ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Προπόνηση σε μία έρημη πισίνα για τη Στέλλα Χριστοδούλου

Με όρεξη και καλή διάθεση έχει επιστρέψει στην πισίνα η αθλήτρια κολύμβησης του Αθλητικού Ομίλου Ποσειδών Ιωαννίνων Στέλλα Χριστοδούλου, μία εκ των 49 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών του υγρού στίβου που τους δόθηκε η άδεια επανέναρξης των προπονήσεων.

Οι πισίνες άρχισαν να υποδέχονται και πάλι όσους κολυμβητές έλαβαν την άδεια τον Δεκέμβριο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Κριτήρια για την επιλογής τους αποτέλεσαν οι επιδόσεις τους, οι οποίες θα έπρεπε να προσεγγίζουν τα σχετικά όρια των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Ανδρών-Γυναικών και Εφήβων-Νεανίδων.
Η Στέλλα Χριστοδούλου έχει ξεκινήσει να προπονείται εδώ και μερικές εβδομάδες. Η 17χρονη Γιαννιώτισσα, που βρίσκεται στις πισίνες από τεσσάρων ετών και εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που μπορεί και πάλι να αθλείται στο αγαπημένο της περιβάλλον, μέσα στο νερό.
Το κολυμβητήριο πλέον φιλοξενεί μόνο την ίδια και την Ευτυχία Μαυροπούλου, την προπονήτριά της. Και μπορεί η κατά τα άλλα άδεια και ήσυχη πισίνα να τη βοηθάει να συγκεντρώνεται ευκολότερα και περισσότερο από όσο πριν, όμως, όπως λέει, αυτή η μοναξιά δεν είναι ιδανική. «Στην αρχή μου φάνηκε ωραίο να κολυμπάω μόνη μου, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο να ήταν εδώ και οι υπόλοιποι. Χωρίς την ομάδα μου και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, είναι ψυχολογικά πιο δύσκολο για εμένα», εξηγεί η νεαρή αθλήτρια.
Η Στέλλα Χριστοδούλου, που εξειδικεύεται στο κολύμπι μεγάλων αποστάσεων και ανοιχτής θαλάσσης, προσπαθεί τώρα να επιστρέψει σε μια ικανοποιητική φυσική κατάσταση και να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και πριν τη δίμηνη σχεδόν διακοπή. Η ίδια πάντως παραδέχεται πως δεν κατάφερε να φτάσει στο σημείο που βρισκόταν πριν την καραντίνα του Μαρτίου, ούτε όταν είχε επιστρέψει στις πισίνες το καλοκαίρι μέχρι και πριν αναγκαστεί να αποσυρθεί ξανά λόγω του δεύτερου lockdown.
«Προσπαθώ να φτάσω στο επίπεδο που ήμουν και πριν. Με τον καιρό αρχίζω να βρίσκω ξανά τη φόρμα μου, αποκτώ και πάλι επαφή με το νερό και προσπαθώ να προσαρμοστώ. Ακόμη δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο χρόνο θα μου πάρει να επανέλθω πλήρως, αλλά ελπίζω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τα καταφέρω, με την προϋπόθεση όμως να παραμείνουν ανοιχτές οι πισίνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πάντως, για όσο διάστημα έμεινε εκτός προπονήσεων, γυμναζόταν μόνη της, είτε πηγαίνοντας για τρέξιμο είτε κάνοντας γυμναστική στο σπίτι. Ωστόσο, σε ένα άθλημα όπως η κολύμβηση, όπου το φυσικό περιβάλλον κάθε αθλητή είναι η γεμάτη νερό πισίνα, οποιοδήποτε άλλο είδος εκγύμνασης δεν αρκεί για να αναπληρώσει το υγρό στοιχείο. «Το νερό είναι αναντικατάστατο, άμα χάσεις την αίσθηση και την καθημερινή επαφή με αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ», τονίζει η Στέλλα.
Την ίδια άποψη έχει και η Ευτυχία Μαυροπούλου, η οποία τονίζει πως όση γυμναστική και να κάνει ένας αθλητής της κολύμβησης εκτός πισίνας, δε θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να καλύψει και να αναπληρώσει την επαφή του με το νερό. «Είναι απίστευτα δύσκολο να ξαναβρεί κάποιος την επαφή του με το υγρό στοιχείο μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα απραξίας και απαιτείται χρόνος για να ξαναβρεί κανείς τον εαυτό του αγωνιστικά», αναφέρει.
Η Στέλλα, από την πλευρά της, θεωρεί πως η άδεια που έλαβε η ίδια, θα μπορούσε να δοθεί σε περισσότερους κολυμβητές και κολυμβήτριες, με την απαραίτητη προϋπόθεση της συνεπούς τήρησης των μέτρων για τον Covid-19 από όλους. Άλλωστε, εξηγεί, στην κολύμβηση, εν αντιθέσει με τα ομαδικά αθλήματα, οι αθλητές δεν έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Μαζί με την κ. Μαυροπούλου κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα και υποχρεούνται να φοράνε κανονικά τη μάσκα μέσα στους χώρους του κολυμβητηρίου.
Πέρα όμως τη δύσκολη και απρόβλεπτη αγωνιστική σεζόν, αυτή η χρονιά είναι αρκετά απαιτητική για την νεαρή Γιαννιώτισσα, καθώς είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και καλείται μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες να συνδυάσει το διάβασμα και τον πρωταθλητισμό, με τον οποίο θα ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται και μετά το Λύκειο.
Στόχος της ενόψει της νέας χρονιάς είναι να συμμετάσχει στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες ανοιχτής θαλάσσης στο Παρίσι, εάν φυσικά πραγματοποιηθούν. Η Στέλλα Χριστοδούλου έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον πανελλήνιο, αλλά και στον ευρωπαϊκό υγρό στίβο, μετρώντας πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε διοργανώσεις, όπως τα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοιχτής θαλάσσης στη Μάλτα και την Τσεχία (το 2018 και το 2019 αντίστοιχα), το Multination Junior της κλασικής κολύμβησης στην Ελβετία (το 2019), οι Μεσογειακοί αγώνες στην Πάτρα (το 2018), αλλά και οι Βαλκανικοί στην Καβάλα (το 2019).
Μάλιστα, πέρυσι είχε πάρει και την πρόκριση για το Multination Junior 2020 που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα

Έντεκα μετάλλια και 9ος γενικής ο Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Τεχνικής Κολύμβησης

Τεχνική Κολύμβηση- Τρεις Γιαννιώτες στο Παγκόσμιο Νέων- Νεανίδων

Ηπειρωτικός Αγών

Τεχνική Κολύμβηση- Συλλογή μεταλλίων και 1η θέση στην Ήπειρο για τον Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων