Ο αείμνηστος Γιώργος Χριστοβασίλης θεωρείται από τους κορυφαίους προέδρους στην Ιστορία του ΠΑΣ
Αθλητικά

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΠΑΣ;

Ενώ ο ΠΑΣ παίζει μεθαύριο στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ για την 3η αγωνιστική των πλέι άουτ, πιστεύοντας σε ένα θαύμα για την παραμονή, στα Γιάννινα θέμα συζήτησης και προβληματισμού είναι η επόμενη ημέρα που ξεπροβάλει, μετά την ανακοίνωση των αδελφών Παναγιώτη και Γιάννη Χριστοβασίλη ότι έκλεισε ο κύκλος τους και αποχωρούν.

Αυτό που θέλει να μάθει περισσότερο ο κόσμος είναι αν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για να ασχοληθούν με τον ΠΑΣ και αν η ιστορική ομάδα πέσει σε σωστό επενδυτή που θα έχει τις οικονομικές δυνατότητες για να της προσδώσει τη χαμένη λάμψη. Πολλά λέγονται και ακούγονται στα Γιάννινα για υποψήφιους αγοραστές της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι στους ορίζοντες. Περισσότερο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όταν κριθεί οριστικά η μάχη παραμονής και διαφανεί σε ποια κατηγορία θα είναι του χρόνου ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί η διαφορά οικονομικών και άλλων δεδομένων στις δύο κατηγορίες, είναι τεράστια.
Οι αδελφοί Χριστοβασίλη απογοητευμένοι από τις αποδοκιμασίες που άκουσαν από μερίδα φιλάθλων στα δύο τελευταία παιχνίδια στα Γιάννινα με Ατρόμητο και Παναιτωλικό, τα συνθήματα σε βάρος της οικογένειας σε τείχους της πόλης και για άλλους δικούς τους λόγους, αποφάσισαν πλέον να αποσυρθούν οριστικά από την ομάδα. Μπορεί πριν από δέκα ημέρες να μην ήταν τόσο ξεκάθαροι στις προθέσεις τους λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Παναγιώτης Χριστοβασίλης ότι «θα δώσουν την ομάδα μόνον σε όποιον έχει όραμα να την πάει ψηλότερα», αλλά τώρα δεν βάζουν κανένα φίλτρο αξιολόγησης των υποψήφιων αγοραστών, γράφοντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «Θεωρούμε όμως πως ήρθε η ώρα ο σύλλογος να γυρίσει σελίδα. Παραχωρούμε λοιπόν τον ΠΑΣ σε όποιον μας τον ζητήσει έτσι ώστε να τον οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο, διευκολύνοντας την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».
Διαφαίνεται ειλικρίνεια στις προθέσεις τους. Δεν είναι κάποια κίνηση ελιγμού που συνηθίζουν να κάνουν οι μεγαλομέτοχοι όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση για να αποκτήσουν το άλλοθι «εγώ φεύγω αλλά δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος να αγοράσει και υποχρεωτικά μένω». Το έργο αυτό το είχαμε δει σε παλιότερες εποχές με μεγάλη συχνότητα και στα Γιάννινα. Στην προκειμένη περίπτωση αντιλαμβανόμαστε ότι οι αδελφοί Χριστοβασίλη θέλουν πραγματικά να αποχωρήσουν. Η φετινή χρονιά δεν τους πήγε καλά. Έκαναν λάθη, στηρίχτηκαν σε λάθος ανθρώπους ή έπεσαν θύματα κακών συμβούλων, δεν έκαναν καλό σχεδιασμό και τα βρήκαν μπροστά τους. Σε περίπτωση υποβιβασμού η ομάδα θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση και θα βιώσει μια σκληρή πραγματικότητα. Πάντα ένας υποβιβασμός αφήνει ανοιχτές πληγές, ειδικά σε ομάδες χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες όπως είναι ο ΠΑΣ στην παρούσα φάση. Η Β’ Εθνική είναι ένα καχύποπτο και υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, με κακές διαιτησίες (χωρίς έλεγχο του VAR και της τηλεοπτικής εικόνας), με πολύ παρασκήνιο, ελάχιστα έσοδα σε σχέση με τη Σούπερ Λιγκ. Αν στη Σούπερ Λιγκ είναι εξασφαλισμένα έσοδα 4,5 εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικά, ΟΠΑΠ, ενισχύσεις από την ΟΥΕΦΑ για τις υποδομές, στη Β’ Εθνική ή Σούπερ Λιγκ 2 όπως τη λένε, τα έσοδα από τηλεοπτικά και επιχορηγήσεις δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Το πώς συντηρούνται οι ομάδες είναι μια άλλη ιστορία. Όσοι γνωρίζουν από κοντά το ποδόσφαιρο και τις δύο κατηγορίες, λένε ότι είναι πιο εύκολο για μια ομάδα να παραμείνει στη Σούπερ Λιγκ (Α’ Εθνική) από το να κάνει πρωταθλητισμό και να ανεβεί από τη Β’ Εθνική.

Περιμένοντας τον νέο επενδυτή….

Από εκεί και μετά θα περιμένουμε τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας και κατά πόσο θα υπάρξουν σωστοί επενδυτές με την ανάλογη οικονομική επιφάνεια, για να αναλάβουν την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και να της προσδώσουν τη λάμψη που πρέπει. Ο ΠΑΣ είναι μια ελκυστική ομάδα, προσφέρεται για πολλά πράγματα, έχει κόσμο, Ιστορία, πολύ βαρύ όνομα και παράλληλα μπορεί να στηρίξει τον επιχειρηματία που θα τον αναλάβει, για να επενδύσει επιχειρηματικά και σε άλλους τομείς στην Ήπειρο. Όμως δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα όσο φαίνονται στον κόσμο και ούτε υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες πρόθυμοι να επενδύσουν σε έναν χώρο όπως είναι το ποδόσφαιρο με το παρασκήνιο και τα τόσα που συμβαίνουν, με αναμφίβολα αποτελέσματα και με κίνδυνο να χάσουν τα χρήματα και να ακούσουν και αποδοκιμασίες. Το «ωσανά» από το «σταύρωσον αυτόν» είναι πολύ κοντά. Υπάρχουν γνωστοί και πετυχημένοι επιχειρηματίες που έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους φιλάθλους σε ομάδες που ανέλαβαν και οι ίδιοι φίλαθλοι μετά τους αποδοκίμασαν και τους έδιωξαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλές αγκυλώσεις και δεν λειτουργεί με κανόνες επιχειρηματικότητας. Ένας επιχειρηματίας μπορεί να ξοδέψει πολλά χρήματα για γήπεδα, παίκτες, προπονητικά κέντρα και απέναντι να έχει να αντιμετωπίσει «παράγκες», παρασκήνιο, συμμορίες, ελεγχόμενους διαιτητές, συμμαχίες ομάδων. Αν υπήρχε τόσο μεγάλη προθυμία μεγάλων επιχειρηματιών να ασχοληθούν με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα εύρισκαν πραγματικούς επενδυτές και άλλες ιστορικές ομάδες με δυναμική και βαρύ όνομα στην Ελλάδα που κατέρρευσαν. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπου σωστοί άνθρωποι ανέλαβαν ομάδες και τις πήγαν ψηλά, ακόμα και αν δεν κατάγονται από περιοχές που εδρεύουν οι ομάδες. Αυτοί είναι λίγοι και για να τους βρεις θέλει και τύχη.

Μακάρι να βρεθεί βιώσιμη λύση

Ας ευχηθούμε να βρεθεί για τον ΠΑΣ ο επιχειρηματίας-επενδυτής που θα κάνει περήφανους τους Ηπειρώτες και την ομάδα τους. Θα έχει μεγάλη στήριξη από τον κόσμο, από τους τοπικούς φορείς, όπως είχε στα πρώτα χρόνια και ο αείμνηστος Γιώργος Χριστοβασίλης. Το δικαιούται ιστορικά αυτή η ομάδα να βρει έναν δυνατό οικονομικά επιχειρηματία, για να δείξει τη δυναμική της και μέχρι που μπορεί να φτάσει η οροφή της. Οι Ηπειρώτες ευεργέτησαν την Ελλάδα, αναστήλωσαν το ελληνικό έθνος, ας βρεθεί κάποιος τώρα να ευεργετήσει και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο άνθρωπος που θα επενδύσει και θα ανεβάσει την πόλη και τον ΠΑΣ ψηλά, θα απολαύσει την εκτίμηση, το αγκάλιασμα και την αγάπη της τοπικής κοινωνίας. Ανέκαθεν οι πρόεδροι της ομάδας ήταν εξέχουσες προσωπικότητες και θεσμικά πρόσωπα για τα Γιάννινα. Το ίδιο θα είναι και τώρα, αν κάνει σωστές κινήσεις και είναι αξιόπιστο πρόσωπο. Θα βρεθεί αυτό το πρόσωπο, αυτός ο σωστός επενδυτής; Δύσκολο μεν, αλλά ας το ελπίσουμε. Αν δεν καθίσει μια τέτοια καλή περίπτωση, που μοιάζει με λαχείο, θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».

Ο πετυχημένος Γιώργος Χριστοβασίλης

Όσο για την εποχή Χριστοβασίλη, νομίζουμε ότι ο κύκλος είχε κλείσει από τις 14 Μαΐου 2023 που είχε φύγει από τη ζωή ο αείμνηστος πρόεδρος, με τα θετικά και τα αρνητικά σημεία. Αν ζούσε, δεν θα έφτανε η ομάδα στα σημερινά επίπεδα. Σίγουρα κατατάσσεται στους κορυφαίους προέδρους της ομάδας, ασχέτως αν κάποιες φορές απογοήτευσε και ξενέρωσε τον κόσμο. Όμως στην εποχή Γιώργου Χριστοβασίλη καταγράφονται μεγάλες επιτυχίες. Πήρε μια αναξιόπιστη και υποβαθμισμένη ομάδα, η οποία από το 1984 και μετά συνεχώς έφθινε, έχοντας πολύ λίγες καλές στιγμές. Αυτή την ομάδα ο Γιώργος Χριστοβασίλης, καθιέρωσε ως ομάδα της Σούπερ Λιγκ, την οδήγησε δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αναδείχθηκε πρώτη επαρχιακή ομάδα και είχε μια συνεχή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία. Και επειδή η Ιστορία γράφεται με γεγονότα, όλα τα παραπάνω καθιστούν άκρως πετυχημένη την θητεία Χριστοβασίλη στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον αείμνηστο ως εκ των κορυφαίων προέδρων της ομάδας.
Όπως στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Ας ελπίσουμε ο νέος κύκλος που θα ανοίξει στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, να είναι πολύ καλύτερος. Το αξίζει η πόλη και ο κόσμος της.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (4/4/2024)

Σχετικά άρθρα

Το παρελθόν δείχνει το…μέλλον στον ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη ένταξη του ΠΑΣ στη Β’ Εθνική

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός στην Ιστορία του ΠΑΣ