Στο μέσον ο πρόεδρος των βετεράνων του Άγιαξ Σάακ Σβαρτ που έχει ανοιχτή γραμμή με Γιάννινα. Αριστερά ο Γκούλιτ και δεξιά ο Φαν Μπάστεν στην περσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της ιστορικής φανέλας
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Κλείνει το ιστορικό φιλικό με τον Άγιαξ στα Γιάννινα

Σε καλό δρόμο είναι οι επαφές των βετεράνων του ΠΑΣ με τους βετεράνους του Άγιαξ της Ολλανδίας για την τέλεση ενός διεθνούς φιλικού αγώνα το καλοκαίρι στα Γιάννινα, ως επισφράγισμα της φιλίας των δύο σωματείων και της δεύτερης ονομασίας που έχει η τοπική ομάδα όπου ευρέως αποκαλείται «Άγιαξ της Ηπείρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές είναι σε καλό δρόμο και πρόσφατα ο πρόεδρος των βετεράνων του Άγιαξ Σάακ Σβαρτ απάντησε θετικά στο αίτημα που υπήρχε από καιρό για φιλικό στα Γιάννινα. Απομένει να διευθετηθούν κάποια πράγματα και να βρεθούν οι ημερομηνίες, είτε μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από το 2016 μέσω του Γιάννη Αναστασίου, με σκοπό να γιορτασθούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣ, σε συνδυασμό και με το γεγονός της πρώτης συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που είχαν τότε οι βετεράνοι του Άγιαξ, καθώς δέχονται προτάσεις από πολλές ομάδες ευρωπαϊκών κρατών για φιλικά, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Ωστόσο, το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου» που έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην Ολλανδία όταν είχε κληρωθεί με την Άλκμααρ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και γι’ αυτό έγιναν πολλά αφιερώματα στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Η μεγάλη ομάδα του Άγιαξ στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό 206-1971. Όρθιοι από αριστερά: Χουλσόφ, Στούι, Σουρμπίρ, βαν Ντάικ, Γκ. Μιούρεν. Καθιστοί: Κάιζερ, Σβαρτ, Κρολ, Βάσοβιτς, Κρόιφ, Νέεσκεντς

Από τότε πέρασε πολύς καιρός, ο Αναστασίου επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ προέκυψε και η πανδημία του κορονοϊού. Όμως η ιδέα του φιλικού δεν εξέλειψε ποτέ. Από τα μέσα Μαρτίου και μετά την επίσκεψη στα Γιάννινα του παλιού άσσου του Άγιαξ και πρώην ομοσπονδιακού προπονητή Φαν΄τ Σχιπ ανακινήθηκε εκ νέου το θέμα, έχοντας ανοιχτή γραμμή με τον σύλλογο βετεράνων του Άγιαξ και κυρίως με τον πρόεδρο Σάακ Σβαρτ. Έχει βοηθήσει γι’ αυτό και ο Γιαννιώτης Αντώνης Σιόντης, που είναι στην Ολλανδία και είναι επιστήθιος φίλος του Φαν΄τ Σχιπ. Εδώ και καιρό έχει σταλεί στο Άμστερνταμ όλο το οργανόγραμμα του φιλικού, καθώς οι βετεράνοι του Άγιαξ εκτός από το φιλικό θα φιλοξενηθούν στα Γιάννινα με επίσκεψη σε αξιοθέατα της περιοχής και σε παραλίες του Ιονίου πελάγους, με προσανατολισμό την Λευκάδα. Και επειδή ο Άγιαξ έχει σε περίοπτη θέση τους βετεράνους του, τιμώντας την Ιστορία, μέσω αυτού του φιλικού ενδέχεται να υπάρξει φιλία και συνεργασία και των επαγγελματικών ομάδων. Με λίγα λόγια ανοίγει μια μεγάλη πόρτα και για την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

Αναμνηστική φωτογραφία των βετεράνων του ΠΑΣ και της ΑΕΚ πριν από το παιχνίδι

Ο Σβαρτ απάντησε θετικά στην πρόσκληση για φιλικό και απομένει το διαδικαστικό κομμάτι για το πότε θα γίνει ο αγώνας, για να είναι διαθέσιμο και το εθνικό στάδιο «Ζωσιμάδες», καθώς μετά το τέλος των αγώνων πλέι οφ θα γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων και του αγωνιστικού χώρου. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά εντός των ημερών. Πάντως αξίζουν συγχαρητήρια οι βετεράνοι του ΠΑΣ και ο πρόεδρός τους Δημήτρης Κλείτσας για αυτή την προσπάθεια. Το φιλικό αυτό θα προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα Γιάννινα και στην Ήπειρο, ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν. Και ποιος δεν θα ήθελε να δει στο γήπεδο παλιές μεγάλες δόξες του Άγιαξ της Ολλανδίας και του…. Άγιαξ της Ηπείρου.
Την ολλανδική αποστολή, αν τελικά διευθετηθούν όλα τα επιμέρους θέματα και οριστικοποιηθεί το φιλικό, θα συνοδεύσει στα Γιάννινα ο πρόεδρος Σάακ Σβαρτ. Φόρεσε τη φανέλα του Άγιαξ από το 1967 μέχρι το 1973. Στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό στις 2 Ιουνίου 1971 στο Γουέμπλεϋ αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο και στο ημίχρονο αντικαταστάθηκε με τον Χάαν. Ο Σβαρτ με τους Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν παρουσίασαν πέρσι το καλοκαίρι τις ιστορικές φανέλες του Άγιαξ της δεκαετίας του ’70 με την έντονη κόκκινη ρίγα στη μέση. Για το θέμα αυτό εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (30/4/2022)

Σχετικά άρθρα

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη και πήρε το πρωτάθλημα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα στον νέο χάρτη της Β’ Εθνικής Κατηγορίας

Από Δευτέρα οι όποιες εξελίξεις στον ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος