Αθλητικά

Με πολλά ατού στο ντέρμπι με Απόλλωνα

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ποντάρει πολλά στην εμπειρία των παικτών, στην καυτή έδρα και την ομοιογένεια που έχει ως ομάδα

Στον ρυθμό του ντέρμπι με τον Απόλλωνα, που θα γίνει την Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο στάδιο «Ζωσιμάδες», κινούνται όλοι στα Γιάννινα.

Είναι ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο παιχνίδι για τον ΠΑΣ, γιατί, αν κερδίσει, θα αυξήσει τη διαφορά στους επτά βαθμούς και θα πάει με αξιώσεις στα πλέι οφ. Είναι ένα ντέρμπι που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα. Δεν προκαλεί ενδιαφέρον μόνο στις τάξεις των δύο μονομάχων, αλλά ξεφεύγει από τα όρια της Σούπερ Λιγκ 2 και έχει καθολικό ενδιαφέρον. Θα αναμετρηθούν δύο ομάδες με βαρύ όνομα και ιστορία, με μεγάλη παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατέχοντας τώρα τις δύο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Και κατά πολλούς, είναι τα δύο μεγάλα φαβορί για την κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων του βαθμολογικού πίνακα, όπου η πρώτη ομάδα πάει απευθείας στη μεγάλη κατηγορία και η δεύτερη θα δώσει μπαράζ με την προτελευταία ομάδα της Σούπερ Λιγκ 1.

Όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα την Κυριακή στο στάδιο «Ζωσιμάδες», εκεί που οι δύο ομάδες έχουν παίξει πολλές φορές και στο παρελθόν, τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Εθνική.
Είναι πραγματικά ένα σπουδαίο ντέρμπι, που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Τα παιχνίδια αυτά βγάζουν πάθος, δύναμη, είναι αγώνες μέχρι τελικής πτώσης. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχει το αβαντάζ της έδρας, σημαντικό στοιχείο για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Στα ντέρμπι ο κόσμος παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά στον τομέα της ψυχολογίας. Όμως μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και μετά άλλοι είναι οι μονομάχοι στην αρένα και οι πρωταγωνιστές στη σκηνή. Δεν παίζει μπάλα ο κόσμος, αλλά οι παίκτες. Σε τέτοια ματς όλα είναι ανοιχτά. Κερδίζουν οι ομάδες που είναι σε καλύτερη μέρα, έχουν παίκτες με καθαρή σκέψη για να κάνουν καλή διαχείριση ειδικά των δύσκολων στιγμών, ενώ κατά ένα ποσοστό παίζει ρόλο και ο παράγων τύχη. Ποιος θα είναι ο νικητής, ή αν υπάρξει μοιρασιά βαθμών όπως στο ματς του α’ γύρου στη Ριζούπολη, θα φανεί το βράδυ της Κυριακής.

Ο ΠΑΣ ποντάρει πολύ στην εμπειρία των παικτών του και στην ομοιογένεια που έχει ως ομάδα, καθώς κράτησε τον ίδιο κορμό από πέρσι. Οι περισσότεροι παίκτες, όπως οι Κριζμάν, Λεό, Παμλίδης, Σιόντης, Κάστρο, Μπουκουβάλας, Σκόνδρας, Αποστολόπουλος και Νικολιάς, έχουν παίξει στην Α’ Εθνική, είναι «μπαρουτοκαπνισμένοι», έχουν εμπειρίες στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Επιπλέον, είναι από πέρσι μαζί, ξέρει ο ένας το παιχνίδι του άλλου, προσθέτοντας στο στοιχείο της εμπειρίας και αυτό της ομοιογένειας.

Αισιοδοξούν για νίκη οι Γιαννιώτες

Ο ΠΑΣ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πάρει το παιχνίδι της Κυριακής, στηριζόμενος στα στοιχεία που αναφέραμε πριν, δηλαδή την εμπειρία, την ομοιογένεια, την ποιότητα και τη δύναμη της έδρας. Οι Ηπειρώτες πέρασαν αγωνιστική κάμψη τον τελευταίο καιρό, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες, πλήρωσαν το τίμημα με την απώλεια πέντε βαθμών στα παιχνίδια με Λεβαδειακό και Χανιά, αλλά τώρα βγήκαν από την κρίση, επιστρέφοντας σε κανονικούς ρυθμούς με ανεβασμένες στροφές. Μάλιστα, στο περασμένο ματς με τον Απόλλωνα Πόντου, όταν ξύπνησαν από το γκολ που τους έβαλε η ομάδα των Ποντίων, καθώς μπήκαν κάπως νωχελικά και υπεροπτικά στο γήπεδο, πάτησαν γκάζι και ισοπέδωσαν ό,τι βρήκαν μπροστά στους. Ναι μεν ο ΠΑΣ είχε απέναντί του μια υποδεέστερη σε δυναμικότητα ομάδα, αλλά αυτό δε μειώνει την καλή παρουσία και το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε στο β’ ημίχρονο, πετυχαίνοντας έξι γκολ, ανατρέποντας το σκορ από 1-0 σε 1-6. Το κακό σημείο από το παιχνίδι αυτό για το γιαννιώτικο συγκρότημα είναι η έλλειψη σοβαρότητας από την αρχή. Μπορούσε να «καθαρίσει» νωρίς το παιχνίδι και να πάει στη συνέχεια με πιο χαλαρούς ρυθμούς, κρατώντας δυνάμεις για το ντέρμπι της Κυριακής. Το πήρε λίγο αψήφιστα στην αρχή και όταν δέχτηκε το γκολ και βρέθηκε πίσω στο σκορ, τότε κατάλαβε ότι η μπάλα είναι απρόβλεπτη και κανείς δεν πρέπει να παίζει μαζί της. Αφυπνίστηκε, ανέβασε στροφές, έβαλε το πόδι στο γκάζι, σοβαρεύτηκε, με τα γνωστά επακόλουθα.

Δε συγχωρούνται λάθη και ολιγωρίες

Βέβαια, το ντέρμπι της Κυριακής με τον Απόλλωνα είναι εντελώς διαφορετικό από το ματς με την Καλαμαριά ή με τα προηγούμενα παιχνίδια. Στα ματς φωτιά που μπορεί να κριθεί ακόμα και ο τίτλος, δε συγχωρούνται λάθη και ολιγωρίες. Γιατί λίγο πολύ οι ομάδες είναι στα ίδια αγωνιστικά επίπεδα και δεν είναι τόσο εύκολο να διορθωθούν λάθη και να γίνουν ανατροπές. Ο ΠΑΣ, για να έχει τύχη, πρέπει να είναι σοβαρός, πειθαρχημένος στο παιχνίδι, με λίγα λάθη και μεγάλη αγωνιστική αφοσίωση. Αν πετύχει ένα γρήγορο γκολ θα είναι ό,τι καλύτερο, καθώς θα ανεβάσει την ψυχολογία, θα διώξει το άγχος, ανεβάζοντας και τη διάθεση του κόσμου να είναι πιο εκδηλωτικός.

Ο Γιαννίκης είδε σε πολλά παιχνίδια τον Απόλλωνα και μέχρι το Σάββατο που θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία, θα έχει να πει πολλά στους παίκτες του για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον σπουδαίο αντίπαλό τους. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η άμυνα, που είναι από τα δυνατά σημεία της τοπικής ομάδας, ανεξαρτήτως αν στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια δέχτηκε γκολ, χάνοντας το σερί αγώνων στους οποίους είχε διατηρήσει ανέπαφη την εστία της. Σημειωτέον ότι οι δύο ομάδες έχουν τις πιο συμπαγείς και καλύτερες άμυνες στο πρωτάθλημα. Συνεπώς οι δύο προπονητές, Αργύρης Γιαννίκης και Μπάμπης Τεννές, ο καθένας από την πλευρά του, θα πρέπει να βρουν τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις καλές άμυνες. Ο δε Απόλλωνας, σε οκτώ εκτός έδρας παιχνίδια δέχτηκε μόνο δύο γκολ. Για να δούμε αν αντέξουν τα οχυρά του, έχοντας απέναντι τον ΠΑΣ που έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα! Θα κοντραριστούν η καλύτερη άμυνα με την καλύτερη επίθεση! Είναι πολλά τα στοιχεία, τα οποία προσδίδουν αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κόσμου για το ντέρμπι κορυφής που θα γίνει την Κυριακή στο στάδιο «Ζωσιμάδες».

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος