Ο Χάρης Γραμμός σημείωσε το πρώτο γκολ στις αναμετρήσεις Κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΣ και του Παναθηναϊκού
Αθλητικά

Τα μεγάλα ματς Κυπέλλου κόντρα στους «πράσινους»

Οι αγώνες Κυπέλλου έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και τη δική τους σημασία. Γι’ αυτό θα παρουσιάσουμε ένα μίνι ιστορικό με τις αναμετρήσεις του ΠΑΣ με τον Παναθηναϊκό για το θεσμό του κυπέλλου, αφού και σήμερα έχουμε τη μεταξύ τους καθοριστική αναμέτρηση στο Ολυμπιακό στάδιο Καλογρέζας.

Η προϊστορία ξεκινά από το 1975 και φτάνει στις μέρες μας. Η πρώτη αναμέτρηση για το Κύπελλο έγινε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 1975 στη Λεωφόρο, για τη φάση των «32». Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 2-0 με γκολ που σημείωσαν στην επανάληψη οι Γραμμός στο 53΄με κεφαλιά και ο Δημητρίου στο 86’ με εκτέλεση πέναλτι. Ο ΠΑΣ, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε χωρίς τους τραυματίες Κοντογιωργάκη και Αλβαρέζ, ειδικά στο α’ μέρος ήταν καλός και είχε δοκάρι με τον Μάντο. Προπονητής ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης.

Μετά από πέντε χρόνια ανταμώθηκαν πάλι οι δρόμοι τους για το Κύπελλο. Η αναμέτρηση νοκ άουτ έγινε αυτή τη φορά στο στάδιο «Ζωσιμάδες» την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 1980. Ήταν ένας εφιαλτικός χειμώνας για τον Παναθηναϊκό εκείνη την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα. Δεν πρόλαβε να συνέλθει από την ταπεινωτική ήττα με 4-1 για το πρωτάθλημα που υπέστη στα Γιάννινα, 15 μέρες μετά ήρθε και ο αποκλεισμός από το κύπελλο. Ο θρυλικός ΠΑΣ του Γιάτσεκ Γκμοχ απέκλεισε με 2-1 τον Παναθηναϊκό. Στο 34’ ανατράπηκε από τον Καψή ο Τσιριμώκος και το πέναλτι εκτέλεσε ο Σεϊταρίδης κάνοντας το 1-0. Στο 76’ ο Κοντογιωργάκης απέφυγε την άμυνα του Παναθηναϊκού και τον τερματοφύλακα Κωνσταντίνου, γράφοντας το 2-0. Δύο λεπτά αργότερα στο 78’ ο Παναθηναϊκός μείωσε το σκορ με τον Αλβαρέζ. Διαιτητής ο Δέδες Μεσσηνίας. 

Βαριά ήττα με 8-2 στο ΟΑΚΑ

Στα νεότερα χρόνια οι δύο ομάδες κληρώθηκαν πάλι στο Κύπελλο τη σαιζόν 1987-88, αλλά σε διπλούς αγώνες. Το πρώτο ματς έγινε την Τετάρτη 27/1/1988 στα Γιάννινα, όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε με σκορ 2-1. Ο ΠΑΣ ήταν στη Β’ Εθνική. Τα γκολ: 8’ Σαραβάκος 0-1, 42’ Αντωνίου 0-2, 53’ Νίκος Παπανικολάου 1-2. Διαιτητής ήταν ο Μπρέντας και προπονητής του ΠΑΣ ο Στέφανος Βασιλειάδης.

Το επαναληπτικό παιχνίδι έγινε στο ΟΑΚΑ (χρησιμοποιούσαν ως έδρα οι «πράσινοι» εκεί που θα γίνει και το σημερινό παιχνίδι) την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 1988. Ο Παναθηναϊκός σάρωσε με 8-2 τον ΠΑΣ και ασφαλώς το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική. Για τον Παναθηναϊκό τρία γκολ σημείωσε ο Σαραβάκος, δύο ο Δημόπουλος και από ένα οι Αντωνίου, Καλατζής, Γεωργαμλής. Τα γκολ του ΠΑΣ σημείωσαν οι Γιάτσος και Παπανικολάου. Διαιτητής Κουτρουλής (Ηλείας).

Νίκη μέσα στη Λεωφόρο

Κοιτάξτε κόλπα η κληρωτίδα. Την επόμενη σαιζόν 1988-89 πάλι βγήκε το ζευγάρι ΠΑΣ – Παναθηναϊκός σε διπλούς αγώνες για την προημιτελική φάση των «8». Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 1989 ο Παναθηναϊκός κέρδισε στα Γιάννινα με σκορ 3-0. Και τα τρία τέρματα σημείωσε ο Δημήτρης Σαραβάκος (75’, 80’, 90). Διαιτητής ήταν ο Μπουρουτζόγλου από τις Σέρρες.

Το επαναληπτικό παιχνίδι την Τετάρτη 15/2/1989 στη Λεωφόρο. Ο ΠΑΣ κέρδισε 1-0 με γκολ στο 21’ του Κεραμιδά. Μια νίκη που προκάλεσε αίσθηση, αλλά δεν είχε αντίκρισμα. Στην τεχνική ηγεσία του «Άγιαξ» ήταν οι αδελφοί Θανάσης και Τάκης Λουκανίδης. Διαιτητής ο Θεσσαλονικιός Ζακεστίδης.

 Αναμέτρηση στα ημιτελικά

Τη σαιζόν 2009-2010 οι ομάδες κληρώθηκαν στην ημιτελική φάση. Την Τετάρτη 24/4/2010 το ματς στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός κέρδισε 3-1. Τα γκολ: 13’ αυτογκόλ Κώτσιος 1-0, 44’ Νίκης 2-0, 85’ Σισέ 3-0, 90’ Κούσας 3-1. Διαιτητής ο Σταθόπουλος. Η ρεβάνς έγινε στα Γιάννινα την Τετάρτη 7/4/2010. Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0. Ο Παναθηναϊκός πέρασε στον τελικό, όπου κέρδισε 1-0 τον Άρη και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος. Ήταν η δεύτερη φορά που ο ΠΑΣ έφτασε κοντά σε έναν τελικό.

Οι τελευταίες αναμετρήσεις του 2016

Τέτοιες μέρες του 2016 πάλι είχαμε αναμετρήσεις για το Κύπελλο με τους «πράσινους». Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2016 ο Παναθηναϊκός κέρδισε 2-1 μέσα στα Γιάννινα, Τα γκολ: 57’ Ακόστα 1-0, 75’ Αμπέιντ 1-1, 78’ Πέτριτς 1-2. Ο ΠΑΣ από το 67’ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Καρανίκα από τον ρέφερι Μάνταλο. Η ρεβάνς, που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2016, πήγε να γίνει θρίλερ, όταν ο ΠΑΣ στο 90’ με γκολ του Φερφελή πήρε προβάδισμα στο σκορ και πίεζε στις καθυστερήσεις για το γκολ πρόκρισης, που τελικά δεν ήρθε. Στο ματς αυτό διαιτητής ήταν ο Καραντώνης. Ο ΠΑΣ αποκλείστηκε από το Κύπελλο, αλλά πέτυχε κάτι άλλο πολύ σημαντικό εκείνη τη σεζόν, καθώς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος