Ομάδα φιλάθλων έξω από το στάδιο περιμένοντας την αποστολή του ΠΑΣ
Αθλητικά

Περήφανος ο κόσμος για την ομάδα του

Ο ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζει να καταπλήσσει, να κοντράρει στα ίσα τον Ολυμπιακό και να πιστεύει σε πρόκριση στο Καραϊσκάκη.

Μπορεί ο ΠΑΣ να μην κέρδισε προχθές τον Ολυμπιακό και η ισοπαλία 1-1 να κάνει δύσκολη την αποστολή του στο επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει στο Καραϊσκάκη, αλλά στα Γιάννινα υπάρχει πανηγυρικό κλίμα και ο κόσμος συνεχίζει να αποθεώνει τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη και τους παίκτες.

Η καταπληκτική εμφάνιση που έκανε ο ΠΑΣ απέναντι στον Ολυμπιακό, οι φάσεις για γκολ που δημιούργησε, και η ανταγωνιστική παρουσία του απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας προκάλεσαν περηφάνια στα Γιάννινα και την Ήπειρο. Ο κόσμος είναι πραγματικά στα… κάγκελα, τρελαμένος με την ομάδα του και το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που παίζει από την αρχή της σεζόν. Πολλοί πιστεύουν ότι η υπόθεση πρόκριση είναι ανοιχτή και θα την διεκδικήσει η τοπική ομάδα με αξιώσεις στο επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει στο Φάληρο. «Το Κύπελλο δεν είναι όνειρο, αλλά στόχος», έγραφε ένα από τα πολλά πανό που είχαν οι οργανωμένοι. Ο κόσμος εκφράζεται με ενθουσιασμό, που πηγάζει από το συναίσθημα και την αγάπη προς την ομάδα.

Εντός των τειχών του ΠΑΣ, υπάρχει πίστη ότι όλα μπορούν να γίνουν στο Φάληρο, αλλά συνάμα υπάρχει και επίγνωση των δυσκολιών, βλέποντας πιο ρεαλιστικά τα πράγματα. Όλοι ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα, παίκτες, δυναμική, είναι ένας πολύ μεγάλος αντίπαλος, γι’ αυτό θα ετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να πάνε για μεγάλη μάχη στο Καραϊσκάκη. Ο σεβασμός στην αντίπαλη ομάδα δεν τους στερεί το δικαίωμα να διεκδικήσουν τον δικό τους στόχο. Ο φετινός ΠΑΣ θυμίζει την παλιά μεγάλη ομάδα και ξαναγράφει Ιστορία. Ακόμη και εδώ που έφτασε, έκανε υπέρβαση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι τέτοιον καιρό ήταν στη Σούπερ Λιγκ 2, είναι μια ομάδα που φτιάχτηκε με κόπο, στερήσεις, περιορισμένα μέσα και δυνατότητες. Παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει να βάζει δύσκολα στον Ολυμπιακό, να στέκεται με αξιώσεις απέναντί του, διατηρώντας ανοιχτή την υπόθεση πρόκριση.

Ο κόσμος στα Γιάννινα πραγματικά νιώθει περήφανος για την ομάδα του. Αν δεν υπήρχαν οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας, θα γέμιζε μετά από χρόνια το στάδιο «Ζωσιμάδες». Ακόμη και φίλαθλοι που είχαν αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, για δικούς τους λόγους, είναι κοντά στην ομάδα. Οι εκδηλώσεις αγάπης και η αποθεωτική υποδοχή της αποστολής στο στάδιο, είναι ένα στίγμα του κλίματος που υπάρχει στα Γιάννινα. Οι παίκτες με τα κινητά τους απαθανάτισαν στιγμές που θα θυμούνται για πολλά χρόνια, αναλογιζόμενοι πόσος κόσμος θα ήταν στο γήπεδο, αν δεν υπήρχε η πανδημία. «Με αυτό που έκαναν οι φίλαθλοί μας πριν το παιχνίδι, ανατριχιάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Καρτάλης, προσθέτοντας για τη συνέχεια: «Στη ρεβάνς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά και να είμαστε τακτικά πάρα πολύ σωστοί».

Το λεωφορείο της ομάδας από το ξενοδοχείο μέχρι το γήπεδο συνόδευσαν φίλαθλοι με μοτοσικλέτες και λάβαρα, ενώ η υποδοχή έγινε κοντά στο στάδιο όπου άναψαν καπνογόνα, υπήρχαν πανό και πολλά συνθήματα. Το πανό «μείνε Γιαννίκη γιατί πηδάω», που ήταν αναρτημένο σε ταράτσα πολυκατοικίας, σχολιάστηκε σε όλη την Ελλάδα. Πολλά και τα συνθήματα υπέρ της παραμονής του άξιου προπονητή και τα επόμενα χρόνια στον πάγκο του «Άγιαξ». Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η ομάδα είναι δημιούργημα του Γιαννίκη. Ο ΠΑΣ έχει πλάνο, στρατηγική, είναι διαβασμένος στον αγωνιστικό χώρο. Τα δύο τελευταία χρόνια ο κόουτς άλλαξε πολλά. Έφτιαξε μια νέα ομάδα από την αρχή. Ό,τι καλό βγαίνει στο γήπεδο είναι δουλεμένο και σχεδιασμένο στις προπονήσεις. Επιπλέον, κατάφερε να πάρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων από κάθε ποδοσφαιριστή. Οι περισσότεροι παίκτες αναγεννήθηκαν ποδοσφαιρικά, είναι πολύ καλύτεροι απ’ ότι ήταν στις προηγούμενες ομάδες τους.

Στα Γιάννινα το μέλλον του ΠΑΣ το συνδυάζουν με την παραμονή ή όχι του Γιαννίκη. Η φήμη του προπονητή έφτασε μέχρι στα υψηλά κλιμάκια του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το γνωστό περιοδικό «Kicker» του έκανε αφιέρωμα, αναφέροντας ότι έχει προκαλέσει στην Ελλάδα το ενδιαφέρον και μεγάλων ομάδων. Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης σε δηλώσεις που έκανε μετά το προχθεσινό παιχνίδι, ανέφερε ότι από καιρό έγινε πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας στον κ. Γιαννίκη και αναμένεται η απάντησή του σε χρόνο που θα κρίνει αυτός ότι είναι κατάλληλος. Ο κόουτς είναι πολύ μετρημένος στις δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα όταν ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Η παραμονή ή αποχώρησή του από τον ΠΑΣ επί του παρόντος μοιάζει με αίνιγμα. Οι εκδηλώσεις αγάπης των φιλάθλων στο πρόσωπό του είναι μια σημαντική παράμετρος, που μπορεί να παίξει ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Πρόσωπο κλειδί ο Γιαννίκης

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό βγήκαν τα περισσότερα πράγματα που είχε ζητήσει από τους παίκτες ο Γιαννίκης και αποκαλύψαμε στον «Η.Α.» της Τετάρτης. Δηλαδή, αυτοσυγκέντρωση, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, πρέσινγκ και σωστή συνεργασία των παικτών για την αλληλοκάλυψη των χώρων, με πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη της εστίας και αντεπιθέσεις για γκολ.

Τακτικά ο ΠΑΣ ήταν πολύ καλός στο προχθεσινό παιχνίδι, έχοντας και τις μεγάλες ευκαιρίες με τον Μιλιντσεάνου να πετύχει και ένα δεύτερο γκολ. Ο Μολδαβός επιθετικός, ενώ ήταν πολύ καλός, καθώς πολλές φορές μόνος του διεκδικούσε την μπάλα, παλεύοντας με την άμυνα των ερυθρόλευκων, έγινε ο μοιραίος παίκτης. Σε αυτό συνετέλεσε και η πολύ καλή απόδοση του Σα. Τον Μιλιντσεάνου στήριξαν ψυχολογικά μετά το παιχνίδι ο Γιαννίκης και οι συμπαίκτες του.

Από χθες ξεκίνησε προσπάθεια αποφόρτισης στον ΠΑΣ, ώστε να αφεθεί στην άκρη για λίγο το Κύπελλο και το επαναληπτικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, καθώς τρέχουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και στα πλέι άουτ του πρωταθλήματος. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θέλει και εκεί να είναι ανταγωνιστικός και να κατακτήσει την πρώτη θέση της μίνι βαθμολογίας. Επειδή το ματς με τη Λαμία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει χρόνος για προετοιμασία, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα. Ίσως επιστρέψει ο Κριζμάν, αλλά αυτό θα φανεί στις επόμενες ημέρες.

Συγχαρητήρια σε όλους έδωσε και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης που σε δηλώσεις στο passports.gr ανέφερε: «Τα παιδιά έπαιξαν πάρα πολύ καλά, είχαμε ευκαιρίες να διευρύνουμε το αποτέλεσμα αλλά δυστυχώς δε μας ήθελε η μπάλα και το σκορ έμεινε στο 1-1. Ακόμη υπάρχουν ελπίδες και πιστεύω ότι στο δεύτερο παιχνίδι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είναι πρόβλημα ότι φέτος δεν είχαμε τους φιλάθλους μας στο γήπεδο μιας και είναι από τις καλύτερες χρονιές που η ομάδα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Εύχομαι όλο αυτό με την πανδημία να τελειώσει, ώστε την επόμενη χρονιά να έχουμε τον κόσμο στο γήπεδο».

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος