Απόψεις

Δήμος Ιωαννιτών, κοινωνική πολιτική και πανδημία

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με άρθρο του στον Ηπειρωτικό Αγώνα, περιγράφει δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ανέπτυξε και αναπτύσσει την περίοδο της πανδημίας.

Ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου Ιωαννιτών διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία ο δήμος μας βρέθηκε μπροστά σε νέες προκλήσεις και έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα μια κατάσταση πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη. Άμεσα δημιουργήθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης με στόχο αφενός μεν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου τη βελτίωση της συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Για πρώτη φορά οι υπηρεσίες αυτές κλήθηκαν να συνεργαστούν με τη σύσταση μιας επίσημης ομάδας εργασίας περιορίζοντας έτσι ένα πάγιο φαινόμενο, αυτό του κατακερματισμού των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η επιτυχία αυτής της συνεργασίας αποτυπώνεται με την υλοποίηση πολλαπλών δράσεων που είχαν ως επίκεντρο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε κάποιες από αυτές, (π.χ. Ρομά, μετανάστες κ.α.) δεν υπήρχαν επικαιροποιημένα στοιχεία, ένα στοιχείο που αύξησε τη δυσκολία των παρεμβάσεων. Ενδεικτικές δράσεις κατά την περίοδο της πανδημίας είναι η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, οι δράσεις ενημέρωσης για τα περιοριστικά μέτρα και για τα μέτρα προφύλαξης κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η διανομή μέσων ατομικής προστασίας, η διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ κατ΄ οίκον σε 1.300 οικογένειες στην πρώτη φάση της πανδημίας και η διανομή τροφίμων σε 110 οικογένειες ανέργων από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπρόσθετα, από το κοινωνικό φαρμακείο δόθηκαν στη δομή προσφύγων στον Κατσικά φάρμακα αξίας 12.500 Ευρώ και στο κοινωνικό φαρμακείο της Καρδίτσας μετά τις πλημμύρες φάρμακα αξίας 13.500 Ευρώ.

Η επιτυχία των ανωτέρω δράσεων είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι σε θέση να παρουσιάσει το έργο του και εκτός συνόρων, αφού οι δράσεις του παρουσιάστηκαν ως καλές πρακτικές σε διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο του Παγκόσμιου Δικτύου των Πόλεων που μαθαίνουν της UNESCO, καθώς και στην ιστοσελίδα του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά οι υπηρεσίες του Δήμου πραγματοποίησαν επιτόπιες οργανωμένες παρεμβάσεις στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά υπήρξε συνεργασία με τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζεται ένας σημαντικός αριθμός ατόμων από τρίτες χώρες.

Η Δημοτική αρχή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των προσφύγων και των μεταναστών στις διαδικασίες ένταξή τους σύστησε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ενεργοποίησε εκ νέου τις συναντήσεις της Αστικής Ομάδας Εργασίας και διεύρυνε τη συμμετοχή των φορέων.

Η δημιουργία του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα, όχι μόνο της προσπάθειας του Δήμου για την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούν να παραμείνουν στην πόλη αλλά και της πρόσφατα κατακτημένης ικανότητάς του όσον αφορά την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων εκτός του κρατικού μηχανισμού με τη δημιουργία νέων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα για πρώτη φορά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου διαχειρίζονται προγράμματα με απευθείας ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα υλοποιούνται 2 ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 170.000 €, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 4.

Επιπρόσθετα, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να ενισχύσει τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής με χρηματοδοτήσεις άνω των 150.000€ από διάφορους οργανισμούς, με στόχο την βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του, όπως των παιδικών σταθμών, του υπνωτηρίου αστέγων, του κοινωνικού οδοντιατρείου, του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας και των παιδιών τους αλλά και την κάλυψη έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την υγειονομική πανδημία.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες παρεμβάσεις στους οικισμούς των Ρομά, όπως η καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών και έγιναν παρεμβάσεις εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά Ρομά καθώς και η καταγραφή των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Ο ΟΚΠΑΠΑ δρομολόγησε τη λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά, το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στην κοινότητα των Ρομά που διαμένουν στα όρια του Δήμου. Παράλληλα άμεσα θα λειτουργήσει και το διευρυμένο κέντρο κοινότητας. Οι δυο αυτές δομές συνεπάγονται και 9 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, η  Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας  την σημαντική συμβολή των τοπικών κοινοτήτων στην ολιστική υποστήριξη των ευάλωτων  κοινωνικών ομάδων πραγματοποίησε για πρώτη φορά συναντήσεις με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίες είχαν ως στόχο την ενημέρωσή τους για τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου αλλά και την καταγραφή των αναγκών τους.

Τέλος, ο Δήμος Ιωαννιτών δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης δημιουργεί μητρώο εθελοντών, δια μέσου του οποίου προάγεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

Μωυσής Ελισάφ
Δήμαρχος Ιωαννίνων

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων