου. Με τα χρώματα της «Ένωσης» αγωνίστηκε ο Μίμης Δομάζος και στον πάγκο ήταν ο Φέρεντς Πούσκας. Τον αγώνα παρακολούθησε από τις θέσεις των επισήμων ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος, που δέχτηκε φραστική επίθεση από κάποιους Γιαννιώτες, κάτι που καταδίκασε ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος θεωρείται ο μεγαλύτερος πρόεδρος της ΑΕΚ και από τους καλούς παράγοντες του ποδοσφαίρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1976, που έχασε ο ΠΑΣ στο Άργος 1-0 με το «κάλπικο» γκολ του Παπαϊωάννου (δεν είχε περάσει η μπάλα τη γραμμή), ο Μπάρλος είχε ζητήσει να επαναληφθεί το παιχνίδι, αναγνωρίζοντας την αδικία σε βάρος της γιαννιώτικης ομάδας. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που ο Μπάρλος συνόδευσε την αποστολή στα Γιάννινα και βρέθηκε στις εξέδρες του σταδίου «Ζωσιμάδες».

-Η πιο ευρεία νίκη του ΠΑΣ με σκορ 3-1 σημειώθηκε στις 14/12/1980. Τα γκολ του «Άγιαξ» οι Παπαγεωργίου, Ανανιάδης, Σοφιάς και της ΑΕΚ ο Ραβούσης.

-Σε ένα ματς που έγινε στις 6/2/1983 και έληξε ισόπαλο 1-1 (τα γκολ Πετρινιώτης – Νικολούδης), προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο ματς αυτό ο Λιάκος είχε δοκάρι και ακυρώθηκαν δύο γκολ του Δημήτρη Σεϊταρίδη.

-Ο Περικλής Βασιλάκης, καθηγητής διαιτησίας, τηλεκριτικός και περιφερειακός σύμβουλος, ήταν ρέφερι στον αγώνα που έγινε στις 3/11/1985, όταν κέρδισε 1-0 η ΑΕΚ με γκολ του Σάντμπεργκ. Ο Βασιλάκης απέβαλε με 2η κίτρινη κάρτα τον Παύλο Παπαϊωάννου της «Ένωσης».

Οι αποδοκιμασίες στον Αλέφαντο

Σημαντική ήταν η νίκη του ΠΑΣ 2-0 (με δύο γκολ του βούλγαρου μέσου Νίκολα Αποστόλοφ) στο ματς που έγινε στις 8/2/1987. Προπονητής του ΠΑΣ ήταν ο Άλμπερτ Φαφιέ, που λίγους μήνες πριν είχε απομακρυνθεί από την ΑΕΚ. Προπονητής στην ΑΕΚ ήταν ο Νίκος Αλέφαντος, που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φιλάθλους. Του το κρατούσαν «μανιάτικο» για τα όσα προσβλητικά σε βάρος των Ιωαννίνων είχε εκστομίσει ως προπονητής του Πανιώνιου στο μπαράζ της Λάρισας τον Μάιο του 1984. Το αξιοσημείωτο σε εκείνο το ματς ήταν ότι ο ΠΑΣ από το 26’ έπαιζε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Νίκου Λάππα από τον διαιτητή Χαρλαβάνη του συνδέσμου Εύβοιας. Ήταν το προτελευταίο παιχνίδι του Θωμά Μαύρου στην ΑΕΚ, που ήταν σε κόντρα με τον Αλέφαντο. Στο ματς με τον ΠΑΣ ο Μαύρος μπήκε στο 21’ αλλαγή στη θέση του Πια και μετά από δύο μήνες αγωνίστηκε ξανά στο ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Νέα Φιλαδέλφεια, που σήμανε και το τέλος της μεγάλης καριέρας του στην ΑΕΚ. Ουσιαστικά η αρχή του τέλους για τον μεγάλο διεθνή άσο ήταν το ματς στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ.

-Γκολκίπερ του ΠΑΣ στον αγώνα που έγινε με την ΑΕΚ τη σαιζόν 90-91, ήταν ο Βασίλης Καλούδης, δημοτικός σύμβουλος σήμερα.

-Σε ένα ματς που έγινε στις 19/3/2001 και έληξε με σκορ 2-2, ο ΠΑΣ εξέφρασε πολλά παράπονα για τη διαιτησία του Γιώργου Μποροβήλου, σημερινού προέδρου του Αστέρα Τρίπολης.

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα από τον ΠΑΣ στην ΑΕΚ ο Σταύρος Πήλιος

VARάτε βιολιτζήδες με τέτοιες διαιτησίες!

Ηπειρωτικός Αγών

Δεν άξιζε την ήττα ο ΠΑΣ