Αθλητικά

«Μπορούμε να το γυρίσουμε» λένε στον ΠΑΣ

Τελευταία ημέρα ξεκούρασης για τους παίκτες του ΠΑΣ είναι η σημερινή, καθώς από αύριο το μεσημέρι θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το πρώτο παιχνίδι των πλέι άουτ στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο.

Σε μια έδρα που εκ παραδόσεως ο ΠΑΣ κάνει καλές εμφανίσεις. Η μαγνητική που έκανε ο Νώντας Παντελάκης έδειξε θλάση και για τον λόγο αυτόν αντικαταστάθηκε από τον Σομποτσίνσκι λίγο πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Ατρόμητο στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ίσως προλάβει οριακά το παιχνίδι του άλλου Σαββάτου στο Περιστέρι. Αντίθετα, αναμένεται να επιστρέψει ο Εραμούσπε που ήταν τραυματίας από το ματς του Βόλου και η απουσία του ήταν εμφανής στα τελευταία παιχνίδια με ΟΦΗ, ΑΕΚ, Ατρόμητο. Στο τελικό στάδιο αποθεραπείας είναι και ο Ούγγρος γκολκίπερ Γκέργκελι Νάγκι, που ίσως και από αύριο να μπει σε κανονικούς ρυθμούς. Καταγράφεται επίσης και η επιστροφή του Τζίμα που εξέτισε την ποινή λόγω κίτρ4ινών καρτών, ενώ το γκολ που σημείωσε στον αγώνα με την ΑΕΚ αναδείχθηκε το καλύτερο της 25ης αγωνιστικής και θα πάρει το βραβείο «Best goal» από τη Σούπερ Λιγκ. Ο ΠΑΣ, σε σχέση με πέρυσι, τερμάτισε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 5 βαθμούς λιγότερους. Πέρυσι είχε ξεκινήσει τα πλέι άουτ με +6 βαθμούς από τις δύο τελευταίες θέσεις και φέτος με -2 βαθμούς από τον Παναιτωλικό που είναι στην 12η θέση. Όμως οι κυανόλευκοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στα πλέι άουτ μπορούν να γυρίσουν το κουμπί και να εξασφαλίσουν την παραμονή, με όποιο βαθμό δυσκολίας έχει αυτό το εγχείρημα. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του έμπειρου Ζήση Καραχάλιου: «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε παιχνίδι από εδώ και στο εξής είναι πολύ σημαντικό για να σώσουμε την κατηγορία για την ομάδα. Νομίζω ότι αν μία ομάδα άξιζε να κερδίσει στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ήμασταν εμείς βάσει ευκαιριών, αλλά κάτι στράβωσε, δεχτήκαμε το γκολ και τελικά πήραμε μόνο έναν βαθμό. Υπάρχει βελτίωση τον τελευταίο καιρό στην ομάδα, προσπαθούμε κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε σε κάθε προπόνηση και σε κάθε παιχνίδι. Πιστεύω θα υπάρξει κι άλλη βελτίωση, θα έρθουν και οι νίκες και στο τέλος θα σώσουμε την ομάδα». Τη λογική αυτή ασπάζεται και ο Μιχάλης Γρηγορίου που στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Ατρόμητο είχε πει: «Μπαίνουμε στη διαδικασία των πλέι άουτ με απόσταση ενός και δύο βαθμών από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες και διεκδικούμε τις δύο θέσεις της παραμονής. Είμαι αισιόδοξος. Αυτό που λέγεται παράγοντας τύχη στο ποδόσφαιρο θα μπορέσουμε να τον έχουμε με το μέρος μας στα πλέι άουτ. Είμαι πεπεισμένος, αν συνεχίσουμε με την ανάλογη εικόνα, στο τέλος θα τα έχουμε καταφέρει. Εξάλλου γι’ αυτό προσπαθούμε και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Μέχρι τώρα παραμένουμε ζωντανοί στη μάχη της παραμονής».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Ο μαραθώνιος των 26 αγωνιστικών της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος τελείωσε και τώρα ξεκινά ο δρόμος της τελικής ευθείας με τις 7 αγωνιστικές των πλέι άουτ. Ο ΠΑΣ θα υποδεχθεί στα Γιάννινα Παναιτωλικό, Βόλο, Αστέρα Τρίπολης και θα παίξει εκτός σε Περιστέρι με Ατρόμητο, Κηφισιά, Ηράκλειο με ΟΦΗ, Σέρρες με Πανσερραϊκό. Αν αναλογιστούμε ότι το όριο παραμονής πέρυσι ήταν στους 28 βαθμούς, φέτος ίσως πάει παραπάνω σε 29 με 30, γιατί πέρυσι, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι δύο τελευταίες ομάδες Λαμία και Λεβαδειακός είχαν από 17 βαθμούς, ενώ φέτος ο Βόλος έχει 19 και ο ΠΑΣ 18 βαθμούς. Για να είναι απόλυτα σίγουρος ο ΠΑΣ θα πρέπει στα 7 αυτά παιχνίδια να πάρει τουλάχιστον 12 με 13 βαθμούς για να είναι 100% σίγουρος. Άρα δεν του αρκούν μόνο στο να κάνει 3 νίκες στην έδρα του, θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλους 3 βαθμούς από τα τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια, είτε μία νίκη είτε τρεις ισοπαλίες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΠΑΣ να έχει σαφώς καλύτερη αγωνιστική εικόνα απ’ αυτή που είχε στα τελευταία παιχνίδια και κυρίως να μπορεί να κρατάει αποτελέσματα.
Σε σχέση με πέρυσι ο ΠΑΣ στις 26 αγωνιστικές συγκέντρωσε φέτος 18 βαθμούς, ήτοι 5 λιγότερους απ’ αυτούς που συγκέντρωσε πέρυσι. Πέρυσι τερμάτισε με 23 βαθμούς, έχοντας από κάτω τον Ιωνικό με 18 βαθμούς, Λαμία και Λεβαδειακό με 17 βαθμούς. Φέτος τερμάτισε τελευταίος με 18 βαθμούς, έχοντας πιο πάνω τον Βόλο που έχει 19, τον Παναιτωλικό με 20 και την Κηφισιά με 21. Τα δεδομένα άλλαξαν και με την τιμωρία που έχασε το ματς στα χαρτιά με την Κηφισιά, λόγω ρατσιστικής επίθεσης του Μπέου στον Αφρικανό ποδοσφαιριστή της αθηναϊκής ομάδας Τετέι. Έτσι αφαιρέθηκε ένας βαθμός από τον Βόλο και προστέθηκαν δύο στην Κηφισιά. Ήδη ασκήθηκε έφεση από τη θεσσαλική ομάδα και η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο στη δευτεροβάθμιο Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Πέρυσι στα πλέι άουτ η τοπική ομάδα εξασφάλισε 11 βαθμούς και τερμάτισε στην 9η θέση με 34 βαθμούς συνολικά, προσπερνώντας τον Αστέρα Τρίπολης που είχε 31 βαθμούς, τον Παναιτωλικό που είχε 30 και τη Λαμία που είχε 29 βαθμούς. Υποβιβάστηκαν ο Ιωνικός που συγκέντρωσε 27 βαθμούς και ο Λεβαδειακός με 26 βαθμούς. Όπως γράφουμε και παραπάνω, ενδεχομένως να αυξηθεί το όριο παραμονής σε σχέση με πέρυσι, γιατί είναι περισσότερο ανταγωνιστικές οι ομάδες της ουράς. Ενδεχομένως να υπάρξουν και ισοβαθμίες, γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον βαθμολογικό πίνακα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων στα πλέι οφ και πλέι άουτ, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, είναι τα εξής:
– Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα πλέι οφ / πλέι άουτ αθροιστικά).
-Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα πλέι οφ / πλέι άουτ αθροιστικά).
-Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες, όπως Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Πανσερραϊκός, ΟΦΗ. Μαθηματικά δεν έχουν σωθεί και θα χρειαστούν τουλάχιστον από 4-5 βαθμούς η κάθε μία για να σιγουρέψουν την παραμονή, πλην του Αστέρα που έχει ήδη 31 βαθμούς και με μια ακόμα νίκη είναι άνετος. Πώς θα συμπεριφερθούν αυτές οι ομάδες; Θα χτυπήσουν το ίδιο όλα τα παιχνίδια; Στην υπόθεση παραμονής σημαντικό ρόλο ασφαλώς θα παίξουν τα αποτελέσματα που θα έχουν στα μεταξύ τους παιχνίδια οι τέσσερις τελευταίες ομάδες Κηφισιά, Παναιτωλικός, Βόλος, ΠΑΣ, αλλά θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο και τα αποτελέσματα των ουραγών με τις άλλες τέσσερις ομάδες που θα είναι βαθμολογικά αδιάφορες από ένα σημείο και μετά.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (6/3/2024)

Σχετικά άρθρα

Η αποστολή για Κηφισιά και άλλες ειδήσεις από τον ΠΑΣ

Στα μονοπάτια της Β’ Εθνικής που θα βαδίσει ο ΠΑΣ!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Λήγουν Ιούνιο τα συμβόλαια 16 παικτών του ΠΑΣ