ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ο «Άγιαξ» διέσυρε και πάλι τον Παναθηναϊκό

Το γκολ του Μιλιντσεάνου στο 19’ με πλασέ ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη με σκορ 1-0 στον ΠΑΣ επί του Παναθηναϊκού, στο σημερινό παιχνίδι στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Έτσι, σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια σε διάστημα 15 ημέρών, ο Παναθηναϊκός έχασε και τις τρεις φορές από τον ΠΑΣ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Έγινε ο καλύτερος πελάτης. Το σημερινό παιχνίδι δεν είχε το πάθος και την ένταση που είχε αυτό του Κυπέλλου την περασμένη Τετάρτη στη Λεωφόρο. Λογικό αυτό και αναμενόμενο. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ για να κινούνται πάντα στον ίδιο ρυθμό.

Κάποιοι περίμεναν λίγο καλύτερο τον Παναθηναϊκό και ότι θα βγάλει αντίδραση στα Γιάννινα για να ξεπλύνει την ντροπή του Κυπέλλου. Όσοι περίμεναν κάτι τέτοιο, διαψεύστηκαν. Ναι μεν οι πράσινοι δεν πιάστηκαν στον ύπνο όπως έγινε στη Λεωφόρο, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο. Το προσπάθησαν, το πάλεψαν, αλλά ο καλοδουλεμένος ΠΑΣ του Αργύρη Γιαννίκη δεν τους επέτρεψε να κάνουν κάτι περισσότερο από το να χάσουν. Μπορεί ο «Άγιαξ» να μην είχε τόσο πατημένα τα γκάζια όπως την Τετάρτη, αλλά πήγε το παιχνίδι μέχρι το τέλος κομμένο ραμμένο στα μέτρα του και χωρίς να του ξεφύγει ο έλεγχος.

Ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη φάση στο 35’ σε μια κεφαλιά του Πούγγουρα. Δε μιλάμε για ευκαιρία, αλλά για φάση. Και στο δεύτερο ημίχρονο στο δίλεπτο 69’ και 70’ που είχε δύο καλές φάσεις με τον Μαουρίσιο, όπου στην πρώτη έγινε κάτοχος της μπάλας από εξοστρακισμό και έπιασε άερα και λίγο μετά, από λάθος του Μπρένερ, έκανε το σουτ που έβγαλε ο πάντα σταθερός και ψύχραιμος Λοντίγκιν. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΣ είχε δύο τεράστιες ευκαιρίες για γκολ, στο 9’ με τον Σάλιακα και στο 82’ με τον Παμλίδη, ενώ και άλλες φορές ήταν απειλητικός. Ο Παναθηναϊκός θα ακούει ΠΑΣ Γιάννινα και θα φεύγει μακριά, λουσμένος στον κρύο ιδρώτα. Μεγάλος ο διασυρμός και δυνατά τα χτυπήματα που δέχτηκε από τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Οι φίλοι του «τριφυλλιού» θα κάνουν πολύ καιρό να ξεχάσουν αυτό που έπαθαν από την ομάδα του Γιαννίκη.

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε με καλή διάθεση το παιχνίδι και αποφασισμένος για τη νίκη. Μέχρι το 30΄οι γηπεδούχοι είχαν τον πλήρη έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο. Έβαλαν το γκολ που προήλθε από την πίεση που ασκούσαν στον Παναθηναϊκό, χωρίς να τον αφήσουν να πάρει ανάσα, έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία με τον Σάλιακα και πάτησαν πολλές φορές την περιιοχή του Διούδη. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε ότι δεν ξεπέρασε το σοκ του Κυπέλλου. Αν δεν έκανε την κεφαλια του Πούγγουρα στο 35’, θα έβγαινε το ημίχρονο χωρίς τελική, χωρίς ουσιαστικά φάση. Μια μικρή βελτίωση υπήρξε στην επανάληψη, για ένα 20λεπτο οι πράσινοι έψαχναν για το γκολ της ισοφάρισης, καθώς κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Πάλι όμως τους έλειπε το καθαρό μυαλό, πάλι δεν ήταν παραγωγικοί, ούτε ιδιαίτερα απειλητικοί. Ο Γιαννίκης διέγνωσε τι δεν πήγαινε καλά, με τις αλλαγές και τις εσωτερικές κινήσεις των παικτών, έφερε ισορροπία στο παιχνίδια και σταδιακά ο ΠΑΣ να παίρνει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας και την μεγάλη ευκαιρία με τον Παμλίδη να γίνει το 2-0. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ήταν καλύτερος, κέρδισε δίκαια. Απέδειξε και πάλι ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πρόκριση στα ημιτελικά και οι συνεχόμενες επιτυχίες στα τελευταία παιχνίδια.

Από τον ΠΑΣ κορυφαίος σε όλο το πρώτο ημίχρονο ήταν ο Πίρσμαν, καθώς το γκολ προήλθε από δική του μπαλιά, όπως και η ευκαιρία με τον Σάλιακα. Στην επανάληψη φάνηκε λίγο κουρασμένος. Το κεντρικό δίδυμο με Παντελάκη και Κάργα ήταν πάλι απροσπέλαστο και οι ψηλές μπαλιές που έπαιζε ο Παναθηναϊκός ήταν γι’ αυτούς βούτυρο στο ψωμί. Καλός ήταν ο Σάλιακας και καταπληκτικός ο Ντομίνγκεθ. Ο Ισπανός είναι μεγάλος παίκτης και όσο παίρνει παιχνίδια τόσο ανεβάζει απόδοση και ποιότητα. Δαιμόνιος και πάλι ο Ελευθεριάδης, όσο κρατούσαν οι δυνάμεις του. Ο Λοντίγκιν ενέπνεε σιγουριά, ο Μιλιντσεάνου που αναπλήρωσε το κενό του Κριζμάν (τραυματίστηκε νωρίς). στη φάση του γκολ ήταν ψυχρός εκτελεστής, ο Κάστρο πάντα ψυχάρα και μαχητής, ο Καρτάλης καίτοι λίγο κουρασμένος, βοήθησε με τρεξίματα. Ο Μπρένερ κάνει έξυπνες κινήσεις, είναι καλός παίκτης, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή για να φανεί οφελιμότερος.
Από τον Παναθηναϊκό φάνηκαν λίγο οι Μαουρίσιο, Σένκεφελντ, Βιγιαφάνες. Μόνο το τριφύλλι θύμιζε την μεγάλη ομάδα του παρελθόντος.

ΤΑ ΓΚΟΛ

19’: Γκολ για τον ΠΑΣ με τον Μιλιντσεάνου. Ο Πίρσμαν κέρδισε την κόντρα από τον Αϊτόρ στον χώρο του κέντρου, η μπάλα πήγε στα καρέ του Παναθηναϊκού, ο Μιλιντσεάνου βγήκε έξυπνα στον κενό χώρο, πλάσαρε τον Διούδη και 1-0.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

9’: Μεγάλη ευκαιρία ΠΑΣ. Ο Πίρσμαν από αριστερά πέρασε δύο αντιπάλους, έδωσε πάσα «λουκούμι» στον Σάλιακα από την άλλη πλευρά, που ήταν μόνος απέναντι από τον Διούδη, αλλά σούταρε πάνω από τα δοκάρια.

34’: Κόρνερ του Καρτάλη κεφαλιά του Πίρσμαν έφυγε άουτ.

35’: Η πρώτη φάση για τον Παναθηναϊκό όταν κεφαλιά του Πούγγουρα, σε εκτέλεση φάουλ του Βιγιαφάνες, βρίσκει λίγο στον Παντελάκη και περνά περίπου ένα μέτρο πάνω από το δοκάρι, κόρνερ.

65’: Κεφαλιά του Αϊτόρ πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Λοντίγκιν.

69’: Σε γέμισμα στα καρέ του ΠΑΣ, έγινε καραμπόλα στον αέρα, η μπάλα πήγε στον Μαουρίσιο που ήταν σε θέση βολής, αλλά έπιασε περισσότερο αέρα και όχι γεμάτο σουτ.

70’: Λάθος του Μπρένερ εκμεταλλεύτηκε ο Μαουρίσιο που έκανε καλό σουτ στη γωνία, το οποίο έβγαλε με θαυμάσια προσπάθεια ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ.

74’: Μπερδεύτηκαν Χουανκάρ και Διούδης και λίγο έλειψε ο πρώτος στην προσπάθεια να αποκρούσει γέμισμα του Σάλιακα, να πετύχει αυτογκόλ.

82’: Πολύ κοντά σε ένα δεύτερο γκολ έφτασε ο ΠΑΣ, όταν ο Ντομίνγκεθ πέρασε δύο αντιπάλους, έστρωσε την μπάλα δεξιά στον Παμλίδη, αλλά το σουτ πέρασε ελάχιστα άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι του Διούδη.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας). Άφηνε τις φάσεις  να εξελιχθούν, ούτε έκανε συχνή χρήση VAR. Δεν έχασε φάσεις ούτε έκανε το μεγάλο λάθος. Ένα χέρι του Σάντσες ίσως να ήταν και πέναλτι, αλλά δεν ήταν καθαρή φάση.  Σε γεμικές γραμμές τα πήγε καλά καίτοι κράτησε καταχρηστικά περισσότερη καθυστέρηση από αυτή που έδειξε. Βοηθοί: Καρσιώτης (Κορινθίας), Μαυρουδής (Ηρακλείου) VAR: Τζοβάρας (Φθιώτιδας) ΑVAR: Παπαδάκης (Ηρακλείου) 4ος: Γκορτσίλας (Μακεδονίας). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν: 29′ Κάστρο, 58′ Παντελάκης, 90’ Λοντίνγκιν – 58′ Βιγιαφάνες, 71′ Πούγγουρας, 79′ Ενγκμπακοτό.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Πίρσμαν, Ντομίνγκεθ, Κάστρο, Μπρένερ (73′ Παμλίδης), Ελευθεριάδης (73′ Λιάσος), Καρτάλης, Κρίζμαν (12′ λ.τρ. Μιλιντσεάνου, 90+1′ Εραμούσπε).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Σάντσες, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Χουάνκαρ, Μαουρίσιο, Σανκαρέ (37′ λ.τρ. Ενγκμπακοτό), Βιγιαφάνες, Αϊτόρ (67′ Χατζηγιοβάνης), Ιωαννίδης (67′ Μακέντα), Καμπετσής (77′ Καρλίτος).

 

Γιαννίκης: Τώρα συνδυάζουμε θέαμα και αποτέλεσμα

Ο προπονητής του ΠΑΣ Αργύρης Γιαννίκης δήλωσε: «Δεν έχει σχέση με τον αντίπαλο, έχουμε τελευταία καλή προσέγγιση τακτικά, ρυθμό, αυτοπεποίθηση. Είναι τεράστιο να νικά τρεις φορές τον Παναθηναϊκό ο ΠΑΣ Γιάννινα. Στην αρχή είχαμε εντυπώσεις, τώρα συνδυάζουμε και αποτέλεσμα. Τακτικά ήμασταν φανταστικοί, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε φάση. Είναι η εξέλιξη, γι’ αυτό φτάσαμε στο σημείο να είμαστε σταθεροί».
Για το γκολ του Μιλιντσεάνου: «Όποιος βάζει γκολ, είναι καλοδεχούμενος, είχα θέμα εκεί. Είναι μια φανταστική φάση πάνω στο πρέσινγκ που βγήκε».
Για το αν αυτή η νίκη ήταν άλμα για την παραμονή: «Κάθε νίκη βοηθά, τίποτα δεν τελείωσε, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι μέχρι τέλους».

Μπόλονι: Μας προβληματίζουν οι απουσίες!

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Λάζλο Μπόλονι δήλωσε στο τέλος του αγώνα: «Σε κάθε αγώνα υπάρχει και το κίνητρο και η φιλοδοξία. Οι ποδοσφαιριστές προσπάθησαν να πάρουν κάτι. Προσπαθήσαμε, αλλά για ακόμη μία φορά η κατάσταση μας προσπέρασε. Βεβαίως υπάρχει προβληματισμός, δε θα σας κρύψω ότι στόχος μας είναι να βρισκόμαστε στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Μας προβληματίζουν οι απουσίες, όπως αυτή του Κουρμπέλη, που είναι αρκετό καιρό εκτός, του Βέλεθ, αλλά και άλλων που είναι απόντες», είπε στη Νova o Μπόλονι. Ενώ για το τι πρέπει να αλλάξει, σχολίασε: «Πρέπει να σημειώνουμε τέρματα, να βάζουμε γκολ. Από εκεί και πέρα, η ερώτηση είναι πολύ πιο περίπλοκη για να την αναλύσουμε εδώ».

Σχετικά άρθρα

Μέχρι τέλος του μήνα θα έρθει προπονητής

Ηπειρωτικός Αγών

Για τον νέο Γιαννίκη ψάχνει πάλι ο ΠΑΣ

Αποχωρεί από τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Αργύρης Γιαννίκης