Με τη θερμή υποδοχών 100 οπαδών, ο Αργύρης Γιαννίκης και οι παίκτες από το λεωφορείο πηγαίνουν για προπόνηση
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

«Γιαννενάρα φέρε μας φέτος το Κύπελλο»

Ρεπορτάζ και δηλώσεις από την υποδοχή του ΠΑΣ στο ΠΕΑΚΙ, πίστη για πρόκριση στον τελικό.

Αν ήταν άλλες εποχές και δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, θα «καίγονταν» τα Γιάννινα και θα γέμιζε με φιλάθλους η κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, για την ιστορική πρόκριση του ΠΑΣ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Όπως είχε γίνει το 2007 που ο «Άγιαξ» πέταξε έξω από τον θεσμό τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και το 2010 που έφτασε πάλι στους τέσσερις του Κυπέλλου με την εκπληκτική νίκη 4-0 επί του ΠΑΟΚ στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Ας είναι όμως και έτσι. Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται για να απαλλαγούμε από τον ιό και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Να ξαναβρούμε πάλι τη ζωή μας.

Οι παίκτες και ο Αργύρης Γιαννίκης με τους συνεργάτες του εισπράττουν την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου όχι μόνο τώρα αλλά σε καθημερινή βάση στους δρόμους της πόλης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως χθες το απόγευμα, περίπου 80-100 φίλοι της ομάδας, τηρώντας τις αποστάσεις, υποδέχτηκαν στο ΠΕΑΚΙ την αποστολή που γύρισε από την Αθήνα με το λεωφορείο της ΠΑΕ. Από απόσταση χειροκρότησαν τους παίκτες, φωνάζοντας ρυθμικά τα ονόματά τους, όπως και το όνομα του Αργύρη Γιαννίκη. Οι παίκτες τους ευχαρίστησαν με ένα θερμό χειροκρότημα και στη συνέχεια, χωρίς να έχουν επαφή με τους φιλάθλους, πήγαν στα αποδυτήρια, καθώς ακολούθησε η προπόνηση. Και χθες το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα στο ΠΕΑΚΙ ήταν: «Κύπελλο… κύπελλο… Γιαννενάρα φέρε μας το κύπελλο».

Από προχθές βράδυ υπάρχουν παντού χαρούμενα πρόσωπα στα Γιάννινα. «Ευτυχώς είναι ο ΠΑΣ που μας γεμίζει χαρά τη ζωή μας σε όλα αυτά που περνούμε εδώ και έναν χρόνο», σχολίασε κάτοικος της πόλης. Δεν έχει και άδικο. Ο φετινός ΠΑΣ του Αργύρη Γιαννίκη είναι εξαιρετικός. Μια καλοδουλεμένη ομάδα, με πλάνο, με φινέτσα, που ξέρει πώς να σταθεί και τι να κάνει στο γήπεδο. Σε όλα τα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, ειδικά κόντρα στις μεγάλες ομάδες. Απ’ όλους έκοψε βαθμούς. Έχασε μόνο στα ματς που δεν υπήρξε καλή διαιτησία, όπως στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και στα Γιάννινα με την ΑΕΚ. Στην κλήρωση που θα γίνει την άλλη Παρασκευή, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι τυχερή ή άτυχη η ομάδα που θα βρει στον δρόμο της τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Η ομάδα του Γιαννίκη έχει… άγνοια κινδύνου, δεν υπολογίζει αν ο αντίπαλος είναι μικρή ή μεγάλη ομάδα. Με όλους παίζει το ίδιο, ανοιχτά και με σωστό ποδόσφαιρο. Όταν προχθές με τη λήξη του αγώνα ο ρεπόρτερ της Cosmote tv Ανδρέας Σερεβέτας ρώτησε κάτι παρόμοιο τον Αλέξανδρο Καρτάλη, πήρε την απάντηση: «Τώρα που φτάσαμε στον ημιτελικό, ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη η συνέχεια αλλά δείξαμε ότι μπορούμε να κερδίζουμε μεγάλες ομάδες όπως τον Παναθηναϊκό τώρα, και την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, οπότε δε φοβόμαστε. Προσπαθούμε να κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι».

Με πυρσούς, με χειροκροτήματα για τους παίκτες και τον προπονητή οι φίλοι του ΠΑΣ υποδέχτηκαν χθες το απόγευμα την αποστολή της ομάδας

Στα Γιάννινα οι φίλαθλοι ζουν επί πολλά χρόνια με το όνειρο να δουν μια φορά και τον ΠΑΣ σε έναν τελικό Κυπέλλου. «Τι και αν δε ζήσαμε χαρές μεγάλες, τι και αν δεν πήγαμε σε έναν τελικό, ΠΑΣ ολέ σε αγαπώ…», τραγουδούν από παλιά στις εξέδρες. Τις προηγούμενες δύο φορές, η Λάρισα το 2007 και ο Παναθηναϊκός το 2010, δεν επέτρεψαν στη γιαννιώτικη ομάδα να πάει στον τελικό. Για να δούμε φέτος τι μπορεί να γίνει.

«Σίγουρα θα περάσουν μεγάλες ομάδες τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει στο πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια προτίμηση. Όποιος αντίπαλος έρθει θα τον μελετήσουμε, θα στοχεύσουμε πάνω του και θα προσπαθήσουμε να πάμε τελικό» τόνισε ο Χρήστος Ελευθεριάδης. Ωραία και η ατάκα του αρχηγού Γιάννη Κάργα σε χτεσινές δηλώσεις στον Sport FM: «Προσωπικά δεν έχω προτίμηση. Αυτό που θα’ θελα ακούσω είναι ποιός θα ήθελε εμάς για αντιπάλους». Πίστη για τη συνέχεια εξέφρασε και ο Νόντας Παντελάκης που μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες το απόγευμα στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΣ, δήλωσε: «Είναι πολύ ευχάριστο που ο κόσμος των Ιωαννίνων μας συμπαραστέκεται. Είμαστε χαρούμενοι που τους δώσαμε αυτή την χαρά και την ικανοποίηση. Εδώ που φτάσαμε δεν κάνουμε πίσω. Περιμένουμε την κλήρωση, θα κοιτάξουμε τον αντίπαλο για να ετοιμαστούμε κατάλληλα. Δείξαμε ότι με τις μεγάλες ομάδες βγάζουμε καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε στον τελικό. Εμείς κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, είτε είναι το πρωτάθλημα είτε είναι το Κύπελλο. Μάθαμε να παλεύουμε στα ίσα με τις μεγάλες ομάδες και αυτό θα κάνουμε».

Δεν αγωνιούν για την κλήρωση

Οι παίκτες του ΠΑΣ πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Είναι αλήθεια ότι στα Γιάννινα δεν αγωνιούν για την κλήρωση της επόμενης Παρασκευής. Ο Γιαννίκης από την αρχή πέρασε το μήνυμα στους παίκτες ότι οι επιτυχίες κατακτώνται πρωτίστως από τη δική τους προσπάθεια και όχι από το ποιος είναι ο αντίπαλος. Οι παίκτες πιστεύουν ότι όλα φέτος είναι ανοιχτά για τη συνέχεια, ανεξαρτήτως που θα κάτσει η μπίλια της κλήρωσης. «Κύπελλο στην Ήπειρο», φώναζαν όλοι μαζί στα αποδυτήρια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ιδιαίτερα εκδηλωτικοί οι Κάστρο, Σάλιακας, Παμλίδης, Λοντίγκιν, Εραμούσπε και Μπρένερ που ανέβηκαν πάνω στα τραπέζια. Κάποιοι προνοητικοί είχαν φέρει και σαμπάνιες, πιστεύοντας από πριν στην επιτυχία. Έτσι για το καλό όλοι λούστηκαν με σαμπάνια. Επιβάλλεται σε τέτοιες επιτυχίες. Είναι στιγμές που μένουν για πάντα και δεν συμβαίνουν συχνά. Οι περισσότεροι παίκτες με τα κινητά κατέγραφαν τους πανηγυρισμούς. Οι Λοντίγκιν και Κάστρο, που είναι και λάτρεις τον σόσιαλ μίντια, δημοσιοποίησαν τα βίντεο των πανηγυρισμών. Έτσι για να χαρούν με τους παίκτες και οι χιλιάδες Ηπειρώτες φίλαθλοι που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Από τα αποδυτήρια πέρασε και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης, με τον γιό του και διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Χριστοβασίλη, όπου συνεχάρη το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές. Περισσότερο ψύχραιμος ήταν ο Γιαννίκης. Επηρεασμένος στο ποδόσφαιρο από τη γερμανική κουλτούρα, χαίρονταν μεν που οι παίκτες του πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά, αλλά ο ίδιος έμεινε με τους συνεργάτες του, έχοντας προφανώς το μυαλό στα επόμενα παιχνίδια. Πάντως το βράδυ, στο ξενοδοχείο Sofitel που διέμεινε η αποστολή, πριν από τον δείπνο είπε λίγα λόγια στους παίκτες: «Σας συγχαίρω, ωραία τα πήγαμε, αλλά συνεχίζουμε την δουλειά. Βλέπουμε το ματς του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό στην έδρα μας. Χαρείτε απόψε και από αύριο όλοι συνεχίζουμε με σοβαρότητα και χωρίς μεγάλα λόγια τη δουλειά μας».

Χάρηκαν διπλά λόγω αδικίας

Προχθές βράδυ την ώρα του αγώνα, δεν υπήρχε ψυχή στους δρόμους. Όσοι ήταν συνδρομητές της Cosmote ήταν καρφωμένοι στις οθόνες. Οι υπόλοιποι άκουγαν ραδιόφωνο και παρακολουθούσαν μέσω διαδικτύου τα βίντεο που έβγαιναν από το παιχνίδι. Οι Γιαννιώτες χάρηκαν διπλά την πρόκριση επί του Παναθηναϊκού, για τα όσα είχαν προηγηθεί με την απόφαση της ΕΠΟ να ορίσει το πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο Αγρινίου και όχι στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Το έκριναν ως εύνοια προς τους πράσινους.

«Είναι ιστορική πρόκριση. Όσα έγιναν στο πρώτο ματς, μας πείσμωσαν όλους, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο», σημείωσε ο Γιάννης Κάργας, προσθέτοντας για την εξέλιξη του αγώνα: «Μπήκαμε μέσα με ψυχή, ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκός θα μπει να κυνηγήσει το σκορ για να γυρίσει την πρόκριση. Νομίζω ότι έπεσαν στην παγίδα μας, δεν περίμεναν ότι θα τους πιέσουμε, ακολουθήσαμε κατά γράμμα το πλάνο και όλα όσα είχαμε πει και ήρθε αυτή η ιστορική πρόκριση».

Τι είπε στον Η.Α. ο Γ. Χρηστοβασίλης

Με τον δικό τους τρόπο έζησαν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι υπόλοιποι. «Έβλεπα τον ταμπλό να γράφει στο 10ο λεπτό 2-0 υπέρ του ΠΑΣ και δεν το πίστευα, σαν να βλέπω όνειρο» έλεγε χθες στα Γιάννινα ο υπεύθυνος ασφαλείας Φόντας Βρόσγος που έζησε από κοντά όλη την κατάσταση. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω την προσπάθεια αυτών των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας, για να φέρουν αυτές τις μεγάλες επιτυχίες στα Γιάννινα», συμπλήρωσε ο κ. Βρόσγος. Όρθιος παρακολουθούσε τον αγώνα ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης μέχρι να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα ο Ρώσος ρέφερι και να πάει στα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους συντελεστές της επιτυχίας. Σε χθεσινές δηλώσεις του στον «Η.Α.» ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος για τη μεγάλη επιτυχία. Το άξιζε η ομάδα, το άξιζε η πόλη, το άξιζαν οι φίλαθλοί μας. Είμαι διπλά χαρούμενος που ως πρόεδρος του ΠΑΣ ζω για δεύτερη φορά αυτές τις ωραίες στιγμές. Δεν έχουμε άγχος για τη συνέχεια. Οι παίκτες, ο προπονητής, το τεχνικό τιμ προσπαθούν για το καλύτερο. Στόχος είναι να πάει η ομάδα μας όσο το δυνατόν ψηλότερα, είτε στο Κύπελλο, είτε στο πρωτάθλημα».

Ο εξαιρετικός Αργύρης Γιαννίκης

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών αλλά και της σεζόν γενικότερα είναι ο προπονητής του ΠΑΣ Αργύρης Γιαννίκης. Έκανε εξαιρετική δουλειά στη γιαννιώτικη ομάδα που βγαίνει μέσα στο γήπεδο. Δικαίως τα αφιερώματα και τα εγκωμιαστικά σχόλια όλες αυτές τις ημέρες. Εμείς στο «Η.Α.» τα είχαμε γράψει όλα αυτά από το καλοκαίρι του 2019 όταν είδαμε από κοντά τα πρώτα δείγματα γραφής της δουλειάς και της εν γένει συμπεριφοράς του.

Θα μείνει ή θα φύγει από τα Γιάννινα ο κ. Γιαννίκης; Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι. Η πρόταση ανανέωσης του έγινε από καιρό. Ο κ. Χριστοβασίλης έχει συζητήσει πολλές φορές μαζί του, αλλά ο κόουτς δεν θέλησε να συζητήσει το θέμα ή να πάρει πρόωρες αποφάσεις μεσούσης της περιόδου. Θα απαντήσει στο τέλος του πρωταθλήματος και των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Είναι επαγγελματίας, θα συζητήσει με την οικογένειά του και θα αποφασίσει. Όποια απόφαση πάρει, θα την ανακοινώσει πρώτα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό που μπορούμε να μεταφέρουμε με σιγουριά, είναι ότι στους κύκλους της ομάδας υπάρχει αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον κ. Γιαννίκη αλλά και με παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους. Αν το πετύχει αυτό ο κ. Χριστοβασίλης, βάζει υποθήκες για έναν πολύ δυνατό ΠΑΣ τα επόμενα χρόνια.

Αύριο πάλι ματς με Παναθηναϊκό

Πάλι ο Παναθηναϊκός είναι στον δρόμο του ΠΑΣ. Η αναμέτρηση για την 25η αγωνιστική, θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Ο «Άγιαξ» από χθες ξεκίνησε την προετοιμασία και θα αντιμετωπίσει τους πράσινους με την φόρα που έχει από το προχθεσινό παιχνίδι της Λεωφόρου. Ο Αργύρης Γιαννίκης στη σημερινή προπόνηση που θα γίνει στις 4 η ώρα στο ΠΕΑΚΙ θα καταστρώσει τα πλάνα για το αυριανό παιχνίδι. Δεν υπολογίζονται πάλι οι τραυματίες Σιόντης και Οικονομόπουλος.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος