Αθλητικά

Μεγάλη μπάλα και 5-1 τον Απόλλωνα ο ΠΑΣ

Τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70 θύμισε σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα, που ήταν υπερπλήρης σε όλες τις γραμμές και δίνοντας ρεσιτάλ σωστού ποδοσφαίρου, συνέτριψε με σκορ 5-1 τον Απόλλωνα Σμύρνης, στο ντέρμπι κορυφής της Σούπερ Λιγκ.

Φωτορεπορτάζ: Λαμπρινή Σταμούλη

Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, μόνο ντέρμπι δεν ήταν. Ήταν ένας μονόλογος για τον ΠΑΣ Γιάννινα, που έπαιξε όπως η γάτα με το ποντίκι τον αντίπαλό του. Τον πήρε φαλάγγι από την αρχή και τον έριξε στη λίμνη! Μάλιστα το ματς «καθάρισε» ουσιαστικά από το α’ ημίχρονο, όταν το σκορ ήταν 3-0! Κάτι πήγε να κάνει ο Απόλλων στις αρχές του β’ ημιχρόνου, που μείωσε σε 3-1, αλλά έμεινε με την όρεξη. Ο ΠΑΣ ξαναμπήκε στο παιχνίδι και πολύ σύντομα έκανε το 4-1, που ήταν η χαριστική βολή. Από εκεί και μετά, ο Απόλλωνας σήκωσε ψηλά τα χέρια και παραδόθηκε στην ανωτερότητα του ΠΑΣ.

Πραγματικά ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έκανε φοβερή εμφάνιση. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις όχι της τρέχουσας σεζόν, αλλά και των τελευταίων χρόνων. Έτρεχε ασταμάτητα από την αρχή μέχρι το τέλος, σημείωσε πέντε γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο, δημιούργησε φάσεις, έχασε ευκαιρίες και δεν επέτρεψε στον αντίπαλό του να απειλήσει ούτε μία φορά την εστία του Χουτεσιώτη. Δεν ήταν απλώς εμφάνιση σουπερλιγκάτης ομάδας, αλλά ήταν εμφάνιση υψηλού επιπέδου, απ’ αυτές που ανεβάζουν το ποδόσφαιρο και φέρνουν κόσμο στο γήπεδο. Μεγάλη μπάλα από μια μεγάλη ομάδα.

Με το ξεκίνημα του αγώνα ο Απόλλωνας προσπαθούσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, δίνοντας χώρο στον ΠΑΣ να κινείται. Τα πρώτα αμυντικά οχυρά των Απολλωνιστών έπεσαν από την αεροπορία του «Άγιαξ». Στο 10’ ο Παντελάκης με κεφαλιά έκανε το 1-0 και στο 33’ ο Σκόνδρας πάλι με κεφαλιά το 2-0. Με πυρά από αέρος άνοιξε την άμυνα και άνοιξε ο δρόμος για τη νίκη – θρίαμβο. Μέχρι να συνέλθει ο Απόλλωνας από την παραζάλη, στο 43’ ο Παμλίδης έκανε το 3-0. Με το σκορ αυτό πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια, χάνοντας ο ΠΑΣ έναν πολύτιμο παίκτη, τον Κάστρο, που είχε πρόβλημα στο πόδι.

Ούτε στο β’ ημίχρονο άλλαξε η κατάσταση. Αναθάρρησε λίγο ο Απόλλωνας, όταν μείωσε το σκορ στο 52’ με πέναλτι του Φατιόν, αλλά έμεινε με την όρεξη. Ο ΠΑΣ έδειξε ψυχραιμία, ξαναμπήκε στο παιχνίδι και συνέχισε το ανελέητο μαστίγωμα σε βάρος του αντιπάλου του μέχρι το τέλος. Στο 62’ ο Κριζμάν έκανε το 4-1, δίνοντας πλέον το μήνυμα στον Τενέ και τους παίκτες του ότι αφεντικό της κατηγορίας είναι ο ΠΑΣ. Από το σημείο αυτό και μετά, το παιχνίδι απέκτησε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, όσο και αν λέμε ότι ένα παιχνίδι διαρκεί 90 λεπτά και ότι στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβούν απίθανα πράγματα. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» αποδέχτηκε την ήττα και το μόνο που προσπαθούσε ήταν μην διασυρθεί περισσότερο.

Όλοι οι παίκτες του ΠΑΣ υπερέβαλαν εαυτούς, για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν πραγματικά παλικάρια. Συγκινητικοί από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν χαλάρωσαν ούτε και όταν έγινε το σκορ 5-1! Τίμησαν τον κόσμο, τη βαριά φανέλα, τον εαυτό τους. Μάγκες με τα όλα τους. Παικταράδες που έκαναν τη διαφορά. Αν συνεχίσουν έτσι, θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ και του χρόνου θα παίζουν στην Α’ Εθνική. Στην πρώτη σειρά των διακριθέντων ήταν οι Μπουκουβάλας (καλύτερος του αγώνα), Παντελάκης, Λεό, Σκόνδρας, Παμλίδης, Κάστρο, Κριζμάν. Εξαιρετικοί ήταν και οι υπόλοιποι, που αγωνίστηκαν: Αποστολόπουλος, Λιάσος, Σιόντης, Καρτάλης. Ο Χουτεσιώτης δεν πιέστηκε, αλλά σε κάποια μακρινά σουτ που δέχτηκε έδειξε αντανακλαστικά σπουδαίου γκολκίπερ.

Ο Απόλλωνας δεν μπόρεσε να μπει στο παιχνίδι. Όχι ότι είναι κακή ομάδα, αλλά δεν του το επέτρεψε η μεγάλη εμφάνιση του ΠΑΣ να κάνει κάτι περισσότερο. Προσπάθησαν λίγο οι Κολ, Βάργκας, Φατιόν, αλλά όχι για πολλά πράγματα.

Τα γκολ

10’: Το 1-0 για τον ΠΑΣ με κεφαλιά του Παντελάκη. Ο Καρτάλης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Παντελάκης πήρε την κεφαλιά από τους Κύργια και Ζησόπουλο και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

33’: Το 2-0 με κεφαλιά του Σκόνδρα. Η φάση ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ του Αποστολόπουλου στον Παμλίδη, αυτός έκανε τη σέντρα και ο Σκόνδρας σαν φάντομ σηκώθηκε πάνω από τον Ζησόπουλο και έκανε το 2-0.

41’: Το 3-0 με τον Παμλίδη. Ο Λεό έκανε κατά μέτωπο μπάσιμο, σούταρε στη γωνία, απέκρουσε ο τερματοφύλακας, για να ξεπεταχτεί ο Παμλίδης που με πλασέ στη γωνία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

52’: Ο Απόλλων μείωσε σε 3-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φατιόν. Η εσχάτη των ποινών καταλογίστηκε σε χέρι του Σιόντη στην περιοχή.

62’: Ο Σιόντης έκλεψε την μπάλα από τον Κολ, έδωσε γρήγορα την πάσα στον Λεό και αυτός έστρωσε αριστερά την μπάλα στον αμαρκάριστο Κριζμάν που με πλασέ έκανε το 4-1.

81’: Λεό και Παμλίδης έπαιξαν το «ένα – δύο» το σουτ του Λεό μέσα από την περιοχή ξετίναξε τα δίχτυα του Απόλλωνα κάνοντας το 5-1.

Οι φάσεις

5’: Σε μπαλιά του Μπουκουβάλα, μπερδεύτηκαν Αναγνωστόπουλος και Ζησόπουλος, αλλά ο Λεό δεν μπόρεσε να πλασάρει.

25’: Μεγάλη ευκαιρία για ΠΑΣ, όταν ο Κριζμάν έδωσε ωραία πάσα στον Παμλίδη, που έκανε το σουτ από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα δεν πέρασε στα δίχτυα, γιατί βρήκε το σώμα του Λεό.

39’: Ξαφνικό σουτ του Παμλίδη μπλόκαρε ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων.

69’: Σουτ Μπουκουβάλα μέσα από την περιοχή πάνω από τα δοκάρια.

87’: Ο Ελευθεριάδης πάτησε την περιοχή του Απόλλωνα, αλλά το σουτ πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Η διαιτησία

Η διαιτησία του Τσακαλίδη (Χαλκιδικής) άγγιξε το άριστα. Δεν του ξέφυγε ούτε μια φάση και σωστά έδωσε το πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα. Καλοί και οι βοηθοί Μαλανδρής (Χαλκιδικής), Παπαδόπουλος (Μακεδονίας). Τέταρτος ο Αγγελάκης (Αθηνών). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Κριζμάν, Καρτάλης – Μπλάζιτς, Κολ.

Οι συνθέσεις

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Χουτεσιώτης, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Σκόνδρας, Παντελάκης, Κάστρο (46’ Λιάσος), Σιόντης, Παμλίδης, Καρτάλης (75’ Ελευθεριάδης), Κρίζμαν, Λέο (83’ Νικολιάς).

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Αναγνωστόπουλος, Τσαμπούρης, Βιτλής, Ζησόπουλος, Κύργιας (34’ Ιωαννίδης), Λαρέα, Φατιόν, Μπλάζιτς (75’ Γκίνο), Κολ, Μπεντινέλι, Μαρκόφσκι (60’ Βάρκας).

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος