Αριστερά ο πρόεδρος Παναγιώτης Χριστοβασίλης με τον υπεύθυνο επικοινωνίας Θοδωρή Βασίλη
Αθλητικά

Τι είπε ο Χριστοβασίλης για τα σενάρια πώλησης, τα στημένα και τον αγώνα επιβίωσης του ΠΑΣ

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣ Παναγιώτης Χριστοβασίλης που αναφέρθηκε σε τρέχοντα θέματα της ομάδας.

Διέψευσε τις φήμες για παραχώρηση της ΠΑΕ, ανέφερε από το 2012 δεν πήγε στα γραφεία καμία πρόταση από υποψήφιο αγοραστή είτε αφορά φυσικό πρόσωπο είτε εταιρία, τα όσα ακούγονται κατά καιρούς ότι ζητά κάποια ποσά η οικογένεια δεν είναι αληθή και ότι η οικογένεια είναι ανοιχτή να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση νέου επενδυτή «ο οποίος θα έχει ένα πλάνο και όραμα για να ανεβάσει τον ΠΑΣ Γιάννινα σε ένα ανώτερο επίπεδο» όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε ότι το προέχον ζήτημα είναι η παραμονή της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μέσα στην ομάδα και με τη συμπαράσταση του κόσμου. Τόνισε ότι έγιναν και λάθη και ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τις ευθύνες που του αναλογούν. Σε ερώτηση του «ΗΑ» αν υπάρξει η απευκταία περίπτωση υποβιβασμού της ομάδας στη Β’ Εθνική, αν έχει η σημερινή ιδιοκτησία τις δυνατότητες να επαναφέρει στην ομάδα στη Σούπερ Λιγκ, δεδομένου ότι έγινε πολύ δύσκολος ο πρωταθλητισμός στη Β’ Εθνική, ανέφερε ότι «η οικογένεια το απέδειξε αυτό άλλες δύο φορές, το ίδιο θα γίνει και πάλι αν υπάρξει υποβιβασμός». Επίσης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός το περασμένο καλοκαίρι έγινε σε συνεργασία με τον τότε προπονητή Θανάση Στάικο και πάντα στις μεταγραφές έχουν λόγο και οι προπονητές. Παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος που φορτώθηκαν πολλά στις πλάτες του Στάικου και παραδέχθηκε ότι από κοινού έγιναν κάποιες αστοχίες. Σημείωσε ακόμα ότι όλες οι οφειλές της ΠΑΕ είναι ρυθμισμένες και γι’ αυτό παίρνει αδειοδότηση, έγιναν τα γήπεδα για να προπονείται σωστά η ομάδα και στηρίζει παίκτες και τεχνικό τιμ στη μεγάλη προσπάθεια για παραμονή στη Σούπερ Λιγκ. Έδωσε και την είδηση ότι από σήμερα άρχισε η τοποθέτηση των νέων καμερών στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και όλα είναι εντάξει.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο κ. Παναγιώτης Χριστοβασίλης ανέφερε: «Σας κάλεσα εδώ σήμερα, σε μια δύσκολη στιγμή για την ομάδα μας. Πολλοί ίσως θεωρήσετε ότι ο χρόνος είναι λάθος, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να βρίσκεται δυστυχώς σε δυσχερή θέση.. Ωστόσο, αυτή ακριβώς είναι η ουσία: Στα δύσκολα δεν κρυβόμαστε. Είμαστε εδώ για να βγούμε μπροστά και να μιλήσουμε για το τι έχει συμβεί. Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, αλλά παράλληλα στέλνουμε μήνυμα πως είμαστε εδώ για να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να στηρίξουμε την προσπάθεια του προπονητή και των παικτών σε αυτή την μάχη που δίνουν.
Υπάρχει αυτό το ειδικό βάρος και η πίεση να αποδείξεις ότι θα φανείς αντάξιος του έργου που παραλαμβάνεις. Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που του αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις. Αν είχα έστω και την παραμικρή αμφιβολία για το μέλλον και την παρουσία μου στην ομάδα δεν θα έμπαινα καν σε αυτή την διαδικασία.
Άλλοι θα δείλιαζαν και θα έμπαιναν στην διαδικασία της άμεσης απεμπλοκής από τα κοινά της ομάδας. Αυτή όμως θα ήταν η εύκολη λύση. Δεκαέξι χρόνια στην ομάδα η οικογένεια Χριστοβασίλη έχει αποδείξει πως μόνο για τα εύκολα δεν είναι, και το έχει αποδείξει με πράξεις. Και το ίδιο επαναλαμβάνω κι εγώ ως συνεχιστής του πατέρα μου. Το κίνητρό μου παραμένει ισχυρό και οι ενέργειες μου το αποδεικνύουν.
Αν είχα αποφασίσει να αποχωρήσω δεν θα έδινα λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με τα βοηθητικά γήπεδα, δύο γήπεδα που χαίρεσαι να τα βλέπεις, αλλά ούτε θα προσπαθούσαμε να λύσουμε το κάθε ξαφνικό πρόβλημα που μας παρουσιαζόταν όπως με τα φώτα στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής. Ακόμα και με τις κάμερες και την τοποθέτηση τους στο γήπεδο των Ζωσιμάδων.
Δεν είμαι όμως τέτοιος άνθρωπος γι αυτό και στέκομαι εδώ μπροστά σας για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας ειλικρινά και να δώσω τις απαντήσεις που ζητάτε.
Λάθη έγιναν, και πολλά, τα οποία βαραίνουν εμένα προσωπικά. Λάθος δεν κάνει μόνο αυτός που δεν προσπαθεί, κι εγώ προσπαθώ από αυτά τα λάθη να μάθω. Γι αυτό είμαι εδώ για να κάνω την αυτοκριτική μου. Γνωρίζω πως η βαθμολογική κατάσταση της ομάδας δεν είναι η ιδανική. Γι αυτό κι εγώ εδώ μπροστά σε όλους θέλω να στείλω ένα μήνυμα πως θα κάνουμε τα πάντα για να βγάλουμε την ομάδα από την δύσκολη θέση και γι’ αυτό ζητάω την αμέριστη στήριξή σας, χωρίς αστερίσκους, από τον τελευταίο φίλαθλο της ομάδας μέχρι τους σημαντικότερους άρχοντες της πόλης ώστε στο τέλος της σεζόν η ομάδα να βρίσκεται στην Super League.
Η οικογένεια Χριστοβασίλη δεν έχει κρυφτεί ποτέ, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ακόμα και όταν η ομάδα δύο φορές υποβιβάστηκε. Αλλά και τις δύο φορές βάλαμε τα δυνατά μας και επαναφέραμε την ομάδα εκεί που της αρμόζει. Ακόμα και στο απευκταίο σενάριο του υποβιβασμού, εγώ θα είμαι εδώ για να δημιουργήσουμε μια νέα ομάδα που θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατή.
Παράλληλα, θα ήθελα από αυτό το βήμα να βάλω ένα οριστικό τέλος στις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και αφορούν σενάρια περί πώλησης της ομάδας. Από το 2012 έως και σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ δεν έχει φτάσει καμία απολύτως επίσημη πρόταση για την μεταβίβαση των μετοχών και όπως είχε δηλώσει και ο πατέρας μου εμείς εδώ είμαστε και περιμένουμε και αν έρθει ποτέ κάποιος άνθρωπος ο οποίος θα έχει ένα πλάνο και όραμα για να ανεβάσει τον ΠΑΣ Γιάννινα σε ένα ανώτερο επίπεδο εμείς θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση για το καλό του συλλόγου. Επαναλαμβάνω όμως κι ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω, πως ποτέ δεν έχει φτάσει στα χέρια μας επίσημη πρόταση και ούτε υπάρχει αυτή την στιγμή ενδιαφέρον.
Αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της ομάδας και στο τέλος να είμαστε εδώ ξανά υπό διαφορετικές συνθήκες και να συζητάμε για την ομάδα που τη νέα χρονιά θα κάνει περήφανη όλη την πόλη των Ιωαννίνων.

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων με ορισμένες πιο χαρακτηριστικές:

ΕΡ: Η έλλειψη κινήτρων κάποιων ομάδων μπορεί να παίξει ρόλο στη διαδικασία των πλέι άουτ;
ΧΡ: Για κάποιες ομάδες υπάρχει κίνητρο και για κάποιες άλλες δεν υπάρχει. Υπήρχαν χρονιές που και εμείς μπορεί να μην είχαμε κίνητρο. Εντάξει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις κάποιων ομάδων δεν μπορεί κανένας να το γνωρίζει, αλλά δεν νομίζω, ότι παίζεται στο γήπεδο, παίζεται στο γήπεδο.

ΕΡ: Ένα σχόλιο για την υπόθεση των “στημένων αγώνων” και για τις ομάδες που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

ΧΡ: Είναι νομίζω ένα ζήτημα που δυστυχώς από την ημέρα που έχει βγει το πόρισμα και γενικά το κομμάτι των χειραγωγημένων παιχνιδιών, είναι κάτι που βλάπτει τον αθλητισμό κατ’ αρχάς. Και αυτό δεν κάνει καλό γενικά σε όλο αυτό το φάσμα. Αυτό το είδαμε και στην αρχή, από το καλοκαίρι, και με τις τοπικές επιχειρήσεις που ήρθαμε κοντά είχαν μεγάλο άγχος γιατί δεν ήξεραν σε ποιες ομάδες απευθύνονται και δεν ήθελαν να δυσφημίσουν το όνομά τους. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα βρει τον δρόμο της, αλλά δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας. Υπάρχουν Εισαγγελείς που θα τρέξουν τη διαδικασία εκεί που ξέρουν. Απλά το θέμα είναι ότι μπορεί, εάν και εφόσον αποδειχθούν ότι είναι πραγματικά κάτι τέτοια, μπορεί να αποδειχθεί δυστυχώς λανθασμένος ο βαθμολογικός πίνακας.

ΕΡ: Γιατί αποχώρησε ο Δημήτρης Νιαρχάκος;

ΧΡ: Ο κύριος Νιαρχάκος το καλοκαίρι μετά τη μεγάλη απώλειά μας επέστρεψε πάλι πίσω, σαν ένας άνθρωπος που ήτα πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα, για να μας βοηθήσει σε κάποια κομμάτια, σαν υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος, στην οργάνωση και διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος της πρώτης ομάδας. Η αποδοχή από τον κόσμο δεν ήταν η καλύτερη βάσει τις παλιές θητείες του, με αποτέλεσμα όσο προχώραγε το πρωτάθλημα και δεν έρχονταν τα αποτελέσματα ήταν και ο πρώτος που δεχόταν τα πυρά, γιατί ήταν η πιο εύκολη λύση. Ουσιαστικά καταλήξαμε σε μια κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας».

«ΚΑΝΑΜΕ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΙΚΟΣ»

Για τον σχεδιασμό του περασμένου καλοκαιριού, τις διορθωτικές κινήσεις του Ιανουαρίου και τι σημαίνει γι’ αυτούς ο ΠΑΣ, απάντησε: «Το 2008 πήραμε οικογενειακώς την απόφαση να ασχοληθεί η οικογένεια με τον ΠΑΣ. Σε όλα τα θέματα λειτουργούμε ως οικογένεια. Μετά από τόσα χρόνια ο ΠΑΣ για την οικογένεια Χριστοβασίλη δεν θεωρείται ως επιχείρηση. Στόχος είναι αυτή η ομάδα να ανεβαίνει σκαλοπάτια. Κάθε καλοκαίρι ο πατέρας μου έβγαινε και έλεγε όποιος μπορεί να κάνει άλματα προς τα πάνω την ομάδα εδώ είμαστε να συζητήσουμε. Το καλοκαίρι ξεκίνησε ο σχεδιασμός της ομάδας, όπως γίνεται κάθε χρόνο με τον εκάστοτε προπονητή, βρίσκοντας τις λύσεις που χρειαζόμαστε. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι δεν ήταν το καλύτερο για μας εννοώντας ότι οι επιλογές μας δεν ήταν πολύ καλές, αλλά εν τέλει οι επιλογές ήταν αυτές που ήθελε ο εκάστοτε προπονητής. Προχωρήσαμε, εμπιστευτήκαμε τον προπονητή, όπως εμπιστευόμαστε πάντα τους προπονητές μας, όπως και τους ποδοσφαιριστές μας, γιατί ήμαστε ρομαντικοί. Ο Θανάσης (σ.σ. εννοεί τον Στάικο) πέρασε πέρυσι μια χρονιά που δεν ήταν και για τον ίδιο εύκολη. Αλλάξαμε να εννέα ενδέκατα της ομάδας και έπρεπε να χτίσουμε έναν καινούργιο κορμό. Προσπαθήσαμε φέτος να ανεβάσουμε ένα επίπεδο την ομάδα. Στις πρώτες αγωνιστικές έλεγαν τα καλύτερα για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλά όταν έρχονται μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα, πέφτει η ψυχολογία που είναι σημαντικό πράγμα. Και ένας από τους λόγους που κάνουμε τη συνέντευξη Τύπου είναι η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Με τις αποδόσεις μας στα πέντε τελευταία παιχνίδια θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Καθυστερήσαμε τις μεταγραφές τον Γενάρη, γιατί ήμασταν χαμηλά στη βαθμολογία και οι ποδοσφαιριστές των πιο υψηλών ραφιών δεν πηγαίνουν με την πρώτη σε ομάδες που είναι χαμηλά. Θέλει έναν τρόπο διαχείρισης, δεν είναι μόνο το οικονομικό. Μπορεί να φοβούνται την επόμενη ημέρα, μπορεί να θέλουν κάτι άλλο. Ο Στάικος έφυγε στα μέσα Δεκεμβρίου. Είχαμε ένα πλάνο για κάποιους παίκτες που κοιτούσαμε. Όλοι αυτοί απορρίφθηκαν στην αρχή και πήγαμε σε καινούργιες λύσεις. Ό,τι σχεδιασμός είχε γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο πήγε στον κάδο. Η αλλαγή προπονητή επιφέρει και αλλαγές».
Για το μεγαλύτερο από τα λάθη που έκανε: «Έβαλα πολλά πάνω στην πλάτη του Στάικου στην αρχή της σεζόν. Δεν ήταν ακόμα έτοιμος να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι και μαζί κάναμε κάποιες αστοχίες. Μαζί κάναμε τις αστοχίες σε κάποιες επιλογές και δεν εννοώ μόνον παικτικές».
Αν συμβεί ο υποβιβασμός στη Β’ Εθνική η σημερινή ιδιοκτησία έχει τις δυνατότητες να φτιάξει ομάδα για πρωταθλητισμό ανέφερε: «Το έχουμε κάνει άλλες δύο φορές. Κάθε χρόνο βέβαια αλλάζουν οι συνθήκες, όπως θα αλλάξουν και πάλι για την επόμενη σεζόν οι συνθήκες στη Σούπερ Λιγκ 2. Εφόσον μπορούμε εμείς, θα βρούμε και τους τρόπους να είναι ανταγωνιστική η ομάδα, όσο το δυνατόν γίνεται και να κάνει πρωταθλητισμό, σε αυτό το κακό σενάριο».

Σχετικά άρθρα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη ένταξη του ΠΑΣ στη Β’ Εθνική

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός στην Ιστορία του ΠΑΣ

Η προετοιμασία του ΠΑΣ και η περίπτωση Εραμούσπε

Βαγγέλης Γυφτόπουλος