Απόψεις

Ο ρατσισμός είναι και εδώ

Είχαμε την πλάνη ότι εδώ στην άκρη της Ελλάδας είμαστε μακριά από φαινόμενα ρατσισμού, τα οποία κυριαρχούν στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Η επίθεση με ρόπαλα και σιδηρογροθιές από κουκουλοφόρους σε πέντε ανήλικα προσφυγόπουλα αφγανικής καταγωγής, που φιλοξενούνται στη δομή της ΜΚΟ «Άρσις» στην Κόνιτσα, δεν ήταν τελικά κεραυνός εν αιθρία.

Ο ρατσισμός είναι και εδώ. Έπρεπε να είχαμε αντιληφθεί ότι το αυγό του φιδιού είχε αρχίσει να εκκολάπτεται και στην περιοχή μας. Δειλά-δειλά ο ρατσισμός έκανε αισθητή την παρουσία του και χτύπησε την πόρτα στα Γιάννενα αρχικά με ρατσιστικά φέιγ βολάν, αλλά και με επιθέσεις όπως σε καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι παγκόσμιο και είμαστε μόνο στην αρχή.

Τα κρούσματα ξενοφοβίας, τα οποία ουσιαστικά είναι ρατσιστική αντιμετώπιση του «άλλου», του ξένου του οποίου και μόνο η ύπαρξή του κοντά μας αποτελεί την προσωποποίηση μιας αόρατης απειλής, ήδη έχουν μολύνει την κοινωνία με τον ιό της μισαλλοδοξίας, του φόβου, της βίας όλων των βαθμών από ρατσιστικές επιθέσεις ροπαλοφόρων σε προσφυγόπουλα στην Κόνιτσα μέχρι ρατσιστικές επιθέσεις με λουτρό αίματος σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Αρχική αφετηρία φαύλου κύκλου υπήρξε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια ο ισλαμικός επεκτατισμός των τζιχαντιστών. που δημιούργησαν τη βάση για τον νέο «ψυχρό» και «θερμό» πόλεμο κατά της τρομοκρατίας -είπαν. Πόλεμος αυτή τη φορά της Δύσης κατά της Ανατολής. «Εμείς» και οι «άλλοι». Με αυτό τον τρόπο, όμως, γιγαντώθηκε η ακροδεξιά και κατ’ ακολουθία η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Ιδιαίτερα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά τις κάθε μορφής «Ανοίξεις», τις οποίες υιοθέτησε η Δύση -αν δεν τις προκάλεσε σε αρκετές περιπτώσεις για τους δικούς της σκοπούς- όταν ξεκίνησαν οι Made in USA συρράξεις οι οποίες δημιούργησαν και τα κύματα των προσφύγων, που κατακλύζουν όχι την Αμερική αλλά την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα, τότε το ξενοφοβικό και συγχρόνως ρατσιστικό κύμα γιγαντώθηκε. Με το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ακραίες οργανώσεις -κουκουλοφόροι και μη παλικαράδες- «είδαν φως και μπήκαν» στον χορό χτυπώντας ανελέητα και γυναικόπαιδα.

Στα πλαίσια αυτών των ξενοφοβικών οργανώσεων κινείται μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων και το νεολαιίστικο κίνημα: generation identitaire, οι λεγόμενοι «ταυτοτιστές», ή σε πιο ελεύθερη, μετάφραση «κίνημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας». Το κίνημα αυτό φαίνεται καταρχάς… ήπιας μορφής εθνικιστικό. Υπερασπίζεται –λέει- το δικαίωμα σε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα με χαρακτηριστικά που αποκλείουν κάθε εθνικότητα, η οποία δεν ανήκει στις ιστορικές χώρες της Ευρώπης. Κάτι μεταξύ Καμένου ή Βελλόπουλου και Χρυσής Αυγής για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Κάτι περί συγκαλυμμένης «καθαρότητας». Έχει μάλιστα ως έμβλημα το ελληνικό γράμμα (Λ) ΛΑΜΔΑ στη μνήμη των Σπαρτιατών (Λακεδαιμονίων), που αντιστάθηκαν κατά των ξένων στη μάχη των Θερμοπυλών! Πάντα εξάγουμε… αρχαιολατρία, εμείς τη μνημονεύουμε, αλλά ουσιαστικά την αγνοούμε. Σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, στη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κροατία το κίνημα συσπειρώνει όλο και περισσότερους νεολαίους. Η ξενοφοβία πλέον εντός των πυλών της γηραιάς ηπείρου. Με παρόμοιες οργανώσεις εθνικιστικές ή ακροδεξιές αρχίζει και εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού για να μετεξελιχθούν οι οργανώσεις αυτές σε κουκουλοφόρους της Κόνιτσας και πάσης Ευρώπης και κάπως έτσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος με δράση και αντίδραση από την άλλη πλευρά. Φαίνεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Και στη Νέα Ζηλανδία κάπως έτσι ξεκίνησε το κακό και μετά τους προέκυψε η τραγωδία με τα 50 θύματα, τα οποία ονόμασαν θύματα «τρομοκρατίας».

Τα γεγονότα της Κόνιτσας δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα ή να αντιμετωπιστούν με τον συνηθισμένο ωχαδερφισμό του τύπου ε… δεν έκαναν και τίποτε το πολύ κακό τα παιδιά. 5-6 προσφυγόπουλα βάρεσαν. Δεν βάρεσαν π.χ. Κονιτσόπουλα. Το αυγό, που εκκολάπτεται, θα γίνει φίδι και τότε ίσως θα είναι αργά. «Φίδι που μας έφαγε», που λέει και σωστά η λαϊκή θυμοσοφία. Όταν θα το καταλάβουμε, θα ψαχνόμαστε και δεν θα βρίσκουμε τους εαυτούς μας, που λέει ο λόγος.

Σχετικά άρθρα

Ένα τριήμερο «Στα Αγιασμένα Αχνάρια του Αγίου Παϊσίου»

Ηπειρωτικός Αγών

Η Κόνιτσα «αποκαλύπτεται» στην ελληνική αγορά

«Πύλη» προς την ενηλικίωση για τα προσφυγόπουλα