Αθλητικά

ΠΑΣ – Οι μεταγραφές το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Δύσκολη χρονιά έχει μπροστά του ο «Άγιαξ της Ηπείρου», που χρειάζεται σοβαρές ενισχύσεις.

Πέρσι, μετά τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, κλείνοντας μια πετυχημένη οκταετία στη Σούπερ Λιγκ 1, είχαμε γράψει αρκετά κομμάτια στον Η.Α., εξηγώντας ότι ένας υποβιβασμός δε φέρνει την καταστροφή, αρκεί τα παθήματα να γίνουν μαθήματα.

Επίσης, είχαμε αναλύσει, ότι ο πρωταθλητισμός και η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία είναι μονόδρομος. Καταστροφή της ομάδας δεν ήταν ο υποβιβασμός, που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, αλλά καταστροφή θα ήταν αν δεν επέστρεφε στην Α’ Εθνική και λίμναζε στα ρηχά νερά της Β’ Εθνικής. «Ο υποβιβασμός είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει την ανάλογη διαχείριση. Ο ΠΑΣ είναι μεγάλη ομάδα, με κόσμο, ιστορία, βαριά φανέλα και μπορεί με σωστές κινήσεις να επιστρέψει στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου είναι η φυσική θέση του…», τονίζαμε αμέσως μετά το τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ της περασμένης σεζόν, που ήταν και το κύκνειο άσμα. Παράλληλα σημειώναμε: «Μετά τα τόσα ωραία που έζησε επί οκτώ χρόνια με αυτή την ομάδα ο κόσμος των Ιωαννίνων, ο πρωταθλητισμός φαντάζει ως μονόδρομος για τη νέα σεζόν. Αν ο ΠΑΣ δεν κάνει πρωταθλητισμό, υπάρχει φόβος να συνεχιστεί ο κατήφορος που δεν θα έχει τελειωμό. Τα διδάγματα του παρελθόντος, μπορούν να φανούν χρήσιμα για το μέλλον. Όσες φορές υποβιβάστηκε και έδειξε ψυχραιμία, έκανε σωστή διαχείριση των συνθηκών και του έμψυχου δυναμικού, επέστρεψε δυναμικά στην Α’ Εθνική. Όσες φορές το πήρε αψήφιστα ή είχε ηγεσίες που δεν μπορούσαν να του δώσουν όραμα, πέρασε από μεγάλες και μακροχρόνιες περιπέτειες, με ελευθέρα πτώση και με κίνδυνο διάλυσης. Αυτές τις περιπέτειες, δεν θέλουν οι Γιαννιώτες όχι μόνο να ζήσουν, αλλά ούτε καν να θυμούνται…».

Τα γεγονότα δικαίωσαν τις θέσεις μας. Ο ΠΑΣ έκανε τις ενδεδειγμένες κινήσεις και επέστρεψε πανηγυρικά στη μεγάλη κατηγορία, έστω και αν λόγω κορωνοϊού δεν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα. Βρήκε καλό προπονητή, τον Αργύρη Γιαννίκη, καλούς παίκτες, κράτησε τον κορμό από πέρσι, λειτούργησε σωστά και ανταμείφθηκε με την γνωστή πορεία στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 2. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα, που ήταν η άμεση επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια, κερδήθηκε. Το δεύτερο στοίχημα που ήταν η εξεύρεση ενός καλού προπονητή και αυτό κερδήθηκε. Ο Γιαννίκης με τη δουλειά κέρδισε τη συμπάθεια και την εκτίμηση όλων. Όχι μόνο για όσα παρουσίασε στο γήπεδο, αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά και παρουσία. Άρεσαν πολύ στον κόσμο οι δηλώσεις που έκανε, ο τρόπος που προσέγγιζε και σχολίαζε τα θέματα της ομάδας. Το τρίτο στοίχημα ήταν η δημιουργία ενός καλού ρόστερ, αντάξιο στις συνθήκες πρωταθλητισμού στη Β’ Εθνική με προοπτικές να σταθεί και στη μεγάλη κατηγορία, με την προσθήκη και άλλων ικανών παικτών. Και αυτό το στοίχημα κερδήθηκε εν μέρει. Μπορεί αρκετοί από τους υπάρχοντες παίκτες να είναι σε θέση να αγωνιστούν και στη Σούπερ Λίγκα, αλλά όχι όλοι. Πρέπει να γίνουν καλές μεταγραφές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Τώρα αρχίζουν και τα δυσκολότερα. Για μια ομάδα που έρχεται από κάτω, πάντα η πρώτη χρονιά είναι δύσκολη, όσες εμπειρίες και αν κουβαλά από το παρελθόν. Η πρώτη σεζόν στην Α’ Εθνική, για τις ομάδες που ανεβαίνουν, περικλείει πολλές δυσκολίες. Γι’ αυτό και αποκλειστικός στόχος πρέπει να είναι η παραμονή. Γιατί οι νεοφώτιστες ομάδες θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, να αλλάξουν ρόστερ, έχουν να ανταγωνιστούν ομάδες που παίζουν χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και έχουν εμπειρίες, ποιότητα, βάσεις και μια καλύτερη σειρά. Νωπές είναι οι μνήμες από προηγούμενες ανόδους. Μη πάμε μακριά, αλλά ας θυμηθούμε τι έγινε επί ημερών Χριστοβασίλη. Τη σεζόν 2009-10 έχασε νωρίς τη μάχη της παραμονής, παρά τις δαπανηρές μεταγραφές που έκανε και οι οποίες λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τα οικονομικά της ΠΑΕ. Την άλλη χρονιά που ξανανέβηκε στην Α’ Εθνική (2011-12) κινδύνευσε πάλι με υποβιβασμό. Ήταν ευτύχημα που ήταν προπονητής ο Άγγελος Αναστασιάδης. Βοήθησε τα μέγιστα, στο να σωθεί η παρτίδα της παραμονής, έστω και λίγο πριν το τέλος. Στη συνέχεια σταμάτησε η πορεία ασανσέρ. Η τοπική ομάδα βρήκε σημεία στήριξης, ξεκινώντας μια οκτάχρονη πετυχημένη παρουσία στη μεγάλη κατηγορία, με αποκορύφωμα την έξοδο για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2016.

Πολύ δύσκολη χρονιά περιμένει τον ΠΑΣ

Έχει μια δύσκολη χρονιά μπροστά του ο ΠΑΣ. Θα πρέπει να ετοιμαστεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και σε ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον. Στη Β’ Εθνική ήταν το μεγάλο όνομα, ο πρωταγωνιστής, ο…. πρώτος του χωριού με το βαρύ όνομα και τη μεγάλη ιστορία. Στη Σούπερ Λιγκ θα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Ασφαλώς θα είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τον κόσμο και τη βαριά φανέλα, τη μεγάλη προϊστορία στην Α’ Εθνική, αλλά θα υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα στα Γιάννινα θα πρέπει να φτιάξουν μια ισχυρή και ανταγωνιστική ομάδα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες υψηλότερες απαιτήσεις. Βαρύ το φορτίο τόσο για τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη, όσο και τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη. Οι επιλογές παικτών που θα γίνουν, πρέπει να πιάσουν τόπο, να κάνουν τη διαφορά και να δέσουν με την υπόλοιπη ομάδα. Οι μεταγραφές είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Κομμάτι δύσκολο, με πολλά ρίσκα. Απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, καλή διαχείριση, με επίκληση και της τύχης που πάντα χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά από το παρελθόν. Ακριβοπληρωμένοι παίκτες εγκατέλειψαν στη μέση την προσπάθεια, ή δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε και άλλοι που ήρθαν ως άγνωστοι αποδείχθηκαν χρυσάφι και με μεταπωλητική αξία (Κόντε, Ναδάλες, Μαυροπάνος, Ντε Βινσέντι, Κοροβέσης, Πασχαλάκης, Νικολιάς, Κούτρης και άλλοι). Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τη συνέχεια.

Σε δεύτερη μοίρα τα άλλα ζητήματα

Τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της ομάδας, τη διατήρηση του καλού κλίματος, την εξεύρεση οικονομικών πόρων, την μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο αν επιτραπεί η παρουσία τους λόγω της πανδημίας, είναι και αυτά σοβαρά, αλλά όχι όπως το μεταγραφικό κομμάτι. Είναι ζητήματα που μπορούν να μπουν σε σειρά και να τακτοποιηθούν από το επιτελείο της ομάδας, βοηθούμενο και από την πείρα προηγούμενων χρόνων. Οι μεταγραφές είναι κάτι το ξεχωριστό. Μπορεί να δαπανηθούν χρήματα και να μην πιάσουν τόπο. Και αν η ομάδα δεν καλύψει τις ανάγκες της, θα έχει πρόβλημα στο νέο πρωτάθλημα με ότι συνεπάγεται αυτό. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. Πολλά θέματα από τον ΠΑΣ θα απασχολήσουν την επικαιρότητα. Ήδη ο Χριστοβασίλης έχει στα χέρια του έκθεση του προπονητή Αργύρη Γιαννίκη για τις μεταγραφές που πρέπει να γίνουν και σε ποιες θέσεις. Ο κόουτς πρότεινε γύρω στις 8 με 9 προσθήκες για να κάνει και αυτός καλύτερα τη δουλειά του. Απομένουν οι επόμενες κινήσεις στη μεταγραφική σκακιέρα.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος