ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Έπεσε από το Μιτσικέλι και σώθηκε ο Θρύλος!

Ισόπαλο με σκορ 1-1 έληξε το παιχνίδι του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό στο στάδιο «Ζωσιμάδες», για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για το επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει στο Καραϊσκάκη.

Το σκορ δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό που θα είναι και γηπεδούχος, αλλά δε σβήνει και τις ελπίδες του ΠΑΣ Γιάννινα για να παλέψει μέχρι τέλους, μήπως και γίνει εκεί το μεγάλο «μπαμ». Ο ΠΑΣ ευτύχησε να βάλει πρώτος γκολ, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με πέναλτι του Εραμούσπε (χέρι του Μπα σε σουτ του Κάστρο) και ισοφάρισε (1-1) ο Ολυμπιακός στο 73’ με ανάποδο ψαλίδι του Χασάν μέσα από την περιοχή.

Σήμερα η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς, πριν από την ισοφάριση του Ολυμπιακού, έχασε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες, στο 56’ και 65’ για να κάνει το 3-0 με τον Μιλιντσεάνου. Ο Μολδαβός επιθετικός έγινε ο μοιραίος παίκτης, χωρίς ασφαλώς να το θέλει, γιατί βρήκε απέναντί του έναν καταπληκτικό Σα, που έσωσε στην κυριολεξία τον Ολυμπιακό από πανωλεθρία. Γιατί αν έμπαινε έστω ένα γκολ σε αυτές τις δύο φάσεις και γινόταν το 2-0, ο ΠΑΣ θα είχε το πάνω χέρι και δε θα έχανε με τίποτα τη νίκη, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι.
Ο Αργύρης Γιαννίκης δε φοβήθηκε το παιχνίδι και αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στα ίσα, παρατάσσοντας τον ΠΑΣ με 4-4-2, ίδιο σχήμα που θα αντιμετώπιζε και τον Παναιτωλικό για παράδειγμα. Είχε στην κορυφή τον Μιλιντσεάνου, λίγο πιο πίσω τον Παμλίδη σαν κρυφό κυνηγό και από τα πλάγια τον Ελευθεριάδη. Στο κέντρο είχε τους Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Καρτάλη, ενώ στο κέντρο άμυνας εμπιστεύθηκε αυτή τη φορά το δίδυμο Παντελάκη, Εραμούσπε, δεξιά τον Σάλιακα και αριστερά τον Πίρσμαν. Γκολκίπερ σταθερά ο καταπληκτικός Λοντίγκιν. Έμεινε στον πάγκο ο Κάργας που ήταν βασικός σε προηγούμενα παιχνίδια.

Ο ΠΑΣ έπαιξε έξυπνα, έδωσε χώρο στον Ολυμπιακό χωρίς να του ανοίγει διαδρόμους, τον τράβηξε μπροστά και τον «τρύπησε» πολλές φορές στις αντεπιθέσεις. Τρεις φορές ο Μιλιντσεάνου βρέθηκε μπροστά από τον Σα και δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που αν εξαιρέσουμε μια ευκαιρία με τον Χασάν στην αρχή και μία με τον Ελ Αραμπί μετά την ισοφάριση, δεν είχε άλλες μεγάλες ευκαιρίες για γκολ.
Το ισόπαλο αποτέλεσμα αδικεί τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η στατιστική μπορεί να δείχνει ότι ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας από τον ΠΑΣ, ότι στο β’ ημίχρονο τον έκλεισε πολλές φορές στο μισό γήπεδο, αλλά αν δούμε τις φάσεις και τις ευκαιρίες που είχε η κάθε ομάδα, υπερτερεί κατά πολύ ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Ας όψεται ο γκολκίπερ Σα, που θύμισε τον παλιό καλό εαυτό του, κάνοντας καταπληκτικές επεμβάσεις, ειδικά στις φάσεις με τον Μιλιντσεάνου.

Όπως γράψαμε και την Τετάρτη στην αναγγελία του αγώνα, ο Γιαννίκης ζήτησε από τους παίκτες του να μπλοκάρουν στο κέντρο τον Ολυμπιακό με συνεχές πρέσινγκ και κυνηγητό της μπάλας. Και ακόμη τους είπε, ότι αν κάνουν όλα αυτά σωστά με αλληλοκαλύψεις χώρων, θα βρουν με αντεπιθέσεις ευκαιρίες για γκολ. Πράγματι, αυτό έγινε στο παιχνίδι. Ο ΠΑΣ έπαιξε πειθαρχημένα, με τους περισσότερους παίκτες να έχουν καλή απόδοση. Μέχρι το 73’ κρατούσε χωρίς άγχος το 1-0 και με δύο κραυγαλέες ευκαιρίες να κάνει το 3-0. Και η ισοφάριση των ερυθρόλευκων δεν ήρθε από κάποια οργανωμένη επίθεση, αλλά από μια ενέργεια που δείχνει την ποιότητα του Χασάν. Σημειωτέον, ότι στα πρώτα 12 λεπτά του αγώνα πήραν αυστηρές κίτρινες κάρτες από τον Λετονό διαιτητή οι δύο κεντρικοί αμυντικοί Παντελάκης και Εραμούσπε, και πριν κλείσει το α’ ημίχρονο κιτρινίστηκαν και οι Κάστρο και Πίρσμαν. Σχεδόν όλη η άμυνα έπαιζε «σημαδεμένη» με κίτρινες κάρτες, με τον φόβο μην υπάρξει αποβολή και μείνει η ομάδα με δέκα παίκτες.
Ο Ολυμπιακός ήρθε πάνοπλος στα Γιάννινα για νίκη-πρόκριση. Συνάντησε πάλι μεγάλες δυσκολίες, όπως και στους αγώνες του πρωταθλήματος. Ο Μαρτίνς στην επανάληψη έδειχνε πολύ ανήσυχος και άλλαξε τη μισή ομάδα με πέντε αλλαγές. Και τι αλλαγές. Μπήκαν στο παιχνίδι παίκτες με μεγάλη αξία, όπως οι Ελ Αραμπί, Μασούρας, Χολέμπας, Ανδρούτσος και Εμβιλά, όλοι διεθνείς με τις εθνικές των χωρών τους! Παραλίγο ο Ολυμπιακός να πάθαινε ότι έπαθε και το 2007, αν δεν είχε κάτω από τα δοκάρια τον καταπληκτικό Σα και έναν πολύ καλό Φορτούνη, που πήρε την ομάδα πάνω του. Καλός ήταν και ο Καμαρά, όπως και ο Ανδρούτσος στο β’ ημίχρονο.
Όσον αφορά την εικόνα του αγώνα, ο ΠΑΣ κράτησε γερά στον αρχικό ενθουσιασμό του Ολυμπιακού, φύλαξε τα νώτα του και σταδιακά άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και να γίνεται απειλητικός. Όλοι οι παίκτες του πήγαν καλά. Ο Λοντίγκιν ήταν σταθερός, ο Παντελάκης τα πήγε καλά με τον Εραμούσπε κάνοντας σπουδαία δουλειά. Πολλοί καλοί οι ακραίοι μπακ Σάλιακας και Πίρσμαν, που στις αντεπιθέσεις έβγαιναν σαν εξτρέμ. Ο Κάστρο ήταν μαχητής, όπως και ο Ντομίνγκεθ. Καλές ενέργειες είχαν οι Ελευθεριάδης, Καρτάλης, Παμλίδης, ενώ ο Μιλιντσεάνου που είναι ικανός, με τις ευκαιρίες έγινε ο μοιραίος παίκτης.

ΤΑ ΓΚΟΛ

45+1:Πέναλτι τελικά για τον ΠΑΣ. Ο Λετονός ρέφερι είδε την μπάλα να βρίσκει αρχικά στο στήθος και εν συνεχεία στο χέρι του Μπα. Και από το ριπλέι φάνηκε ότι η μπάλα βρήκε σε δεύτερο χρόνο στο χέρι του Σενεγαλέζου. Το πέναλτι εκτέλεσε έξυπνα ο Εραμούσπε, κάνοντας το 1-0 υπέρ του ΠΑΣ.

73’: Ο Φορτούνης ξέφυγε από τα δεξιά, έκανε τη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι, ο Χασάν με τρομερό ανάποδο «ψαλίδι» έστειλε την μπάλα στον ουρανό της εστίας του Λοντίγκιν, ο οποίος έβαλε το χέρι του για να απομακρύνει, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι το σκορ έγινε 1-1.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

6’: Ο Παμλίδης έκλεψε τη μπάλα από τον Μπα, έβγαλε σε θέση βολής τον Μιλιντσεάνου αλλά βγήκε και απέκρουσε ο Σα.

11′: Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, γέμισμα του Φορτούνη από δεξιά, δεν μπορεί να διώξει ο Ντομίνγκεθ, κοντινό πλασέ του Χασάν και σπουδαία επέμβαση του Λοντίγκιν.

16′: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ για το 1-0. Κάθετη πάσα του Καρτάλη στον Μιλιντσεάνου που ντρίμπλαρε τον Παπασταθόπουλο, έφερε την μπάλα από το δεξί στο αριστερό, σούταρε και ο Σα μπλόκαρε.

30’: Αντεπίθεση γα τον Ολυμπιακό με τον Μπρούμα να κάνει κατά μέτωπο κίνηση από τον άξονα, να «σπάει» την μπάλα αριστερά στον Χασάν που μέσα στην περιοχή έφερε την μπάλα στο δεξί, έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα κόντραρε στα σώματα των αμυντικών του ΠΑΣ και κάπου εκεί σήμανε λήξη συναγερμού για την γιαννιώτικη άμυνα.

44′: Ο Ελευθεριάδης ξέφυγε από τα αριστερά, έκανε την παράλληλη μπαλιά στον Μιλιντσεάνου που καραδοκούσε, αλλά η πάσα ήταν αρκετά δυνατή και κατέληξε πλάγιο άουτ.

47′: O Ανδρούτσος πέρασε στο σπριντ τον Πίρσμαν από τα δεξιά, έκανε τη σέντρα, κακό διώξιμο από τον Παντελάκη που γλίστρησε, ο Μπρούμα βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά σούταρε χλιαρά και ο Λοντίγκιν μπλόκαρε.

56′: Πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ για το 2-0! Ο Μιλιντσεάνου κέρδισε τον Σεμέδο στο σπριντ, βρέθηκε απέναντι από τον Σα, ο φορ του «Άγιαξ» πλάσαρε και ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού είπε «όχι» απομακρύνοντας με το πόδι.

58′: Καλή σέντρα του Φορτούνη από τα δεξιά, ο Χασάν έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και η μπάλα κατέληξε άουτ.

63′: Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, με τον Χασάν να βρίσκει ωραία τον Μπρούμα μέσα στην περιοχή και να πλασάρει υπό πίεση, αλλά ο Λοντίγκιν δίχως πρόβλημα μπλόκαρε.

65’: Νέα μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ για το 2-0! Ο Σάλιακας βγήκε από τα δεξιά και έκανε την παράλληλη σέντρα, ο Μιλιντσεάνου έκανε την προβολή και ο Σα μπλόκαρε εξ επαφής, κρατώντας το 1-0.

78′: Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό για το 1-2. Κάθετη του Μασούρα προς τον Ελ Αραμπί που μπήκε στην περιοχή και βρέθηκε απέναντι από τον Λοντίγκιν, πλάσαρε με το δεξί και ο γκολκίπερ του ΠΑΣ κράτησε το 1-1.

82′: Ο Πίρσμαν έκλεψε την μπάλα από τον Σεμέδο, στη συνέχεια πέρασε τον Ανδρούτσο και έδωσε στον Καρτάλη που μέσα από την περιοχή σούταρε με το αριστερό, με την μπάλα να βρίσκει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Σα.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Τρεϊμάνις (Λετονία). Ήταν σε γενικές γραμμές καλός όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο, αλλά με ευκολία έδειξε τις κίτρινες κάρτες στους παίκτες του ΠΑΣ. Πρέπει να είναι «καρτάκιας». Βοηθοί: Γκουντερμάνις (Λετονία), Σπασιονίκοβς (Λετονία). 4ος: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας). VAR: Στεφάνσκι (Πολωνία). ΑVAR: Νικολαΐδης (Μακεδονίας). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Παντελάκης, Εραμούσπε, Κάστρο, Πίρσμαν – Ρέαμπτσιουκ, Μπα.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Παντελάκης, Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Παμλίδης (87’ Μπρένερ), Ελευθεριάδης (81’ Πανουργιάς), Καρτάλης (90’ Λιάσος), Μιλιντσεάνου (81’ Κάργας).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Παπασταθόπουλος (46’ Χολέμπας), Σεμέδο, Μπα, Λαλά (46’ Ανδρούτσος), Μπουχαλάκης, Καμαρά (69’ Εμβιλα), Ρέαμπτσιουκ (61’ Μασούρας), Φορτούνης, Μπρούμα (69’ Ελ Αραμπί), Χασάν.

ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΠΑΟΚ

Στον άλλο ημιτελικό αγώνα ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 την ΑΕΚ στις καθυστερήσεις με γκολ του Μουργκ.

Μαρτίνς: Και η ρεβάνς θα είναι δύσκολη

Ο Πέδρο Μαρτίνς τόνισε ότι η ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα είναι δύσκολη. Μιλώντας στην Cosmote TV, ο Πορτογάλος προπονητής ρωτήθηκε αν σκέφτεται ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος τεχνικός που θα κατακτήσει δύο σερί νταμπλ με τους «ερυθρόλευκους» και ήταν ξεκάθαρος, αναφέροντας σχετικά: «Όχι, δεν σκέφτομαι έτσι. Έχουμε να παίξουμε ένα ακόμη παιχνίδι με τα Γιάννενα, που είναι μία πολύ καλή και επικίνδυνη ομάδα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό το παιχνίδι, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο». Για το ματς στους «Ζωσιμάδες» σχολίασε: «Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι με πολλές φάσεις και μεγάλη ένταση. Κρίμα που ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν καλός για να δούμε ένα καλύτερο παιχνίδι από τις δύο ομάδες. Ήταν ένας πραγματικός ημιτελικός Κυπέλλου με πολλές φάσεις και μεγάλη ένταση».

Γιαννίκης: Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα

Ο Αργύρης Γιαννίκης τόνισε ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» να εξαντλήσει τις ελπίδες της για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Παράλληλα, μιλώντας στην Cosmote TV, είπε ότι ο Χασάν και ο Σα έδειξαν την κλάση τους. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα μου. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι στην αρχή, προηγηθήκαμε, είχαμε ευκαιρίες να πετύχουμε και άλλο γκολ, όμως τόσο ο Σα όσο και ο Χασάν έδειξαν την κλάση τους. Εμείς θα πάμε στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” για ένα δύσκολο παιχνίδι, με όλο τον σεβασμό που έχουμε και στους παίκτες και τον προπονητή του Ολυμπιακού, να διεκδικήσουμε όσες ελπίδες μας αναλογούν και να πετύχουμε ό,τι μπορούμε», ανέφερε ο Γιαννίκης. Ο τεχνικός των Ηπειρωτών σχολίασε κι ένα πανό που αναρτήθηκε σε ένα μπαλκόνι σπιτιού, δίπλα από το γήπεδο, που έγραφε «Γιαννίκη μείνε ή πηδάω», για να πει σχετικά: «Είναι κάτι που αντιπροσωπεύει τη δουλειά ολόκληρης της ομάδας και όχι μόνο το πρόσωπό μου, αφού έχουμε δουλέψει όλοι μαζί».

Σχετικά άρθρα

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Διπρόσωπος ο ΠΑΣ, αποκλείστηκε με 2-1 από τον Βόλο

Πανέτοιμος και αποφασισμένος για πρόκριση ο “Άγιαξ της Ηπείρου”