ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Δυναμική επιστροφή του Zagori Mountain Running

Στη δεύτερη δεκαετία «ζωής» μπαίνει ο κορυφαίος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running, με την 10η επετειακή διοργάνωση, που σηματοδοτεί και την «επιστροφή» στην κανονικότητα, να εκκινεί αύριο Παρασκευή και να κορυφώνεται με τον κύριο αγώνα TeRA των 80 χιλιομέτρων, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις στους αθλητές, αλλά και στους χιλιάδες συνοδούς και επισκέπτες.

Έντεκα χρόνια πριν το Zagori Mountain Running έκανε τα πρώτα του βήματα μεταφέροντας σταδιακά τις μοναδικές εικόνες του Ζαγορίου και ολόκληρης της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αλλά με έντονο τουριστικό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Απαιτητικές διαδρομές για δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μικρότερες διαδρομές για αθλητές και όσους θέλουν να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο, και πλήθος εκδηλώσεων συνθέτουν ένα πλούσιο, αθλητικό και πολιτιστικό τριήμερο, ενώ για μια ακόμη φορά η διοργάνωση δείχνει το κοινωνικό και οικολογικό της πρόσωπο. Μαζί με το οικολογικό μήνυμα που φέρει κάθε χρονιά «Respect the Mountains» και το οποίο ταυτίζεται με την όλη φιλοσοφία του αγώνα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προμηθευτούν το βραχιολάκι της διοργάνωσης και να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο, καθώς όλα τα έσοδα από την πώλησή του θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερη πρόκληση για την διοργάνωση αποτελεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από την διάδοση του κορωνοϊού, ζήτημα στο οποίο δεν γίνεται καμία «έκπτωση». Μάλιστα, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης Βασίλης Τζουμάκας όλοι οι αθλητές θα προσέλθουν στον χώρο είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με rapid ή PCR test και όχι self test.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει και μπορεί να γίνει με ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή αθλητών από 40 χώρες, αλλά και τον αντίκτυπο της διοργάνωσης στον τουρισμό της περιοχής, με τις πληρότητες το τριήμερο να φτάνουν το 100% σε όλο το Ζαγόρι.
Τη διοργάνωση, για μια ακόμη χρονιά, στηρίζουν η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου, καθώς αποτελεί «όχημα» για την προβολή της περιοχής σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη να τονίζει το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης και τη συνεχή εξέλιξή του προς όφελος του αθλητισμού και του τουρισμού, επισημαίνοντας και τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του.

«Αγώνας αναφοράς» για τους αθλητές

Σε αθλητικό επίπεδο, η συμμετοχή, ο τερματισμός και πολύ περισσότερο η νίκη στον αγώνα ΤeRA αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «παράσημα» για τους δρομείς. Και φέτος ο αγώνας των 80 χλμ. αναμένεται συναρπαστικός και απρόβλεπτος, με κορυφαίους έλληνες αθλητές αλλά και τους ισπανούς Jesed Hernandez και Miguel Angel Heras να διεκδικούν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.
Για το αγωνιστικό κομμάτι και τη σημασία του έντονου συναγωνισμού ως κίνητρο για τους αθλητές, μίλησε ο κορυφαίος αθλητής και συνεργάτης της διοργάνωσης Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ο οποίος θυμάται με έντονα συναισθήματα την πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση, πριν από έντεκα χρόνια. «Πρόκειται για έναν αγώνα αναφοράς», σημείωσε ο κ. Θεοδωρακάκος, προσθέτοντας τον κόπο και τη δουλειά που απαιτείται για τη διοργάνωση του αγώνα σε ένα δύσκολο μορφολογικά, αλλά πανέμορφο τοπίο.
Μεγάλοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Ζαγόρι», η The North Face και η Fifth Element. Επίσημοι υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι οι Hyundai Γκαρτζονίκας, η Μουζάκη Β. & ΣΙΑ ΕΕ και Nomad Premium Greek Honey.

Το πρόγραμμα των αγώνων στο Τσεπέλοβο

Αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη τεχνική ενημέρωση των αθλητών στον χώρο του Γυμνασίου Τσεπελόβου και στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσει Pasta Party για τους αθλητές των 80 χλμ. και 44χλμ. με την υποστήριξη των ζυμαρικών Melissa και της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».
Η αγωνιστική δράση ξεκινάει το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 4.30 το πρωί, στο Τσεπέλοβο, με τον αγώνα ορεινού τρεξίματος TeRA 80km, το ανάπτυγμα του οποίου εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5.100 μέτρα. Ο αγώνας έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης τις 20 ώρες από την έναρξή του και διαθέτει τέσσερα ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού.
Αμέσως μετά, στις 6 το πρωί, παίρνει σειρά ο Marathon 44+. Μια χορταστική διαδρομή 44 χλμ., κυκλική, με 2.600 μ. θετικής υψομετρικής, που προκαλεί τον κάθε αθλητή να ανεβάσει τους προσωπικούς του στόχους και να δει το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία.
Την Κυριακή, στις 7.45 το πρωί θα γίνει η εκκίνηση του αγώνα των 21 χλμ. και στις 10 των 10 χλμ. Οι απονομές των δύο τελευταίων αγώνων θα γίνουν στις 11,30, στο Τσεπέλοβο, απ’ όπου δίνεται και η εκκίνηση.

Σχετικά άρθρα

Μωσαϊκό λαών το Zagori Mountain Running

Αλλαγές λόγω θερμοκρασιών στο Zagori Mountain Running

Ο Δ. Θεοδωρακάκος νικητής στο Smolikas Trail Run