Τα καλά να λέγονται. Τα «Σκαλάκια» της Δοσίου καθαρά, ξεχορταριασμένα.
Απόψεις

Γιδοπρόβατα με μαγιό

Η ακτογραμμή Συβότων – Πέρδικας στη Θεσπρωτία έχει χαρακτηριστεί περιοχή ξεχωριστού  φυσικού κάλους, γι’ αυτό και προσελκύει το καλοκαίρι πολύ κόσμο ντόπιο και ξένο. Η σταύλιση γιδοπροβάτων στις ακτές δεν συμβαδίζει φυσικά με τον τουρισμό, που όλοι επιζητούμε ως κόρη οφθαλμού για την οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της φτωχότερης περιοχής της Ευρώπης.

Δυστυχώς, όμως, τα δύστυχα γιδοπρόβατα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και όχι βέβαια ως… φολκλορικό θέαμα των τουριστών της περιοχής και των όσων έχουν τα σπίτια τους στα όρια με τα σταυλιζόμενα στις ακτές ζώα. Το καλοκαίρι άλλωστε κατά τα γνωστά τα ζώα μεταφέρονται σε άλλα βοσκοτόπια σε βόρειες περιοχές. Τώρα γιατί παραμένουν σε δημόσιο κοινόχρηστο δάσος με όριο την παραλία της Αγίας Παρασκευής Πέρδικας είναι άγνωστο ακόμη. Για να παίρνουν το μπάνιο τους μαζί με τους λουόμενους δίπλα από τα ξενοδοχεία και τα αναψυκτήρια; Για τουριστική ατραξιόν; Έρχονται το βράδυ και τα αγριογούρουνα και το φολκλόρ συμπληρώνεται μετά της κοπριάς και των άλλων προϊόντων για να δέσει η όλη εικόνα. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος Ηγουμενίτσας πάντως, όπου απευθύνθηκαν οι περίοικοι δήλωσε αναρμόδια. Αφού δεν υπάρχει κανείς αρμόδιος για την έρμη Θεσπρωτία, το θέμα ίσως απασχολήσει το… Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις μάχες που γίνονται εκεί εκ του συστάδην μεταξύ λουομένων- περιοίκων και ζώων. Εκτός αν βάλουν στα ζώα και μαγιό ή αν ο ποιμήν έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Ελπίζουμε να μπουν επιτέλους ψύλλοι στ’ αφτιά των αρμοδίων. Για την ώρα πάντως οι ψύλλοι από τα ζώα μπαίνουν κατευθείαν στους λουόμενους.

Σ.Κ.

Στο εικονοστάσι με τον Γιάννη

Εδώ και λίγες μέρες πανηγυρίζουμε για άλλη μια θεαματική πρωτιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Και καλά κάνουμε. Ασφαλώς –μέρες που είναι- σπεύδουμε να οικειοποιηθούμε πολιτικά την επιτυχία του νεαρού έλληνα αθλητή και –αν είναι δυνατόν- να εξαργυρώσουμε αυτό που θαρρούμε ότι μας αναλογεί στην κάλπη. Δικός μας είναι ο ένας, δικός μας είναι ο άλλος, ολωνών είναι ο τρίτος. Αν δεν ήμασταν εμείς, δεν θα ήταν Έλληνας. Αν δεν ήταν οι άλλοι, δεν θα ήταν πετυχημένος.

Εμείς είμαστε μεγάλοι και το δικό μας είδωλο, στα αντίστοιχα νιάτα που σήμερα χαίρονται τα παιδιά μας, ήταν ένας άλλος σπουδαίος Έλληνας που καθόταν κάτω από την μπάρα γελώντας πλατιά, κοιτάζοντας από τη μια άκρη έως την άλλη τον κόσμο που τον χειροκροτούσε όσο βαστούσε το ασήκωτο βάρος που λύγιζε το σίδερο πάνω από το κεφάλι του.

Πολλά χρόνια μετά, θυμόμαστε να λοιδορείται για τις πολιτικές του επιλογές, να στοχοποιείται για ένα «ναι» του τις δύσκολες μέρες του δημοψηφίσματος, να αμφισβητείται η αξία και το ήθος του ως αθλητή, να μειώνονται οι επιτυχίες του. Από ποιους; Θα θυμάστε.

Σήμερα δοξάζουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αύριο-μεθαύριο, αν κάτι κάνει ή πει που θα ενοχλήσει, καθόλου απίθανο να βιαστούμε να τον αποκαθηλώσουμε… Γιατί τόσο κρατούν οι αξίες και οι χαρές σ’ αυτόν τον τόπο. Κυρίως όταν έχουμε χρόνια τώρα μάθει να στολιζόμαστε με δάφνες που δεν είναι δικές μας , ούτε κοπιάσαμε για να τις αποκτήσουμε και να εργαλειοποιούμε νίκες για τις οποίες άλλοι αγωνιστήκανε.

Τ.Τ.

Για να δούμε…

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη τύπου του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί το νέο κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων, μετά και την πρόσφατη εξαγγελία από τα Γιάννενα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα συζητήθηκε χθες με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα σε χθεσινή τους συνάντηση, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες. Για να δούμε αν υπάρχει πραγματικά κάποιος σχεδιασμός ή θα περιμένουμε εξελίξεις μετά τις εκλογές.

Α.Τ.

Έχει συνέπειες το… κούρεμα

Προφανώς αποτελεί μια σημαντική και θετική εξέλιξη η ολοκλήρωση του έργου εκσυγχρονισμού και επέκτασης του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αλλά το «κούρεμα» του αρχικού σχεδίου, είναι βέβαιο πως αφήνει ανοιχτές «πληγές». Τις ημέρες και ώρες αιχμής, αναχώρησης ή άφιξης δηλαδή, των πτήσεων από το εξωτερικό κυρίως, η κατάσταση είναι μάλλον δραματική, ειδικά αυτές τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών.

Επιβάτες αναμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο, για να παραλάβουν τις αποσκευές ή να φτάσουν στα γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων και αυτό σίγουρα δεν τιμά κανένα. Οι πρόχειρες λύσεις, όπως η τοποθέτηση ομπρελών, επίσης δε λύνουν το πρόβλημα. Μπορεί πάντως να αποτελέσει μάθημα για το τι σημαίνει η μείωση του φυσικού αντικειμένου ενός έργου, ώστε, αντί να συμβαδίζει με τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες, να συμβαδίσει με τα τρέχοντα δημοσιονομικά στοιχεία.

Γ.Χ.

Τους βολεύει

Αν έχουμε καταλάβει καλά, τα στελέχη της δημοτικής αρχής πιστεύουν πως το μόνο που τους στοίχισε την απώλεια μίας ακόμη θητείας ήταν το ότι αδράνησαν από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή. Είναι μια εξήγηση, αλλά όχι η μόνη. Θα υπάρχουν προφανώς και αυτοί που δεν τους ψήφισαν επειδή τα λύματα τρέχουν στα χωράφια, επειδή τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους, επειδή οι λακκούβες χάσκουν ανοιχτές αν και υπήρχε η υπόσχεση πως θα επουλωθούν, επειδή η βλάστηση σε πάρκα και νησίδες οργιάζει… Αλλά μάλλον είναι πιο βολικό να αποδίδεται η ήττα στο ότι το έριξαν στα τσίπουρα, αντί να παραδεχθούν πως δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα.

Α.Τ.

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Στα «ραντάρ» των τουριστικών πρακτόρων το αεροδρόμιο Ιωαννίνων