ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Πολύτιμος βαθμός με κόντρα τη διαιτησία

Ο ΠΑΣ 2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης, παίζοντας με δέκα παίκτες από το 54’ λόγω αποβολής του Σιόντη

Φωτογραφίες: Λαμπρινή Σταμούλη

Υπό άλλες συνθήκες, μπορεί η σημερινή ισοπαλία με σκορ 2-2 του ΠΑΣ επί του Αστέρα Τρίπολης να μην ήταν και τόσο καλό αποτέλεσμα, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, ο βαθμός της ισοπαλίας είναι πολύτιμος, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, γιατί ο ΠΑΣ από το 54’ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αυστηρής αποβολής του Σιόντη που έκανε προβολή στον Σίτο και το πέλμα του ποδιού του ακούμπησε στην επικαλαμίδα του αντιπάλου.

Δεύτερον, έχασε πολύ νωρίς τον Κάστρο (τράβηγμα στον τετρακέφαλο), ανατρέποντας τα σχέδια του Γιαννίκη.

Τρίτον, είχε να αντιμετωπίσει την κακή διαιτησία του Ευαγγέλου και ενός βοηθού του. Η αποβολή του Σιόντη ήταν κίτρινη κάρτα. Στο 56’ δεν απέβαλε τον Μπαράλες που σήκωσε το πόδι στο ύψος του προσώπου του Εραμούσπε και με σκαριά του μάτωσε το μέτωπο. Ευτυχώς δεν τον βρήκε στη μύτη για να του προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Ο ρέφερι έδειξε κίτρινη κάρτα στον Μπαράλες, ενώ ήταν ο ορισμός της κόκκινης. Ο δε επόπτης Βασιλόπουλος δύο φορές άφησε τον Αστέρα να τελειώσει επικίνδυνες φάσεις, χωρίς να αντιληφθεί τις παραβάσεις, που μπορούσε να τις δει κάποιος και από το… Μιτσικέλι! Στο 73′ ο Κρέσπι ήταν ένα μέτρο οφσάιντ, όταν έπιασε κεφαλιά από κοντά και έφυγε άουτ χωρίς να σηκωθεί σημαία, και επίσης στο 82′, σε επίθεση του Αστέρα από δεξιά, η μπάλα βγήκε καθαρά άουτ, ο επόπτης δε σήκωσε τη σημαία και λίγο έλειψε να βάλει γκολ ο Αστέρας με τον Μπαράλες σε σέντρα του Τιλίκα.

Τέταρτον, ο ΠΑΣ είχε απέναντί του και μια ομάδα με δύναμη και ποιότητα, που χρόνια τώρα στέκεται ψηλά στην βαθμολογία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ισοπαλία 2-2 είναι καλό αποτέλεσμα για τον ΠΑΣ. Δεν είναι εύκολο να παίζεις με καλό αντίπαλο, να μένεις με δέκα παίκτες, να έχεις κακή διαιτησία και να παίρνεις πολύτιμο βαθμό.

Στο β’ ημίχρονο που ήταν τα μεγάλα ζόρια, μέτρησε πολύ ο ψυχισμός των παικτών του ΠΑΣ, οι οποίοι τα έδωσαν όλα στο γήπεδο, πεισμωμένοι για όλα όσα έβλεπαν. Σωστή ήταν και η διάταξη του Γιαννίκη που προσάρμοζε συνεχώς την ομάδα με τις περιστάσεις του αγώνα, διάβασε πολύ καλά το παιχνίδι, ενώ σωστές ήταν και οι αλλαγές που έγιναν.
Ο ΠΑΣ ξεκίνησε με 4-4-2, που με την προσθήκη του Ελευθεριάδη στην επίθεση μετατρέπονταν σε 4-3-3. Σχήμα επιθετικογενές με στόχο τη νίκη. Στο α’ ημίχρονο ήταν καλός ο ΠΑΣ, έβαλε το γκολ στο 23’ με τον Παμλίδη και αρκετές φορές προκάλεσε επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Αστέρα. Οι φιλοξενούμενοι, αν εξαιρέσουμε το δοκάρι που είχαν στο 17’ σε σουτ του Ριέρα, και το γκολ της ισοφάρισης στο 33’ με τον Μουνάφο, δεν απείλησαν άλλη φορά τον Χουτεσιώτη.

Στο β’ ημίχρονο, η αποβολή του Σιόντη στο 54΄ άλλαξε εντελώς τους συσχετισμούς. Ο ΠΑΣ έμεινε πολύ νωρίς με δέκα παίκτες και θα έπρεπε να γίνει ειδική διαχείριση του αγώνα. Οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν και με δεμένες τις γραμμές προσπαθούσαν να μην αφήνουν διαδρόμους για τους αντιπάλους παίκτες. Παράλληλα, ποντάριζαν σε κάποια αντεπίθεση να χτυπήσουν στην κόντρα, όπως και έγινε με το γκολ της ισοφάρισης. Καίτοι ο Αστέρας στο 84΄πήρε προβάδισμα στο σκορ σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα του αγώνα, όπου η πίεση είναι μεγάλη, οι παίκτες του ΠΑΣ έδειξαν μεγαλείο ψυχής και ισοφάρισαν 2-2 στο 86’ με τον Κριζμάν. Γι’ αυτό λέμε και στην αρχή, ότι και η ισοπαλία είναι καλό αποτέλεσμα για τον ΠΑΣ, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι. Με την αναμέτρηση αυτή έκλεισε και η αγωνιστική αυλαία του 2020.

Από τον ΠΑΣ διακρίθηκαν οι Ντομίνγκεθ, Πίρσμαν, Κριζμάν, Παμλίδης, Εραμούσπε, ενώ καλός ήταν και ο Σιόντης. Από τον Αστέρα ξεχώρισαν οι Μουνάφο, Σουάρεθ και Αλβάρες.

Τα γκολ

23’: Σε οργανωμένη επίθεση του ΠΑΣ έγινε το 1-0 με τον Παμλίδη. Η φάση ξεκίνησε από το κέντρο, όταν ο Ντομίνγκεθ έδωσε την μπάλα αριστερά στον Σιόντη, αυτός στον Κριζμάν που με τη σειρά του έβγαλε σε θέση αριστερού εξτρέμ τον Πίρσμαν. Ο τελευταίος έκανε συρτή σέντρα και με προβολή ο Παμλίδης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

33’: Σε κάθετη μπαλιά του Ριέρα, ο Κάργας έχασε τον Μουνάφο που πρόλαβε στην έξοδο τον Χουτεσιώτη και με σουτ έκανε το 1-1.

84’: Σε σέντρα του Αλβάρεζ από αριστερά, ο Φερνάντες που ερχόταν από πίσω, βρήκε την μπάλα με το πόδι, της άλλαξε πορεία και την έστειλε στα δίχτυα του ΠΑΣ κάνοντας το 1-2.

86’: Ο Σάλιακας εκτέλεσε φάουλ, έγιναν καραμπόλες στην περιοχή του Αστέρα και ο Κριζμάν με σουτ ξετίναξε τα δίχτυα της Τρίπολης, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Το δοκάρι

17’: Καλό δυνατό αριστερό σουτ του Ριέρα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΣ και έφυγε άουτ.

Οι φάσεις

4’: Σουτ του Κριζμάν πάνω από τα δοκάρια.

20’: Ο Ελευθεριάδης έκλεψε την μπάλα από τον Κότσιρα, αλλά το συρτό σουτ έφυγε ελάχιστα άουτ.

65’: Σουτ του Ριέρα μέσα από την περιοχή του ΠΑΣ έφυγε άουτ.

71’: Σέντρα σουτ από αριστερή πλάγια θέση του Λεό, διαγώνια στην εστία, πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

73’: Σε σέντρα του Αλβάρες, ο Κρέσπι έκανε την κοντινή κεφαλιά που έφυγε άουτ, ενώ ήταν ένα μέτρο οφσάιντ που δεν καταλογίστηκε.

75’: Καλό σουτ του Λιάσου πέρασε άουτ από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Αστέρα.

82’: Νέα ευκαιρία για Αστέρα πάλι με παράβαση κανονισμών. Ο Τιλίκα, ενώ η μπάλα είχε βγει άουτ, έκανε σέντρα και ο Μπαράλες αστόχησε από κοντά.

83’: Καρφωτή κεφαλιά του Μπαράλες απέκρουσε ενστικτωδώς ο Χουτεσιώτης.

Η διαιτησία

Για τον διαιτητή Ευαγγέλου τα είπαμε παραπάνω, όπως και για τον δεύτερο βοηθό του Βασιλόπουλο από τον Έβρο. Πρώτος επόπτης ήταν ο Κωνσταντόπουλος (Κορινθίας) που δεν του ξέφυγε κάποια φάση. Τέταρτος διαιτητής ο Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής). Διαιτητής VAR ο Ευστάθιος Γκορτσίλας (Μακεδονίας), και AVAR ο Γεώργιος Χριστακόπουλος (Χαλκίδας). Παρατηρητής διαιτησίας ο Γεώργιος Σταθόπουλος (Αχαΐας). Κίτρινες: 46’ Βαλιέντε, 57’ Μπαράλες, 86’ Άλβαρες, 90+1’ Τσιφτσής, 90+2’ Χουτεσιώτης. Κόκκινη: 56’ Σιόντης

Οι συνθέσεις

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Χουτεσιώτης, Οικονομόπουλος, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Κάστρο (8’ λ. τρ. Σιόντης), Ντομίνγκεθ, Νάουμετς (46’ Λεό), Ελευθεριάδης (63’ Παντελάκης), Παμλίδης (63’ Λιάσος), Κρίζμαν.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Αλβάρεζ, Σουάρεθ, Καστάνο, Ιγκλέσιας (40’ Βαλιέντε), Μουνάφο, Ριέρα (74’ Φερνάντες), Σίτο (89’ Καπίγια), Κρέσπι (74’ Τιλίκα), Μπαράλες.

Σχετικά άρθρα

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Με 20 παίκτες η αποστολή του ΠΑΣ για το ματς με Ολυμπιακό

Με προβλήματα ο ΠΑΣ κόντρα στον Ολυμπιακό