ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Σκανδαλωδώς η ΕΠΟ στέλνει τον ΠΑΣ στο Αγρίνιο

Η Ομοσπονδία με προκλητικό τρόπο αλλάζει έδρα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό χωρίς αυτοψία στο στάδιο Ζωσιμάδες.

Με απόφαση της η ΕΠΟ όρισε το γήπεδο Αγρινίου αντί το στάδιο «Ζωσιμάδες» για τον αυριανό εξ αναβολής αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Ενώ με προηγούμενη απόφαση όρισε το στάδιο «Ζωσιμάδες», χθες πήρε πίσω την απόφαση αυτή και με νεότερη όρισε ως έδρα το γήπεδο του Παναιτωλικού, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση το γήπεδο Ιωαννίνων. Από το πρωί είχε προλειανθεί το έδαφος για μια τέτοια απόφαση από δημοσιεύματα μερίδας του αθηναϊκού τύπου, που έκαναν λόγο για αλλαγή γηπέδου, κάτι που δείχνει ότι κάθε άλλο παρά φυσιολογικά είναι όλα αυτά. Προφανώς υπήρξε μεθόδευση.

Το μεσημέρι με μια λιτή ανακοίνωση η ΕΠΟ ανέφερε: «Λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου των Ζωσιμάδων και αφού έκανε χρήση των άρθρων 8 παρ. 4 και 22 παρ. 1 του ΚΑΠ, η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ε.Π.Ο. αποφάσισε ο εξ αναβολής αγώνας της 7ης φάσης (1η αγωνιστική) του Κυπέλλου Ελλάδος, ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός, να διεξαχθεί στις 18/02/2021 και ώρα 15:00 στο γήπεδο του Παναιτωλικού».

Την ίδια ώρα που η ΕΠΟ ανακοίνωνε αυτά, δεκάδες φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω διαδικτύου που έδειχναν την καλή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Άλλωστε σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις, η χιονόπτωση του Σαββάτου ήταν ήπιας μορφής στην πόλη και αμέσως έγινε αποχιονισμός του γηπέδου. Χωρίς να γίνει αυτοψία του χώρου, χωρίς να υπάρχει εικόνα της κατάστασης, η ΕΠΟ προέβη στην απόφαση αυτή, που μπάζει από πολλές πλευρές και έχει την οσμή σκανδάλου. Είναι προφανές, ότι το Αγρίνιο βόλευε καλύτερα στον Παναθηναϊκό, καθώς τη Δευτέρα θα παίξει στο ίδιο γήπεδο και με τον Παναιτωλικό για το πρωτάθλημα. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε εκ των προτέρων αλλαγή έδρας, με το σκεπτικό μήπως δεν είναι καλό το γήπεδο. Οι κανονισμοί είναι σαφέστατοι και καθορίζουν τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο διαιτητής είναι αυτός που κρίνει αν πρέπει να γίνει ένα παιχνίδι ή όχι σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο και όχι τρεις ημέρες νωρίτερα η διοργανώτρια αρχή! Αυτό που έκανε χθες η ΕΠΟ είναι προκλητικό και πρωτάκουστο. Διέρρευσε χθες ότι ο ΠΑΣ θα κάνει προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. Λόγια να αγαπιόμαστε και ιστορίες για αφελείς. Πότε θα προλάβει να συνεδριάσει, αφού αύριο στις 3 το μεσημέρι θα γίνει το παιχνίδι;
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πλευράς φιλάθλων ήταν μεγάλες. Σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γράφτηκαν πολλά. Πολλές και οι διαμαρτυρίες κατά της ΕΠΟ. Σε άλλη στήλη δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, ενώ την αντίδρασή του εκδήλωσε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Αργά το βράδυ υπήρξε αντίδραση και από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Με επιστολή που έστειλε χθες βράδυ στην ΕΠΟ κάνει λόγο «για δήθεν ακαταλληλότητα του γηπέδου» και σημειώνει ότι η «απόφαση αλλαγής έδρας είναι εντελώς αντίθετη στους Κανονισμούς της ΕΠΟ στην Προκήρυξη του Κυπέλλου και που πρωτίστως και σε κάθε περίπτωση είναι αυθαίρετη, αβάσιμη και μη περιέχουσα την επιβεβλημένη επαρκή αιτιολογία, γεγονός που γεννά και πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της». Επίσης σημειώνεται ότι «ουδόλως αναφέρεται στην ως άνω απόφαση, το αν έγινε δήθεν κάποια αυτοψία και δη μάλιστα σήμερα (ήτοι δύο ημέρες πριν τον αγώνα) στον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων ή ποια άλλα δήθεν κριτήρια και δεδομένα – πέρα προφανώς από “εισηγήσεις” τρίτων που δε βρίσκονται στα Ιωάννινα-, έλαβε υπόψη της η Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ για να καταλήξει στο εν λόγω συμπέρασμα της για την ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου, την οποία ακαταλληλότητα σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε».

Ακόμη αναφέρεται ότι για την καλή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου μπορεί να το διαβεβαιώσει και εγγράφως η Επιτροπή Διοίκησης του σταδίου «Ζωσιμάδες» και ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο αγωνιστικός χώρος να είναι απολύτως έτοιμος για τον ως άνω αγώνα του Κυπέλλου και για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την διεξαγωγή του». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η απόφαση της ΕΠΟ να αλλάξει έδρα είναι αυθαίρετη και αντιβαίνει στον ΚΑΠ και στους κανονισμούς, αφού αρμόδιος να κρίνει την καταλληλότητα του γηπέδου είναι ο διαιτητής. Επειδή ούτε επιτόπια αυτοψία έγινε από τον διαιτητή, ούτε υπάρχει εισήγησή του ότι το γήπεδο των Ιωαννίνων είναι ακατάλληλο, ούτε η ΕΠΟ ως διοργανώτρια αρχή έκανε αυτοψία για να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα, κατά την εκτίμηση του ΠΑΣ η απόφαση αλλαγής γηπέδου θεωρείται «παράτυπη, παράνομη και καταχρηστική». Επιπλέον αναφέρεται ότι δεν εξετάστηκε και το γήπεδο που έχει δηλώσει ο ΠΑΣ ως εναλλακτική έδρα του (σημ. Η.Α.: είναι το γήπεδο Περιστερίου), αλλά ορίστηκε το Αγρίνιο.

Ο ΠΑΣ θίγει και πρακτικά προβλήματα, αφού στο μοναδικό ξενοδοχείο που υπάρχει στο Αγρίνιο έκανε από πριν κράτηση ο Παναθηναϊκός. «Είναι δε άξιο απορίας πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά τις πληροφορίες που λάβαμε, έχει ήδη κάνει κράτηση στο ένα και μοναδικό αυτό ξενοδοχείο του Αγρινίου, πριν καν μας κοινοποιηθεί η ως άνω απόφαση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ζητά έστω και την ύστατη στιγμή η ΕΠΟ να πάρει πίσω την απόφαση, καθιστώντας υπεύθυνους τους αρμόδιους της Ομοσπονδίας για διαφυγόντα κέρδη από διαφημίσεις και χορηγίες, επιφυλασσόμενη και για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της.

Η απάντηση της ΕΠΟ

Μετά την επιστολή ΠΑΣ και τον θόρυβο που προκλήθηκε, η ΕΠΟ με νέα ανακοίνωση ανέφερε ότι προέβη σε αλλαγή έδρας επειδή ο ΠΑΣ δεν έδινε διαβεβαίωση για την καλή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. «Στη διάρκεια των πολλών τηλεφωνικών επικοινωνιών, τις τελευταίες 48 ώρες, μεταξύ των κ.κ. Χριστοβασίλη και Γαβριηλίδη, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα αρνήθηκε να δεσμευθεί στην καταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου και την απρόσκοπτη διεξαγωγή του αγώνα, παρείχε δε δια του εκπροσώπου της συστηματικά αντιφατικές και αντικρουόμενες πληροφορίες στην Ομοσπονδία, αναφορικά με την πραγματική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του “Ε.Σ.Ι. Ζωσιμάδες”» τονίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας: «Αρνήθηκε δε κατηγορηματικά να προβεί σε οποιαδήποτε σχετική επίσημη γραπτή ενημέρωση της Ομοσπονδίας. Κατόπιν τούτων, και με δεδομένες τις ασφυκτικές προθεσμίες του 48ώρου που προβλέπει ο Κ.Α.Π., η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ε.Π.Ο., σε εφαρμογή των άρθρων 8 παρ. 4 και 22 παρ. 1 του ΚΑΠ, αποφάσισε ο εξ αναβολής αγώνας της 7ης φάσης (1η αγωνιστική) του Κυπέλλου Ελλάδος, ΠΑΣ Γιάννενα-Παναθηναϊκός, να διεξαχθεί στις 18/02/2021 και ώρα 15:00 στο γήπεδο του Παναιτωλικού, το οποίο εγγυάται τη διεξαγωγή του αγώνα».

Η ανταπάντηση του ΠΑΣ

Σε απάντηση της ανακοίνωσης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Μπάμπης Καρβέλης σχολίασε: «Ουδέποτε ζητήσαμε αλλαγή έδρας για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, πράγμα που σημαίνει ότι εξ’ αρχής δεν υπήρχε λόγος οποιασδήποτε ενέργειας από την ΕΠΟ. Επίσης διαψεύδω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνηθήκαμε να δεσμευτούμε για την καταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου στους Ζωσιμάδες. Τρανή απόδειξη η σχετική ενημέρωση που σας έγινε σήμερα το πρωί. Πραγματικά απορούμε όλοι με τη σημερινή εξέλιξη και ιδιαίτερα με την τελευταία απίθανη ανακοίνωση την ομοσπονδίας».

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος