Απόψεις

Πάρτι νεολαίας πριν τα πανηγύρια

Η σημερινή Τσιμπίδα σχολιάζει τα πάρτι νεολαίας πριν τα πανηγύρια, την ομάδα Εν δυνάμει, την παροχή υπηρεσιών στους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Τη συνοδεύει η κακή εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος στο τέλος μιας κατά τ' άλλα πετυχημένης συναυλίας.

Μια νέα μόδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στα χωριά της περιοχής. Παράλληλα με τα παραδοσιακά ή λιγότερο παραδοσιακά πανηγύρια, οργανώνονται και αρκετά πάρτι νεολαίας. Πολλοί είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που αποφασίζουν να διοργανώσουν πριν τα πανηγύρια τα εν λόγω πάρτι, για να καλωσορίσουν τους ξένους αλλά και να διασκεδάσουν τους ντόπιους κατοίκους. Μουσική, χορός και άφθονο ποτό κάτω από τον αυγουστιάτικο ουρανό, σε ειδυλλιακά τοπία, είναι μερικά απ’ όσα υπόσχονται οι διοργανωτές για τη βραδιά της εκδήλωσης. Ήδη το Τσεπέλοβο, τα Άνω Πεδινά και η Σκλίβανη, είναι μερικά από τα χωριά που κρατούν την… παράδοση και αυτή την χρονιά, ενώ πολλά ακόμη είναι αυτά που ως και το τέλος Αυγούστου θα διοργανώσουν μια αντίστοιχη εκδήλωση. Ας αρχίσουν οι χοροί λοιπόν!

Σ.Ε.

Η ομάδα Εν δυνάμει

Πριν λίγες μέρες, η αρχική σελίδα στο facebook είχε γεμίσει με φωτογραφίες και λόγια θερμά κι αληθινά για την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα», που ανέβηκε στο Κτίριο της Πειραιώς 260, στο Φεστιβάλ Αθηνών. Την ομάδα, που συμμετείχε, τη γνωρίζαμε κι από άλλες δουλειές της, παρόλο που στα Γιάννενα δεν έχει έρθει ακόμη. Η ομάδα Εν Δυνάμει αποτελείται από ανθρώπους ξεχωριστούς, που έχουν ή δεν έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, αλλά όλοι τους αγαπούν το θέατρο και το υπηρετούν. Την ιδέα της δημιουργίας της την είχαν πριν έντεκα χρόνια η δική μας Ελένη Δημοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και η Μαρία Ιωαννίδου. Οι δουλειές που παρουσιάζουν είναι μοναδικές, συγκινητικές, ανθρώπινες και ίσως το πιο δυνατό μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε ο ένας στον άλλον σε εποχές που ξεμακραίνουμε από τον διπλανό μας, αποκοβόμαστε από την αλήθεια μας, κλεινόμαστε στην ασφάλεια των στερεότυπων και των συνηθειών μας, χάνουμε το θάρρος μας και την τόλμη να προχωράμε μπροστά.

Ξέρουμε ότι έχει προταθεί στο παρελθόν να ενταχθεί κάποια δουλειά της ομάδας Εν Δυνάμει στο πρόγραμμα των παραστάσεων του Πνευματικού Κέντρου ή του Καμπέρειου, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Ελπίζουμε να ξαναγίνει και αυτή τη φορά να έχει καλύτερη τύχη. Είναι ίσως το πιο σπουδαίο δώρο, που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και στους ανθρώπους γύρω μας.

Τ.Τ.

Είμαστε τυχεροί

Τα Γιάννενα είναι μια πόλη ευνοημένη. Αν και δεκαετίες τώρα διαμαρτυρόμαστε για την απομόνωσή μας που η γεωγραφική μας θέση και η απουσία οδικών αρτηριών επέβαλλαν, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η κατάστασή μας έχει αλλάξει θεαματικά. Απέχουμε μισή ώρα από τα πρώτα γραφικά χωριά του Ζαγορίου, λίγο περισσότερο από την εντυπωσιακή ακτογραμμή του Ιονίου. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου προσεγγίζεται σε μία ώρα, δίπλα μας το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ανανεωμένο και ανακαινισμένο, δέχεται τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό. Από εδώ περνάνε δύο από τις μεγαλύτερες καινούριες οδικές αρτηρίες της χώρας, η Εγνατία Οδός και η Ιόνια. Ο τουρισμός –όλες τις εποχές του χρόνου- είναι ήδη το παρόν μας, διαγράφει πολύ ευοίωνο το μέλλον μας. Έχουμε καταλύματα, μια πολύ δυναμική Ένωση Ξενοδόχων, έναν δραστήριο δήμο Ιωαννιτών και μια διαρκώς παρούσα σε εκθέσεις τουριστικής προβολής περιφέρεια Ηπείρου. Είμαστε τυχεροί.

Τ.Τ.

Τι μας λείπει;

Τι μας λείπει; Η εκπαίδευση. Μπορεί να είμαστε τόπος που καιρό πολύ τώρα υποδεχόμαστε κύματα τουριστών τα καλοκαίρια, τους χειμώνες και τα τριήμερα, μπορεί να έχουμε βελτιώσει και αυξήσει τις υποδομές μας, αλλά δεν έχουμε εκσυγχρονίσει τον τρόπο, που παρέχουμε υπηρεσίες. Δεν εκπαιδεύουμε τους σερβιτόρους μας να είναι ευγενικοί και τυπικοί, να είναι διαθέσιμοι και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, να γνωρίζουν το προϊόν που σερβίρουν, να προτείνουν και να βοηθούν τον πελάτη να διαλέξει. Σε έναν τουριστικό προορισμό, όπως είναι π.χ. το Μέτσοβο, που όλα τα πιάτα κοστίζουν ακριβά, δεν γίνεται οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων να είναι φτηνοί στην υπηρεσία που παρέχουν και να αφήνουν τους σερβιτόρους τους να στρώνουν στα τραπέζια κάτω από τα πλατάνια τραπεζομάντηλα βρώμικα και τρύπια από τη χρήση, να αποθέτουν καυτά πιάτα στα χέρια των πελατών, να ανοίγουν τα μπουκάλια των αναψυκτικών και της μπύρας, κρατώντας τα σφιχτά στους μηρούς τους για να αφαιρέσουν το καπάκι. Τι πουρμπουάρ περιμένουν να λάβουν;

Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη –και έχουμε αργήσει πολύ- ότι η σωστή και καλή παρεχόμενη υπηρεσία ανταμείβεται και ότι είναι πλέον ζητούμενο για τον πελάτη, με την πληθώρα πια των επιλογών που έχει, να τη λάβει για να απολαύσει το φαγητό του. Πολλοί από μας, αν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα εστιατόριο με καλό φαγητό, αλλά μέτριο σέρβις και σε ένα άλλο με μέτριο φαγητό, αλλά άψογη εξυπηρέτηση, θα διαλέγαμε το δεύτερο. Ένας μαγαζάτορας, που επενδύει πια στην εκπαίδευση του προσωπικού του, επενδύει ουσιαστικά και καθοριστικά στην επιχείρησή του. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά τελικά δεν είναι. Και έτσι χάνουμε όλοι.

Τ.Τ.

Σχετικά άρθρα

Αναμονή και αγωνία για τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση

«Στοίχημα που κερδήθηκε» η τουριστική ανάπτυξη

Στο Μέτσοβο ο Γιώργος Τσαλίκης