Απόψεις

Ο μικρός μας θίασος

Αυτό σημαίνει πως η καθαρίστρια, που τους παρακολουθούσε, θα μεταφέρει τη σκηνή στον δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού, εχθρικού προς την κυβέρνηση και αύριο το πρωί τα κανάλια όλα -γιατί η καθαρίστρια εξυπηρετεί και άλλους- θα έχουν την είδηση της διατάραξης της σχέσης υπουργού με πρωθυπουργό πρώτη, πρώτη.

Σκηνή 1η

Ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε έναν διάδρομο της Βουλής. Από την αντίθετη πλευρά έρχεται ο Πάνος Καμμένος. Οι δυο άντρες, όταν φτάνουν σε απόσταση μισού μέτρου, κοντοστέκονται και κοιτά ο ένας στον άλλο με βλοσυρό ύφος. Κάτι λένε ψιθυριστά, κρατώντας το ίδιο ύφος, και μετά χωρίζουν και ακολουθούν τις πορείες τους. Μπαίνουν στα γραφεία τους, που δεν απέχουν πάνω από πέντε μέτρα. Κοιτάζονται ταυτόχρονα στους καθρέφτες, ο Πάνος Καμμένος διορθώνει τη γραβάτα του, ο Αλέξης Τσίπρας όχι και ο υπουργός Αμύνης αποφασίζει να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό τη στιγμή που από το μυαλό του πρωθυπουργού περνά η ίδια σκέψη. Ο υπουργός τον προλαβαίνει. Αφού λένε διάφορα για την κακοκαιρία, συμφωνούν πως λίγο πριν, στον διάδρομο, η στάση τους ήταν πειστική. Έδειξε ο ένας στον άλλον την αντιπάθειά του. Αυτό σημαίνει πως η καθαρίστρια, που τους παρακολουθούσε, θα μεταφέρει τη σκηνή στον δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού, εχθρικού προς την κυβέρνηση και αύριο το πρωί τα κανάλια όλα -γιατί η καθαρίστρια εξυπηρετεί και άλλους- θα έχουν την είδηση της διατάραξης της σχέσης υπουργού με πρωθυπουργό πρώτη, πρώτη.

Μάλιστα κάποιοι θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω ανάλυση λέγοντας πως από καιρό οι σχέσεις των δυο αντρών είναι σε κακό χάλι και πως σήμερα, αύριο, θα ξεκατινιαστούν δημόσια.

Σκηνή 2η

Ο πρωθυπουργός συνεντευξιάζεται σε τηλεοπτικό σταθμό. Η δημοσιογράφος, που ασκεί το επάγγελμα περίπου από τον καιρό που ιδρύθηκε η ΕΡΤ, του κάνει δύσκολες και καυτές ερωτήσεις που φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα σε άβολη θέση. Δείχνει να δυσανασχετεί και να κουράζεται, αλλά -πιστός στην υπόσχεσή του να παραμείνει στη συνέντευξη όλη την προκαθορισμένη ώρα- απαντά σε όλες τις ερωτήσεις με τρόπο πειστικό. Στην ερώτηση δε, τι θα κάνει εάν ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, δε στηρίξει την κυβέρνηση από εδώ και πέρα λόγω του «Μακεδονικού ζητήματος» με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη, αυτός απαντά με άνεση: «οκ, δεν πειράζει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή». Η άνεση αυτή ξαφνιάζει τη δημοσιογράφο που του ξανακάνει την ερώτηση. Η απάντηση του Πρωθυπουργού είναι η ίδια. Το στυλ του, το ίδιο.

Η συνέντευξη παίρνει τέλος. Έξω όμως από το στούντιο, ο πρωθυπουργός εκφράζει ένα παράπονο προς τη δημοσιογράφο. Το παράπονό του έχει να κάνει με την αμέλειά της να του κάνει την ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μιας και είναι τώρα η καλύτερη ευκαιρία λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας. Η δημοσιογράφος κοκκινίζει και ζητά ταπεινά συγνώμη απολογούμενη πως ξέχασε την ερώτηση. Προτείνει, όμως, στον πρωθυπουργό να ξαναμπούν στο στούντιο και να την μαγνητοσκοπήσουν, ώστε να μονταριστεί με τη συνέντευξη. Ο πρωθυπουργός κοιτά το ρολόι του και μετά τη δημοσιογράφο. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Στο τέλος της λέει πως έχει μια πολύ σημαντική δουλειά, δυστυχώς δεν προλαβαίνει να ξαναμπεί στο στούντιο, την ασπάζεται και φεύγει ιδρωμένος.

Σκηνή 3η

Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός μόλις έχει δηλώσει στα κανάλια πως τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την ψηφίσει, γιατί είναι έξω από τις αρχές του. Είναι βραδάκι, έξω κάνει κρύο, στην Αθήνα έχει ρίξει χιόνι. Η πλατεία Συντάγματος δείχνει ξαναστολισμένη, λες και καινούρια γιορτή έρχεται, λες και κάποιοι σε λίγες μέρες θα πανηγυρίζουν μια νίκη ή κάτι τέτοιο. Το κλίμα μεταξύ των δυο αντρών είναι όμορφο, ζεστό, κάτι παραπάνω από φιλικό. Μιλούν για τον ΠΑΟΚ, για το ότι το πρωτάθλημα πρέπει να πάει φέτος στον Βορρά, αναφέρονται στο Μετρό της Θεσσαλονίκης με λίγα λόγια, στον Γιάνη Βαρουφάκη με λιγότερα, αναπολούν τις ωραίες στιγμές του 2015 και τον πάταγο που έκανε η συγκυβέρνησή τους και, τέλος, ανοίγουν ένα καλό, ακριβό ουίσκι και πίνουν.

Σχετικά άρθρα

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση

Μητσοτάκης και Τσίπρας στην ίδια πόλη τη Δευτέρα

Αποστόλης Τζελέτας