Αθλητικά

Θέλει τύχη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ο “Άγιαξ”

Ο ΠΑΣ στο πρωτάθλημα με τις ομάδες που θα παίξει πλέι άουτ πήρε μόνον 7 βαθμούς, αλλά εκτιμάται ότι είναι σε θέση να πάρει περισσότερους βαθμούς τώρα, γιατί έχει βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα του και έγινε περισσότερο μαχητικός και ανταγωνιστικός.

Από χθες ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε την προετοιμασία για τους αγώνες των πλέι άουτ που θα αρχίσουν πιθανόν το άλλο Σαββατοκύριακο. Πολλοί εκτιμούν ότι οι αγώνες αυτοί είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με το πρωτάθλημα, γιατί γίνονται σε διαφορετικό χρόνο και επιπλέον τώρα οι ομάδες που θέλουν τους βαθμούς θα μπουν στο γήπεδο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες που ουσιαστικά έχουν διασφαλίσει την κατηγορία και θέλουν ορισμένους βαθμούς για να την κλειδώσουν και μαθηματικά.
Ο ΠΑΣ θα ξεκινήσει τους αγώνες στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, θα υποδεχθεί τον Παναιτωλικό, θα παίξει μετά στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, θα επιστρέψει «Ζωσιμάδες» για να υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης, θα ακολουθήσουν δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Πανσερραϊκό, Κηφισιά και θα πέσει η αυλαία στα Γιάννινα κόντρα στον Βόλο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχουν τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων Παναιτωλικού, ΠΑΣ, Κηφισιάς, Βόλου, που θα μοιάζουν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, κάτι σαν μπαράζ επιβίωσης.
Ο ΠΑΣ στα παιχνίδια πρωταθλήματος με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στα πλέι άουτ και στις αντίστοιχες έδρες, αποκόμισε συνολικά 7 βαθμούς. Στα Γιάννινα κέρδισε 2-1 τον Αστέρα Τρίπολης και έφερε ισοπαλίες 1-1 με τον Βόλο και 0-0 με τον Παναιτωλικό. Εκτός έδρας έφερε ισοπαλίες στο Περιστέρι 1-1 με τον Ατρόμητο και 1-1 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, έχασε στις Σέρρες με σκορ 3-2 και στην Κηφισιά με σκορ 4-2.
Σε ορισμένα απ’ αυτά τα παιχνίδια θα μπορούσε να είχε πάρει περισσότερους βαθμούς, όπως στο Ηράκλειο που έπαιξε μονότερμα τον ΟΦΗ και έχασε κλασικές ευκαιρίες, στις Σέρρες που έχασε στις καθυστερήσεις καθώς δύο γκολ τα «έπνιξε» ο Κλέιμαν. Ας ελπίσουμε, ό,τι δεν πήγε καλά στους αγώνες πρωταθλήματος να πάει τώρα καλύτερα. Οι 7 βαθμοί που πήρε στο πρωτάθλημα στα 7 αυτά παιχνίδια, ασφαλώς και δεν αρκούν για να μείνει στην κατηγορία, γιατί θα φτάσει στους 25, ενώ το όριο θα κυμανθεί από 28 έως 30 βαθμούς.
Πιστεύουμε ότι είναι σε θέση να πάρει περισσότερους βαθμούς στα πλέι άουτ ο ΠΑΣ, γιατί έχει βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα του και έγινε περισσότερο μαχητικός και ανταγωνιστικός. Επιπλέον ο Γρηγορίου είχε την τόλμη να αλλάξει τον τερματοφύλακα Κλέιμαν που ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» της ομάδας, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ο Στάικος. Η κακή απόδοση που είχε ο Ισραηλινός τερματοφύλακας σε ορισμένα παιχνίδια, στέρησε την ομάδα από πολλούς βαθμούς.
Ας θυμηθούμε τα παιχνίδια που έγιναν στο πρωτάθλημα με τις ομάδες που θα παίξει ο ΠΑΣ στα πλέι άουτ και στις αντίστοιχες έδρες. Στο Περιστέρι το ματς έγινε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 για την 13η αγωνιστική και έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Ο ΠΑΣ στάθηκε αρκετά καλά και είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Παμλίδη. Προηγήθηκε στο 64’ ο Ατρόμητος 1-0 με τον Ρομπάιγ και ισοφάρισε 1-1 ο ΠΑΣ με εκτέλεση πέναλτι στο 87’ του Εραμούσπε.
Το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 για την 15η αγωνιστική και έληξε ισόπαλο 0-0. Έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της τοπικής ομάδας ο Μιχάλης Γρηγορίου, καθώς, μετά τον διασυρμό από την Κηφισιά είχε απολυθεί ο Στάικος. Και σε αυτό το ματς ο ΠΑΣ δημιούργησε ευκαιρίες, αλλά είχε καταπληκτική απόδοση ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού Στέφανος Καπίνο.
Η αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2023 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Προηγήθηκε ο ΟΦΗ στο 1’ 1-0 με τον Μαρινάκη και ισοφάρισε 1-1 ο ΠΑΣ στο 87’ με τον Εραμούσπε. Εκεί έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σεζόν και τον αδικεί η ισοπαλία. Στην περιγραφή είχαμε σημειώσει: «Αυτό που έγινε στο Ηράκλειο, είναι έξω από κάθε λογική του ποδοσφαίρου, όπου ένας καταπληκτικός ΠΑΣ διέλυσε στην κυριολεξία τον ΟΦΗ, είχε δύο δοκάρια με Εραμούσπε, Τζίμα, είχε πέντε με έξι κλασικές ευκαιρίες, απ’ αυτές που δεν χάνονται, αλλά αντί να κερδίσει με 5-1 έφερε ισοπαλία με σκορ 1-1!».
Στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης κέρδισε με σκορ 2-1, σπάζοντας ένα αρνητικό σερί 15 αγώνων χωρίς νίκη. Το παιχνίδι ήταν για την 17η αγωνιστική και έγινε στο στάδιο «Ζωσιμάδες», στις 7 Ιανουαρίου 2024. Ένα απόσπασμα από την περιγραφή του αγώνα: «Ο Αστέρας πέτυχε πρώτος γκολ στο 10’ σε μια ανύποπτη φάση από το…πουθενά και έκανε το 0-1 με τον Μιριτέλο. Το ότι ο ΠΑΣ είχε τη δύναμη, την ψυχραιμία, την αυτοσυγκέντρωση, για να ανατρέψει το 0-1 σε 2-1, μέσα σε ένα τετράλεπτο (32’ Παμλίδης 1-1, 36’ Λεό 2-1), να έχει δοκάρι στο 22’ με τον Παμλίδη και να κάνει άλλες τρεις με τέσσερις καταπληκτικές ευκαιρίες για γκολ, λέει πολλά».
Το ματς στις Σέρρες με τον Πανσερραϊκό έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Κέρδισαν οι γηπεδούχοι με σκορ 3-2 στις καθυστερήσεις με έναν τραγικό Κλέιμαν. Εκτός από τον Κλέιμαν δεν πήγαν καλά και πολλοί άλλοι παίκτες. Ωστόσο μπορούσε να πάρει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας που κρατούσε μέχρι το 90’. Στο 9’ ο Πηλέας με πέναλτι το 1-0, στο 11’ ο Παντελάκης το 1-1, στο 32’ ο Στάικος το 2-1, στο 62’ ο Τσαούσης στο 2-2 και στο 90’ ο Άλεξιτς το 3-2. Η κριτική μας για το παιχνίδι: «Λίγοι παίκτες κατάφεραν να ξεχωρίσουν όπως ο Παντελάκης που ήταν ο καλύτερος, ο Ροσέρο που μπήκε αλλαγή και έδωσε βοήθειες στην επανάληψη και ο Τσαούσης που πέτυχε το δεύτερο γκολ ενώ από δική του πάσα μπήκε και το πρώτο με τον Παντελάκη. Άντε και ο Εραμούσπε που έβγαινε και μπροστά να βοηθήσει. Οι υπόλοιποι παίκτες φάνηκαν κουρασμένοι, δεν είχαν καθαρό μυαλό, ενώ ιδιαίτερα ασταθής ήταν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο τερματοφύλακας Κλέιμαν». Από την ήττα αυτή άργησε πολύ να σηκώσει κεφάλι ο ΠΑΣ.
Τραγικός ήταν ο ΠΑΣ στην Κηφισιά, όπου έχασε με σκορ 4-2. Το παιχνίδι έγινε στην Καισαριανή στις 16 Δεκεμβρίου 2023 για την 14η αγωνιστική, πρώτη του β’ γύρου. Δύο φορές ο ΠΑΣ κατάφερε να ισοφαρίσει, αλλά ήταν σε κακή μέρα όπως φαίνεται και στην περιγραφή μας: «Η άμυνα είχε μεγάλα κενά, κακές τοποθετήσεις, και ο Κλέιμαν πάλι σε κακή μέρα. Η Κηφισιά είχε τρεις με τέσσερις καλούς παίκτες που έκαναν τη διαφορά. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ομάδα για νίκη με τέσσερα γκολ. Βρήκε έναν κακό σε γενικές γραμμές και κυρίως στην άμυνα ΠΑΣ Γιάννινα και τον αποτελείωσε». Τα γκολ της Κηφισιάς οι Οζέγκοβιτς (6’, 90’), Μπαρμπόσα (11’), Λάντερ (34’) και του ΠΑΣ οι Ροσέρο (10’), Παντελάκης (23’).
Τέλος, το παιχνίδι με τον Βόλο στα Γιάννινα, έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2023 για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σκορ 1-1. Προηγήθηκε 1-0 ο ΠΑΣ στο 54’ με τον Κιάκο και ισοφάρισε στο 73’ ο Κόμπα σε 1-1. «Μπορούσαν και οι δύο ομάδες να πετύχουν το γκολ της νίκης, έχοντας όμως ο Βόλος περισσότερο κατοχή μπάλας, μη αρκούμενος στην ισοπαλία αλλά επιζητώντας και το γκολ» τονίζαμε στο σχετικό ρεπορτάζ.
Αυτά είχαν γίνει στο πρωτάθλημα στα παιχνίδια με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει εκ νέου ο ΠΑΣ στα πλέι άουτ και στις αντίστοιχες έδρες. Όπως τονίσαμε και στην αρχή, στα πλέι άουτ θα δούμε αγώνες υπό άλλες συνθήκες, με την ελπίδα ό,τι δεν πήγε καλά στο πρωτάθλημα να πάει καλά τώρα, όπου κάθε παιχνίδι είναι και ένας…μικρός τελικός. Κυρίως να μπορεί να κρατάει αποτελέσματα όταν είναι μπροστά στο σκορ και να φυλάει καλύτερα τα νώτα του βελτιώνοντας την αμυντική οργάνωση. Και η αμυντική οργάνωση δεν αφορά μόνο την γραμμή άμυνας, αλλά όλες τις γραμμές, καθώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο επικρατεί η ομαδικότητα, με την επίθεση να ξεκινά από την άμυνα και η άμυνα από την επίθεση.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (8/3/2024)

Σχετικά άρθρα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη ένταξη του ΠΑΣ στη Β’ Εθνική

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός στην Ιστορία του ΠΑΣ

Η προετοιμασία του ΠΑΣ και η περίπτωση Εραμούσπε

Βαγγέλης Γυφτόπουλος