Απόψεις

Ένα διαμάντι που έπεσε στη λάσπη

Όλες οι πολικές παρατάξεις, όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, ένα πράγμα έχουν σίγουρα κοινό όταν μιλούν για τα Γιάννενα, τη λίμνη.

Άλλοι τη χαρακτηρίζουν πιο τεχνοκρατικά, οικοσύστημα, υδροβιότοπο, υδάτινο σύστημα και άλλοι πιο συναισθηματικά, στολίδι, διαμάντι, κόρη οφθαλμών και βάλε. Και εδώ γεννιέται το πρώτο ερώτημα γιατί η Παμβώτιδα, το «οικοσύστημα που μοιάζει με στολίδι», ξεχνιέται τόσο εύκολα; Λάθος, δεν το ξεχνάν τελείως, επανέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με μια ακόμη μελέτη, με μια ακόμη αισιόδοξη αναφορά, με μια ενδιαφέρουσα μεν αλλά ίσως αχρείαστη περιβαλλοντική παρέμβαση (κυρίως στην περιφέρεια της λίμνης), με μια σύσκεψη αναρμοδίων ή και αρμοδίων, με αθλοπαιδιές και δράσεις στις καταπατημένες και επιχωματωμένες εκτάσεις της λίμνης.

Εκεί που τρέχεις χαρούμενος κάποτε ήταν λίμνη, εκεί που πίνεις τον καφέ σου κάποτε ήταν λίμνη, εκεί που τρως αγναντεύοντας κάποτε ήταν λίμνη.

Αν κάποιος μαζέψει το τι έχει ειπωθεί για τη λίμνη -υποσχέσεις, σχεδιασμοί, αποφάσεις- και τις βάλει τη μια πάνω από την άλλη θα τρομάξει, θα ζαλιστεί από το ύψος της ασυνέπειας.

Το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί δυστυχώς μέσα σε μια τετραετία όποια δουλειά κι αν γίνει στη λίμνη, δεν φαίνεται, όπως φαίνεται ένα γήπεδο μπάσκετ στο ερημοχώρι, όπως ένα πολιτιστικό (υποτίθεται) κέντρο στη άκρη του πουθενά. Εδώ χρειάζεται δουλειά και χρόνος πέραν της τετραετίας…

Και έτσι το οικοσύστημα, που μοιάζει με στολίδι, πάει από το κακό στο χειρότερο άμεσα εξαρτώμενο από τις καιρικές συνθήκες. Μια, όμως, άνυδρη περίοδος κι ένα ζεστό καλοκαίρι θα τα τινάξουν όλα στον αέρα και το διαμάντι της πόλης θα κυλήσει στη λάσπη κι άντε να το βρεις.

Τώρα, όμως, που πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ήταν καλό οι παρατάξεις να αναλύσουν στους ψηφοφόρους τους τι σχεδιάζουν να κάνουν για τη λίμνη. Όχι γενικές οικοσυζητήσεις, φιλοσοφίες και γραφειοκρατικές διαστροφές, συγκεκριμένα πράγματα, ένα, δυο, τρία. Να μας πουν τι θα κάνουν με τις ανεπιθύμητες ροές προς τη λίμνη, με τη διαχείριση του καλαμώνα, με το ίζημα που αργά και σταθερά την πνίγει, με τις αυθαιρεσίες και τις επιχωματώσεις, με τη μειωμένη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού της, με τα ψάρια και τους ψαράδες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά μπορεί να γίνει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, αφού όλοι πλέον γνωρίζουν καλά, ανεξάρτητα αν δεν το παραδέχονται δημοσίως, ότι η λίμνη από χρόνια έχει πάρει τον κατήφορο. Περιμένουμε λοιπόν συγκεκριμένα πράγματα, η πληροφορία και οι μελέτες υπάρχουν και το ενδιαφέρον όλων όσοι διεκδικούν τον δήμο και την περιφέρεια υπάρχει, καιρός να γίνει και πράξη. Κι εμείς ως ψηφοφόροι ας λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις δεσμεύσεις, ας τις συνυπολογίσουμε και ανάλογα ας επιλέξουμε.

Σχετικά άρθρα

Αύξηση ακραίων δασικών πυρκαγιών: Πώς θα διαφυλάξουμε τα δάση μας και τη μελισσοκομία;

Έλενα Ζιώγα

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα

Δύο από τις Big 4 των ελεγκτικών εταιριών στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση