Ο έφορος αγωνιστικού του ΝΟΙ και παλιός πρωταθλητής Λάμπρος Ρίζος
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Λ. Ρίζος: Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων είναι η βάση της εθνικής ομάδας

Ο έφορος αγωνιστικού Λάμπρος Ρίζος μιλά στον Ηπειρωτικό Αγώνα για την δράση του ΝΟΙ και τις επιτυχίες του.

Έχει ολοκληρωθεί για το 2022 η αγωνιστική σεζόν όσον αφορά το άθλημα της κωπηλασίας. Ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς αγώνες και τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Οι ομάδες ετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν του 2023, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα γίνουν και οι προκρίσεις για την Ολυμπιάδα του 2024. Πρωταθλητής Ελλάδος και πολυνίκης σύλλογος για φέτος ανακηρύχτηκε και πάλι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Είναι η μεγάλη δύναμη στον χώρο των κουπιών, αναδεικνύοντας επί σειρά ετών Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές, βαλκανιονίκες, πανελληνιονίκες. Λόγω της λίμνης, τα Γιάννινα έχουν μακρά παράδοση στον χώρο της κωπηλασίας, αλλά και γενικότερα των ναυταθλημάτων. Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων το 2024 θα γιορτάσει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος, από τις σημαντικές αθλητικές κυψέλες της περιοχής. Σχεδόν μονοπωλεί το πρωτάθλημα στη χώρα μας και είναι η βάση της εθνικής ομάδας.
Ανέδειξε τον Στέφανο Ντούσκο που πέρυσι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ανδρών στην Ολυμπιάδα 2021 του Τόκιο. Για τους δικούς του λόγους ο χρυσός ολυμπιονίκης αποχώρησε από τον ΝΟΙ και εντάχθηκε σε έναν νέο σύλλογο κωπηλασίας που ιδρύθηκε στα Γιάννινα, τον Περιβαλλοντικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων. Όμως αναδείχθηκε μέσω του ΝΟΙ. Φέτος η Κατερίνα Γκόγκου πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων-Νεανίδων που έγινε τον Αύγουστο στην Ιταλία. Επίσης στην ίδια κατηγορία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Βέλγιο. Ο Θανάσης Παλαιοπάνος του ΝΟΙ με τον Γιάννη Καλανδαρίδη του ΕΝΟΑ, ως πλήρωμα στο διπλό σκιφ ανδρών κατέκτησαν την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών. Στο Βαλκανικό πρωτάθλημα κωπηλασίας που έγινε στο Βίσεγκραντ της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης οκτώ αθλητές και αθλήτριες του ΝΟΙ με τα χρώματα της εθνικής ομάδας κατέκτησαν μετάλλια. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε σε δύο φάσεις, στον Σχοινιά και στην Καστοριά, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων αναδείχτηκε πρωταθλητής και πολυνίκης, με 11 χρυσά μετάλλια, 4 αργυρά και 6 χάλκινα.
Περισσότερα για την δράση του ΝΟΙ και τις επιτυχίες του θα μας πει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο έφορος αγωνιστικού Λάμπρος Ρίζος, ενώ προσεχώς θα φιλοξενηθεί και συνέντευξη του αρχιπροπονητή Τόλη Παλαιοπάνου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες των αθλητών σας;

Η Κατερίνα Γκόγκου στην κατηγορία νεανίδων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο εφήβων και επίσης χρυσό μετάλλιο στην ίδια κατηγορία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο αθλητής μας Θανάσης Παλαιοπάνος ήταν πλήρωμα με τον Γιάννη Καλανταρίδη και για πρώτη φορά ελληνικό πλήρωμα στο διπλό σκιφ έφτασε στα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανδρών και κατέκτησε την έκτη θέση. Είχαμε πολλές βαλκανικές και πανελλήνιες νίκες.

Γιατί δεν έγιναν αγώνες φέτος στα Γιάννινα;

Οι Πανελλήνιοι αγώνες ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων γίνονται πλέον μόνιμα στο Εθνικό Κωπηλατικό Κέντρο στον Σχινιά. Οι αγώνες παίδων-κορασίδων γίνονται εναλλάξ στις λίμνες Ιωαννίνων και Καστοριάς. Ήταν η σειρά της Καστοριάς να φιλοξενήσει τους αγώνες παίδων-κορασίδων.

Πως είστε από αθλητικές εγκαταστάσεις, με τον στίβο της λίμνης;

Ο στίβος της λίμνης δεν είναι σε καλή κατάσταση και εδώ πρέπει να μας βοηθήσει η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Αν ο στίβος δεν βελτιωθεί υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι του 2023 να γίνουν πάλι οι αγώνες στην Καστοριά και τα Γιάννινα που ήταν το κέντρο της κωπηλασίας να πάνε πίσω. Σταδιακά να ανανεωθεί και ο στόλος των βαρκών. Ορισμένες βάρκες που αγωνίζονται αθλητές μας είναι τριάντα ετών.

Ποιοι άλλοι όμιλοι ανταγωνίζονται τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων στα πανελλήνια πρωταθλήματα;

Τα κέντρα κωπηλασίας στην Ελλάδα είναι τα Γιάννινα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Καστοριά. Να μην αναφερθώ σε σωματεία της θάλασσας που είναι με δύο και τρεις αθλητές. Αυτές οι τέσσερις πόλεις είναι η βάση και της εθνικής ομάδας.

Ως ΝΟΙ τι σχεδιασμό έχετε για το μέλλον;

Θέλουμε να στηρίξουμε το αγωνιστικό κομμάτι και γι’ αυτό ασχολούμαστε αποκλειστικά με την κωπηλασία και όχι και με άλλα ναυταθλητικά αγωνίσματα. Έχουμε διοίκηση με πρόεδρο την παλιά πρωταθλήτρια Μάρθα Παλαιοπάνου. Έχουμε τους καλύτερους προπονητές, ορισμένοι είναι και ολυμπιονίκες με επικεφαλής τον Τόλη Παλαιοπάνο που ήταν επί σειρά ετών και ομοσπονδιακός τεχνικός. Υπάρχει οργάνωση, παράδοση, έχουμε σημαντικούς αθλητές και αθλήτριες. Όπως σας είπα και πριν, στόχος μας είναι και άλλα Γιαννιωτόπουλα να ασχοληθούν με την κωπηλασία, να αναδείξουμε και άλλους μεγάλους αθλητές. Βέβαια, υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, είναι δύσκολες εποχές. Οι προπονητές μας ζητάνε βάρκες, αλλά εμείς δεν έχουμε τα χρήματα για  να καλύψουμε όλες τις ανάγκες.  Ο στόλος είναι παλιός και βοήθεια δεν έχουμε από πουθενά. Δεν θέλουμε χρήματα, αλλά να μας πάρουν βάρκες και κουπιά. Ως έφορος του αγωνιστικού τμήματος αισθάνομαι άσχημα, πονά η καρδιά μου όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτά που πρέπει.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την κωπηλασία;

Τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια. Ήμουν πολλά χρόνια πηδαλιούχος στην εθνική ομάδα, πάνω από τριάντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είμαι έφορος στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων.

Τι κάνει ο πηδαλιούχος πάνω στη βάρκα;

Ο πηδαλιούχος καθορίζει την πορεία της βάρκας, την τακτική της κούρσας πότε θα πάει γρήγορα και πότε αργά και διορθώνει τα τεχνικά λάθη των κωπηλατών της βάρκας. Επίσης τονώνει την ψυχολογία των κωπηλατών που είναι διαστήματα που κουράζονται, τους ενημερώνει για την πορεία της κούρσας, καθώς οι κωπηλάτες έχουν πλάτη στην κατεύθυνση της βάρκας.

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις και επιτυχίες;

Έχω ένα δωμάτιο γεμάτο με μετάλλια και διακρίσεις. Δεν τα έχω μετρήσει. έχω πάνω από τριάντα χρυσά μετάλλια. Αγωνίστηκα σε τελικούς αγώνες εννέα Παγκοσμίων πρωταθλημάτων κωπηλασίας, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο στη Γαλλία το 1997. Έλαβα μέρος σε δεκάδες αγώνες, Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, Πανελλήνιους. Ήμουν πλήρωμα με μεγάλους αθλητές όπως οι Κώστας Καρυώτης, Γιώργος Φώτου, Παναγιώτης Μηλιώτης, Γιώργος Δημητρίου, Παπατέρπος και πολλούς άλλους.

Γιατί έφυγε από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων ο ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος και πήγε σε έναν άλλον νεοσύστατο Όμιλο στα Γιάννινα;

Ήταν δική του επιλογή να αποχωρήσει από τον ΝΟΙ. Τους ακριβείς λόγους δεν τους ξέρω. Εμείς του ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες και να τον ξαναδούμε ολυμπιονίκη. Ο ΝΟΙ θα συνεχίσει την προσπάθεια να βγάζει ολυμπιονίκες και αυτός είναι ο σκοπός του.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (26/10/2022)

Σχετικά άρθρα

Η κοπή πίτας και οι βραβεύσεις του αθλητικού συλλόγου ΑΣΕΑ Ιωαννίνων

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Η Περιφέρεια βράβευσε τον πρωταθλητή Ελλάδας ΑΓΣΙ

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Το πανελλήνιο βαθμολογούμενο κύπελλο ξιφασκίας στα Γιάννινα