Ο θρυλικός Χουάν Μοντέζ είναι πρώτος σε συμμετοχές σε αγώνες Α’ Εθνικής
Αθλητικά

Λόκο και Μοντέζ με τις περισσότερες πρεμιέρες

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η 5η επαρχιακή ομάδα με περισσότερες παρουσίες στην Α’ Εθνική μετά από ΟΦΗ, Ξάνθη, ΑΕΛ και Παναχαϊκή. Συνέχεια σήμερα του αφιερώματος του Η.Α. για τις πρεμιέρες του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Συνέχεια και σήμερα του αφιερώματος για τις πρεμιέρες του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική κατηγορία, καθώς την Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, στο γήπεδο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα κάνει την 25η πρεμιέρα στο μεγάλο πρωτάθλημα, αντιμετωπίζοντας τον Άρη.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη παράσταση της φετινής διοργάνωσης για τον ΠΑΣ Γιάννινα έπρεπε κανονικά να δοθεί στη Ριζούπολη, αλλά θα δοθεί τελικά στη συμπρωτεύουσα, γιατί οι ομάδες που ανέβηκαν από τη Β’ Εθνική, ζήτησαν παράταση της προετοιμασίας, για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της αγωνιστικής απραξίας. Ο ΠΑΣ μπαίνει στο πρωτάθλημα από την 3η αγωνιστική και οι αγώνες των δύο προηγούμενων θα γίνουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Πάντα οι αγώνες πρεμιέρων κρύβουν το απρόβλεπτο, καθώς δεν είναι τόσο εύκολο μια ομάδα να βρει αμέσως τα πατήματά της. Κάποτε ο Γιάτσεκ Γκμοχ, όταν ήταν το 1980 προπονητής στον ΠΑΣ, έλεγε ότι οι ομάδες μετά την 4η αγωνιστική βρίσκουν ρυθμό και από τη 10η αγωνιστική δείχνουν την πυξίδα τους, τι μπορεί να πετύχουν σε μια διοργάνωση. Άλλοι προπονητές δίνουν μεγάλη σημασία στις πρεμιέρες, καθώς ένα καλό αποτέλεσμα προκαλεί ψυχολογική ανάταση, και άλλοι όχι. Ο προπονητής του ΠΑΣ Αργύρης Γιαννίκης, στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον «Η.Α» από το Καρπενήσι, όταν ρωτήθηκε αν γι’ αυτόν έχει ιδιαίτερη αξία το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, απάντησε: «Είναι καλό να ξεκινάς με επιτυχίες το πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν είναι το απόλυτο. Η εξέλιξη και η επιτυχία δεν εξαρτώνται μόνο από την πρώτη ή τις πρώτες αγωνιστικές. Μια ομάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και να έχει διάρκεια σε όλη τη σεζόν, για να φτάσει στον στόχο της. Πέρσι το ξεκίνημα στη Σούπερ Λιγκ 2 ήταν καλό, αλλά όχι αυτό που έπρεπε να είναι. Όμως είχαμε συνεχή εξέλιξη και διάρκεια στην πορεία. Η διαδρομή του πρωταθλήματος δεν είναι σπριντ, αλλά ένας μαραθώνιος. Δε λέει τίποτα να ξεκινήσεις καλά και στη συνέχεια να έχεις πτωτική πορεία….».

Ο ΠΑΣ, με τη φετινή 25η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, αφήνει πίσω τον Πανσερραϊκό με τον οποίο είχε τις ίδιες συμμετοχές (24), και μπαίνει στην πρώτη πεντάδα των επαρχιακών ομάδων με τις περισσότερες παρουσίες. Προηγείται ο ΟΦΗ που αγωνίστηκε (μαζί με το φετινό) σε 41 πρωταθλήματα, η Ξάνθη που υποβιβάστηκε με 31, η Λάρισα με 30 και η Παναχαϊκή που είναι στη Β’ Εθνική με 26.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δικαίως θεωρείται μια μεγάλη επαρχιακή ομάδα, που, λόγω του κόσμου και της ιστορίας, έγινε θρύλος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι περισσότερες παρουσίες του στην Α’ Εθνική καταγράφονται στη δεκαετία του ’70 μέχρι το μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα το 1984, και στην τελευταία 12ετία. Στα ενδιάμεσα χρόνια είχε απλώς αγωνιστικές αναλαμπές. Ανέβαινε και κατέβαινε την επόμενη χρονιά από την Α’ Εθνική, φτάνοντας κάποια χρόνια και σε πλήρη απαξίωση. Πρώτος σε συμμετοχές σε αγώνες Α’ Εθνικής είναι ο θρυλικός Χουάν Μοντέζ, καθώς φόρεσε τη φανέλα του «Άγιαξ» 231 φορές. Δεύτερος είναι ο Αλφρέδο Γκλασμάνης με 222 συμμετοχές και τρίτος ο Εδουάρδο Κοντογιωργάκης με 217 συμμετοχές.

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης είναι μακράν ο πρώτος πρόεδρος με τη μεγαλύτερη παρουσία της ομάδας στην Α’ Εθνική και ο πρώτος στην ιστορία που την οδήγησε στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Επί των ημερών του, ο ΠΑΣ θα κάνει φέτος τη 10η παρουσία στην Α’ Εθνική. Δικαίως θεωρείται από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του ΠΑΣ. Οι προηγούμενοι πρόεδροι επί ημερών Α’ Εθνικής ήταν οι Ελευθέριος Καλογιάννης (1974-75), Χριστόφορος Παπαδόπουλος (1975-77), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (1977-79), Κώστας Αναστασίου (1979-81), Γρηγόρης Γουργούλης (1981-1983), Νίκος Αναστασίου, Βαγγέλης Γκουργκούλης (1983-84), Χρήστος Μήτσης (1985-87), Κώστας Χρηστίδης (1990-91), Μάνθος Κολέμπας (2000-01, 2002-03).

Το πρώτο γκολ ο Εσπινόζα

Όσον αφορά τους αγώνες πρεμιέρας των πρωταθλημάτων, η προϊστορία καταγράφει έξι νίκες, εννέα ισοπαλίες και εννέα ήττες. Στα πρώτα έξι πρωταθλήματα (1974-1980) έπαιζε συνεχώς εκτός έδρας, χωρίς να σταυρώσει νίκη. Κέρδισε για πρώτη φορά σε αγώνα πρεμιέρας τον Παναθηναϊκό με δύο γκολ του Γιώργου Ανανιάδη το 1980 σε ένα ματς φωτιά που έγινε στα Γιάννινα. Πέτυχε 26 γκολ και δέχτηκε 26. Το πρώτο γκολ σημείωσε ο Σέρχιο Εσπινόζα κόντρα στον Ατρόμητο, που ήταν η παλιά του ομάδα και συγκεκριμένα στο ματς που έγινε στις 3-10-1976 στο Περιστέρι και έληξε ισόπαλο 1-1. Κανείς παίκτης δε σημείωσε πάνω από δύο γκολ, όχι στο ίδιο παιχνίδι, αλλά συνολικά σε αγώνες πρεμιέρας που συμμετείχε. Δύο γκολ σημείωσαν οι Γιώργος Ανανιάδης, Ηλίας Μάιπας, Κριστιάν Τσάβεζ, Νόε Ακόστα, Πέδρο Κόντε και από ένα γκολ οι Σέρχιο Εσπινόζα, Διονύσης Αλεξάκης, Δημήτρης Σεϊταρίδης, Βασίλης Παπαχρήστου, Εδουάρδο Κοντογιωργάκης, Ντράγκαν Κοκότοβιτς, Βασίλης Παπαγγέλης, Ανδρέας Γιώτης, Λιπατίν, Χρήστος Τζάνης, Σταύρος Τσουκαλάς, Βίλα, Ίλιτς, Θέμης Τζημόπουλος, Φόνσι Ναδάλες, Ντίνος Μαυροπάνος.

Οι πρώτοι με συμμετοχές πρεμιέρας

Σε αγώνες πρεμιέρας πρώτοι σε συμμετοχές είναι οι Χουάν Μοντέζ και Εδουάρδο Κοντογιωργάκης, που συμμετείχαν σε οκτώ παιχνίδια εκκίνησης. Ακολουθούν με επτά συμμετοχές οι Νίκος Λιάκος, Βασίλης Παπαχρήστου, Θέμης Τζημόπουλος, με έξι συμμετοχές οι Αλφρέδο Γκλασμάνης, Θανάσης Παπάζογλου, Αλέξης Μιχαήλ, Άντι Λίλα, με πέντε συμμετοχές οι Εδουάρδο Λίσσα, Τάκης Γραμμενιάτης, Νίκος Λιάκος, Δημήτρης Σεϊταρίδης, Νίκος Λάππας, Ηλίας Μάϊπας, Μάρκος Βελλίδης, με τέσσερις συμμετοχές οι Θωμάς Τσουρλίδας, Διονύσης Αλεξάκης, Φώτης Μαντζούκης, Αλέκος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πρίσκας, Γιώργος Ντάσιος, Σταύρος Τσουκαλάς, Μπράνα Ίλιτς, με τρεις συμμετοχές οι Γιώργος Σιόντης, Αλκίνοος Μάντος, Μπέριος, Νόε Ακόστα.

Ο Πετράκης ξεπέρασε τον Γεωργιάδη

Στους ανθρώπους των πάγκων οι Αντώνης Γεωργιάδης και Γιάννης Πετράκης είχαν μέχρι το 2018 το ρεκόρ, καθώς ήταν προπονητές σε τέσσερις πρεμιέρες. Ο κρητικός τεχνικός το Σάββατο 26/8/2018 στον αγώνα με την ΑΕΚ έκανε την 5η παρουσία στον πάγκο του «Άγιαξ» ως προπονητής σε αγώνα πρεμιέρας και έχει το μοναδικό ρεκόρ! Ακολουθούν με δύο αγώνες πρεμιέρας οι Πέταρ Αργίρωφ, Γκερντ Πρόκοπ, Γιώργος Παράσχος και με μία παρουσία στον πάγκο οι Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ, Νίκος Αλέφαντος, Γιάτσεκ Γκμοχ, Γιώργος Σιόντης, Πιέτρ Πάκερτ, Βασίλης Παπαχρήστου, Στεφάν Ντεμόλ, Γιάννης Χριστόπουλος, Σάββας Παντελίδης.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος