Ο «Τοίχος της Καλοσύνης» ήταν πριν λίγο καιρό μια ιδέα, που στην αρχή της «περπάτησε». Σε μερικές γωνιές της πόλης είχαν διαμορφωθεί υποτυπωδώς σημεία, στα οποία συνάνθρωποί μας μπορούσαν να αφήσουν ό,τι δεν χρειάζονταν, για να το πάρουν όσοι είχαν ανάγκη. Τα περισσότερα ήταν στοιχειωδώς προστατευμένα, γιατί πάντα υπάρχουν επιτήδειοι που θα σπεύσουν να αρπάξουν, ακόμη κι αν δεν τα έχουν ανάγκη, όσα με καλοσύνη άφησε κάποιος για να βοηθήσει. Τώρα, οι περισσότεροι τοίχοι –αν όχι όλοι- είναι παρατημένοι και άδειοι, όπως αυτός στη Νεοφύτου Δούκα. Όσοι θυμούνται την πρωτοβουλία, αναγνωρίζουν την αρχική πρόθεση, οι περισσότεροι βλέπουν άλλο ένα γκράφιτι στην πόλη.
Απόψεις

Δεν προλαβαίνει

Δεν προλαβαίνει να δίνει συνεντεύξεις από την ημέρα της εκλογής του ο Μωυσής Ελισάφ. Η είδηση ότι ένας Εβραίος στο θρήσκευμα κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος σε μια πόλη της Ελλάδας, προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των πανελλαδικών ΜΜΕ, αλλά και των διεθνών.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ο τρόπος που προβάλλεται η είδηση, έχει αρχίσει να ενοχλεί. Σαφώς και περιποιεί τιμή για την πόλη ότι δεν επέλεξε δήμαρχο με βάση το θρήσκευμά του, αλλά τις ικανότητές και τον χαρακτήρα του, αλλά από την άλλη είναι σαν να υπήρχε ένα έντονο κλίμα αντισημιτισμού στα Γιάννενα, που ξαφνικά νικήθηκε. Αντισημιτισμός υπήρχε και συνεχίζει ενδεχομένως να υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό, που σε καμιά περίπτωση δε χαρακτηρίζει τους Γιαννιώτες ως κοινωνία. Ίσα- ίσα που η περιοχή έχει δείξει δείγματα ανοχής στη διαφορετικότητα –όποια και αν είναι αυτή- πολύ μεγαλύτερα από άλλες κοινωνίες.

Α.Τ.

Και για το έργο του

Το ότι οι δημοσιογράφοι ψάχνουν το διαφορετικό για να κάνουν θέμα, είναι κοινώς γνωστό. Ως εκ τούτου, σε λίγες ημέρες θα καταλαγιάσει και αυτό το κύμα προβολής για την εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, που πάντως μπορεί να έχει και πολλά θετικά. Μέχρι και ενίσχυση του κύματος επισκεπτών από το Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει. Ας ελπίσουμε, όμως, ο Μ. Ελισάφ να αποδειχθεί ένας άξιος δήμαρχος και τα Γιάννενα να μείνουν στο προσκήνιο της δημοσιότητας και για άλλους λόγους. Πώς συμβαίνει τώρα με τα Τρίκαλα, που έχουν γίνει το καλό παράδειγμα καινοτομίας στην Ελλάδα… Ένα τέτοιο πράγμα.

Α.Τ.

Άγρυπνο μάτι

Αυστηρότατη είναι η επιτήρηση για παράνομα ψάρεμα στη λίμνη Παμβώτιδα, τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης, που έχει επιστρατεύσει μέχρι και drones, όσο και από τους πολίτες. Χθες, πολίτες κάλεσαν την αστυνομία καθώς εντόπισαν κάποιον να ψαρεύει παράνομα με βάρκα μέσα στη λίμνη, αγνοώντας την απαγόρευση που ισχύει αυτή την περίοδο. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και ο ψαράς συνελήφθη, ενώ κατασχέθηκε και η βάρκα.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω απ’ όλα η λίμνη είναι ένα υδροβιότοπος και αν δε θέλουμε να τον χάσουμε, θα πρέπει να ακολουθούμε τους δικούς του κανόνες.

Στο μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε και νεότερα για τη διεκδίκηση κονδυλίων με στόχο τα απαραίτητα έργα και δράσεις, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του Φορέα Φ. Φίλιου, των τοπικών αρχών και της ΜΟΔ Α.Ε., με την τελευταία να προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη σύνταξη του φακέλου.

Γ.Χ.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου